Musikkscenen nesten uten toner og rytme - PLNTY | kulturmagasinet

Musikkscenen nesten uten toner og rytme

Hva dreier det seg egentlig om når man lager musikk nesten uten toner og rytme? På en låve i Vestfold kan du oppleve en annen, mer meditativ side av musikk enn hva du er vant til.

I ukens podkast intervjuer vi duoen Psykopharmaka, som spiller på Låvescenen på Rockstream i Revetal i Vestfold, 4. – 6. juli. Hør hvordan de produserer sin ganske alternative form for musikk.

(Mer om Psykopharmaka finner du lenger ned i saken.)

Rockstream og Låvescenen

På en lite tettsted i Vestfold som heter Revetal, finner vi musikkfestivalen Rockstream. Der kan du oppleve rockeband av ymse slag på festivalens hovedscene, men også noe helt annet. Et steinkast unna der de mer konvensjonelle bandene opptrer, finner vi en låve. Låvescenen.

Psykopharmaka opptrer på låvescenen i 2018. Foto: Aleksander Haugen

Scenen for toneløs musikk

På Låvescenen på Rockstream finner du musikk som har få eller ingen noter, men heller fokuserer på behagelige tepper av lyd. Det er mer stemning og opplevelse enn rytmer og akkorder. Knirk, manipulerte regnlyder, og lyder som ikke engang kommer fra instrumenter. Arrangør Aleksander Haugen kaller det støymusikk, eller ambient musikk.

I følge Haugen, som selv deltar under navnet Lahestan, så oppstod Låvescenen på Rockstream ganske spontant ifjor sommer.

– Vi hadde en låve tilgjengelig, som befinner seg på samme festivalområde som Rockstream. Hovedscenen har jo rock og lignende, men en av arrangørene, som jeg kjenner, spurte om vi ikke kunne fylle låven med noe kult. Han visste at støymusikk var min greie, og jeg fikk kun et par måneder på å sette opp denne alternative delen av festivalen, forteller han.

Lahestan, FNS og Del Pozo som opptrer sammen på Låvescenen i 2018. Foto: Aleksander Haugen

I grenseland mellom meditasjon og musikkopplevelse

– Hvordan tenker du at tilskuere får mest mulig ut av musikken?

–En som så meg opptre en gang fortalte meg at han ikke syntes musikken ga mening før han lukket øynene og lente seg tilbake. Jeg tror ikke jeg kan få sagt det bedre enn det, sier Haugen.

En som så meg opptre en gang fortalte meg at han ikke syntes musikken ga mening før han lukket øynene og lente seg tilbake.

– Hvordan vil du beskrive musikken på låvescenen?

Du hører delen av plata som ikke består av vers, refreng, toner eller melodier. Det er det som ligger i bakgrunnen. Det handler ikke om riff og rytmer, men noe helt annet. Man kan jo si det er litt som meditasjon, svarer Haugen.

Psykopharmaka ga ut sin debutkassett i 1993. Fra venstre: Tjærand Matre og Tor Erik Gorud. Foto: Lisbet Madsen

Ambient-duoen Psykopharmaka om musikalsk yoga

Psykopharmaka, årets første opptreden på Låvescenen, ga ut sin debut på kassett i 1993, og er i beste velgående over tjue år etter.

(Intervju som podkast ligger øverst i artikkelen.)

– For oss er det å spille musikken vår en form for musikalsk yoga.

– For oss er det å spille musikken vår en form for musikalsk yoga. Det er meditativt, og du føler at du har tømt deg litt i ettertid. Du blir veldig tilbakelent av det, kontra hvis du spiller rock, som ofte gjør deg mer oppspilt, forteller Tjærand Matre fra Psykopharmaka.

Lo-fi før det var kult

I senere år har low-fi-sjangeren gjenoppstått i populærkulturen. Logisk nok, så er det ganske enkelt det motsatte av hi-fi, hvor alt er krystallklart og lyden er av høy kvalitet. Lo-fi er musikk produsert med billig eller «uønsket» utstyr, som billige mikrofoner og hjemmesnekret utstyr. Psykopharmaka er godt kjente med denne måten å jobbe på.

– Vi bruker en bærbar opptaker med innebygget mikrofon, og spiller stort sett inn lyden rett fra øvingsrommet hvor musikken lages. Musikkprogrammer og den slags er for komplisert for vår smak, og blir til slutt bare en distraksjon i stedet for et hjelpemiddel, forteller Matre.

 

 

 

 

Close