Munnspillets magiske appell - PLNTY | kulturmagasinet

Munnspillets magiske appell

The Naveblues vil bevise at blues ikke trenger å være en sliten, stereotypisk sjanger. Hør frontmann Nave Pundik sin livlige minikonsert i studio hos PLNTY.


Klikk på avspilleren for å høre frontmann Nave Pundik spille en livlig minikonsert for oss, samt fortelle sine tanker om blues og munnspill i en moderne verden.

Blues-sangeren sier at alt han trengte for å få god lyd fra foten sin var en bit med papp. Hør resultatet selv i podkasten vår. Foto: Peter Berg

Munnspill med moderne vri

– Jeg er alltid ute etter å finne den lyden som virkelig treffer. For å få til det, bruker jeg ofte effektpedaler laget for gitarer. Spesielt live, sier blues-artisten.

– Jeg er alltid ute etter å finne den lyden som virkelig treffer.

Pundik sier at det ikke er spesielt vanlig å bruke gitareffekter på munnspill, men at han selv ikke ser noen grunn til å la være. Han er ute etter å lage det beste mulige lydbildet for en låt, og da er det ikke viktig for ham å være puritaner.

– Jeg er ute etter å finne den lyden som virkelig treffer. For å få til det, bruker jeg ofte effektpedaler laget for gitarer, sier blues-sangeren. Foto: Peter Berg

Komponerer fra hjertet og leveren

Pundik mener bastant at god musikk ikke handler om å lage noe som er i vinden eller passer inn i en suksessoppskrift.

– God musikk blir laget av at du gjør det som kommer rett fra hjertet og leveren. Du går etter de beste ideene, uavhengig av om de passer til en typisk suksessoppskrift.

Frontmannen viser til låtens varighet som et eksempel. Deres siste singel «Pale Blue Dot» (fra et kommende album) varer ikke i under tre minutter slik en låt «bør», i alle fall i følge kjennere av strømmemarkedet for musikk.

Spilte munnspill i trafikkork, fikk applaus

Det er populært sagt blant munnspillere at du alltid blir likt om du har med deg instrumentet. Pundik er enig.

– En varm sommerdag satt jeg fast i kø på motorveien med vinduet nede. Som jeg ofte gjør når jeg er i kø, plukket jeg fram munnspillet og satte i gang. Jeg lukket øynene og var helt i min egen verden. Da jeg omsider ble ferdig, fikk jeg en skikkelig applaus fra folk i bilene rundt meg, sier blues-musikeren.

– Det hjelper alltid en kjedelig sosial situasjon å spille munnspill.

Han sier at dette er langt fra eneste gang han har vunnet sosiale poeng for plukke frem munnspillet.

– Det hjelper alltid en kjedelig sosial situasjon å spille munnspill, sier han.

The Naveblues vant nylig Union Bluescup, en konkurranse hvor vinneren blir booket for en rekke spillejobber i norske blues-miljøer. Foto: Daniel Engen Productions

Vant nylig bandkonkurranse

Bandleder Pundik forteller fornøyd at gruppen hans skal spille live på Herr Nilsen i Oslo, den 13. september.

– Vi vant nylig noe som heter Union Bluescup. Det er kort sagt en konkurranse hvor den beste blues-akten vinner booking av turne på en rekke blues-scener i Norge, sier Pundik.

 

Close