Stemmeklang. Musikk fra et gravkammer. - PLNTY | kulturmagasinet

Stemmeklang. Musikk fra et gravkammer.

Kristin Bolstad har sittet i Emanuel Vigelands mausoleum og skrevet musikk til sin vokalgruppe Stemmeklang. Nå blir det tiende år på rad de holder konsert der, og et album innspilt i det mørke rommet er klart for anledningen.

Hør Kristin Bolstad forklare hvordan det er å synge og spille inn album i Emanuel Vigelands mausoleum, som har 13 sekunder lang romklang.

Musikk skrevet i Vigelands mausoleum

Innsiden av Emanuel Vigelands mausoleum er kaldt og mørkt. Du trenger tjukk genser og helst et par ullsokker. Både vegger og tak er prydet med det 800 m2 store maleriet «Vita», som skildrer både unnfangelse, seksualitet og død. I tillegg til dette har rommet en 13 sekunder lang romklang, forteller Bolstad, som har tilbragt mangfoldige timer der inne. Det vil si at enhver lyd som ytres henger igjen i rommet i inntil 13 sekunder. En vanlig konsertsal, til kontrast, har romklang på mellom ett og tre sekunder.

Stemmeklang, vokalgruppen til Kristin Bolstad, har konsert 18. oktober i Emanuel Vigelands mausoleum. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

– Det er veldig mørkt, stort og kaldt der inne. Alle flater er av betong og stein. På veggene er det skildret nakenhet, seksualitet, fødsler, skjeletter og mer. Mange synes det er skummelt der inne, men jeg føler meg veldig velkommen, sier Bolstad.

– Mange synes det er skummelt der inne, men jeg føler meg veldig velkommen.

I dette mausoleet har Bolstad skrevet og spilt inn musikk for «Stemmeklang», en vokalgruppe bestående av henne selv og fire andre kvinnestemmer. De står strategisk plassert rundt i rommet, for å best mulig utnytte den surrealistiske klangen.

Musikk fra helheten av et rom

Sangeren sier at det å komponere låtene i selve mausoleet er grunnlaget for Stemmeklang sitt kommende album, som forventes 4. oktober.

– Det handler om mye mer enn bare klangen i rommet. Musikken jeg har laget er summen av hvordan alt i rommet føles for meg. Hadde jeg kun hatt klangen å jobbe utifra, hadde det blitt noe helt annet, sier Bolstad.

– Det handler om mye mer enn bare klangen i rommet.

Man må ikke se langt etter inspirasjonskilden i Stemmeklang sin musikk. «Tomba sonora» heter en av låtene, som betyr «klangfullt gravkammer» på norsk. Bolstad forteller at hun ofte jobber utifra rommet musikken er ment for, og at dette slettes ikke er en uvant prosess for henne. Tidligere har hun komponert musikk for en blant annet en svømmehall, og kastet ting i vannet som en del av musikken.

Stemmeklang, fra venstre: Kristin Bolstad, Karoline Dahl Gullberg, Gabrielle Sørensen, Julie Kleive, Linnéa Sundfær Haug Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Ti år med konserter i mausoleet

18. Oktober kan du høre Stemmeklang live i mausoleet. Dette markerer deres tiende år på rad med konserter der. Bolstad sier dette er grunnen til at de endelig spilte inn et album. Noe måtte de jo gjøre for anledningen.

– Vi har faktisk spilt inn der tidligere, men aldri gitt ut noe før. Men tiårsjubileet virket som en verdig grunn til å endelig gjøre det, sier Bolstad.

– Vi har faktisk spilt inn der tidligere, men aldri gitt ut noe før. Men tiårsjubileet virket som en verdig grunn til å endelig gjøre det, sier Bolstad.

Skal du ha billetter til fremføringen, må du være rask. Det er nemlig kun 30 tilgjengelige, grunnet brannhensyn. Mausoleet rommer egentlig mange, men det er kun én bitteliten dør for å komme seg inn og ut, som begrenser antall mennesker som er tillatt.

Album spilt inn av Grammy-nominert norsk selskap

Nå som album først skal utgis, har sangeren slått på stortromma og gått til plateselskapet 2L, som har 34 Grammy-nominasjoner under beltet. Innspillingene er gjort av Morten Lindberg, som har sørget for at Stemmeklang sitt debutalbum kommer i kringlyd (surround-format). Det vil si at de som har fem eller syv høyttalere i stuen sin kan nyte albumet med lyd fra alle kanter og ikke bare fra to høyttalere foran seg.

Bolstad understreker at selv det å høre Stemmeklang fra hjemmekino med syv høyttalere ikke kan måle seg med live-opplevelsen. Mausoleet må høres og sittes i for å oppleves i sin fulle prakt, i følge sangeren.

Close