Nordnorsk felespill + samisk mote = sant - PLNTY | kulturmagasinet

Nordnorsk felespill + samisk mote = sant

Julietnorth er nordnorsk inspirert felespill med samiske designklær som visuelt uttrykk. Møt Julie Alapnes sitt soloprosjekt.

Trykk på avspilleren for å høre ukens PLNTY kultur, hvor vi snakker med Julie Alapnes om Julietnorth og det å spille fele med band.

Amerikansk bynavn for nordnorske tilstander

Julietnorths nye singel «Lille Chicago» preges av nordnorsk felespill, tramporgel og live-innspilling. Størrelsen på innspillingsrommet i Kysten Studio i Tromsø høres tydelig i låta, og maler den med et strøk nordnorsk hjemmekoselighet.

– «Lille Chicago» blir ofte brukt som kallenavn for litt hardføre, kriminelle områder av ei bygd eller en by

– «Lille Chicago» blir ofte brukt som kallenavn for litt hardføre, kriminelle områder av ei bygd eller en by, sier Alapnes.

– Hvorfor bruke dette navnet på låta di?

– Den er jo en liten rakker, den låta. Den har noe mørkt ved seg, samtidig som den er frisk og rask, svarer hun.

– Sterke damer som kan stå i lag er ekstra artig, sier Alapnes om sitt samarbeid med klesdesignereren Ramona Salo fra Kåfjord i Finnmark. Foto: Eivind Hansen

Nordnorske designklær i samarbeid med Ramona Salo

Lenge ønsket Alapnes seg en lokal klesdesigner å samarbeide med, men var aldri helt fornøyd med det hun kom over. Helt til hun fant samiske Ramona Salo.

– Sterke damer som kan stå i lag er ekstra artig, sier Alapnes om sitt samarbeid med klesdesignereren fra Kåfjord i Nord-Troms.

– Det er slags urkraft ved det hele

– Jeg fikk plukke litt fritt blant kjolene hennes før vi spilte inn musikkvideoen til «Lille Chicago». En av kjolene ble faktisk ferdig dagen før, og ble brukt for første gang under innspillingen, sier felespilleren.

Musikken og klærne er begge bundet av tradisjon og natur. Eksempelvis ligner mønsteret på en av Salos kjoler veldig på noe Alapnes så på en stein, forteller hun.

– Det er slags urkraft ved det hele, sier Alapnes konkluderende. Klærne og musikken sammen gjør det lett å forstå hva hun sikter til.

Fra konsert holdt under nattevandringen på Fjellheisen i Tromsø i August 2019. 7000 mennesker gikk samlet for å vise støtte for FN’s bærekraftsmål. Julietnorth spilte live for anledningen. Foto: Robin Bøe

Risikerte utstyr og lemmer for musikkvideo

– Det var en hårreisende opplevelse å skulle ta med fela ut der vi filmet musikkvideoen, sier Alapnes.

Fela og bua hennes, taksert til 140 000 kroner sammenlagt, tok hun med på over en times gåtur i fjellet for å få filmet musikkvideoen til «Lille Chicago». Låta ble sluppet på strømmetjenester idag.

– Det var en hårreisende opplevelse å skulle ta med fela ut der vi filmet musikkvideoen

I videoen ser vi Alapnes foran Blåisvannet i Nordlenangen i Lyngen. Filmskaperen, Carl Christian Lein Størmer, falt og slo seg til blods på vei fra parkeringsplassen deres. Han ofret kroppen sin for å berge utstyret, forteller Alapnes i vår podkast.

– Det er jo et bruksinstrument. Jeg kan jo ikke bare ha det liggende hjemme, konkluderer felespilleren.

Close