Møt regissøren bak Hanne Mjøens musikkvideo, Peter Theisen Amlie. - PLNTY | kulturmagasinet

Møt regissøren bak Hanne Mjøens musikkvideo, Peter Theisen Amlie.

Dance-pop-stjerneskuddet Hanne Mjøen sin nye singel «Strangers» følges av et visuelt slående narrativ. Den 21-årige skaperen Peter Theisen Amlie tar oss med bak kulissene av det å lage en god musikkvideo.Trykk ‘play’ for å høre podkastintervjuet vårt med Amlie, hvor han forteller om alt fra det å ha ansvar for store artister sine videoer, til hvorfor han ikke vil filme noe gir deg konsertfølelse.

 

Det siste året har den 21-årige regissøren Peter Theisen Amlie skapt suksessfulle musikkvideoer for en rekke norske artister, deriblant girl in red og Sebastian Zalo. Nylig regisserte han Hanne Mjøen sin video for «Strangers», som på noen få dager passerte hundre tusen visninger. Dette var ikke helt hva Amlie trodde han kom til å drive med.

– Da jeg gikk ut av filmlinjen tenkte jeg ikke at musikkvideo var egnet for meg.

– Da jeg kom ut av filmlinjen på Noroff i 2018, tenkte jeg ikke at musikkvideo var egnet for meg. Andre folk kunne gjøre sånt. Men så har det endt opp som noe jeg elsker å drive med. Alt handler uansett om historiefortelling, og det er også mulig å få betalt for å gjøre det, som ikke akkurat skader, sier regissøren med et lite glimt i øyet.

– Jeg har vært griseheldig som har kunnet gjøre de prosjektene jeg har gjort, sier Amlie. Foto: Petter Alnes-Bonesmo

Musikkvideo som planlagt tapsprosjekt

Å få mer enn lommerusk for å lage musikkvideo er ofte et unntak i etterkant av MTV-storhetstiden. Hundre tusen visninger på Youtube dekker bare en brøkdel av utgiftene rundt produksjonen av en video. Naturligvis må vi spørre Amlie hvordan dette regnestykket går opp, og hvordan han lander prosjekter med nevneverdige budsjett i det hele tatt.

– Jeg har vært griseheldig som har kunnet gjøre de prosjektene jeg har gjort, ler Amlie, og fortsetter:

– Det settes av penger til musikkvideo selv om plateselskapet ikke har sjanse i havet til å hente inn kostnaden fra Youtube-visninger. Artister må rett og slett ha «pakka». Utseendet, klærne, pressebildene, musikkvideoen. Og alt dette er egentlig mer markedsføring for konserter enn noe annet.

Amlie viser til en trend musikkbransjen kjenner svært godt. I 2016 tjente Beyonce 88% av sin inntekt fra konsertene sine. Guns N’ Roses lå enda høyere igjen, og tjente hele 96%, i følge tall hentet fra Billboard. Altså fikk de gamle rockelegendene kun 4% av sine inntekter fra strømming og platesalg.

Magien i fargene

Fargekorrigering før og etter. På venstre side ser du det ferdige resultatet, på høyre side ser du hva kameraet opprinnelig filmet. Stillbildet er fra Hanne Mjøens video for «Strangers».

Alle former for visuell markedsføring må ha utseendet med seg, og da spesielt musikkvideoer. De skal tross alt selge deg idéen om artisten, og hvem de prøver å fremstå som. Kamera, lys og sminke er selvfølgelig sentralt her, men fargekorrigering er ikke minst like kritisk. I følge Amlie en av de viktigste tingene å få til riktig.

– Fargekorrigering er en litt åpen hemmlighet bak de uvirkelig fine bildene man finner i profesjonelle musikkvideoer.

– Fargekorrigering er en litt åpen hemmlighet bak de uvirkelig fine bildene man finner i profesjonelle musikkvideoer. Hvis du vil ha ti ganger så blå øyne på en person, så gjøres det i fargekorrigeringen. Vil du ha surrealistisk lys og kontrast, gjøres det i fargekorrigeringen, sier han.

Prosessen av fargekorrigering går ut på å manuelt fargelegge alle bildene i en video ved hjelp av programvare. Noen videoklipp krever at det gjøres på på ett og ett bilde om gangen, mens i andre klipp kan man unslippe med en mer automatisk, kortere prosess. Alt i alt tar prosessen alt fra noen dager til en ukes tid, forteller Amlie.

Elleve rør-TV-er og ADHD

For at en musikkvideo skal slå an, må utallige puslebiter falle på plass i forkant. Videoen for Hanne Mjøens «Strangers» for eksempel, trengte elleve gamle rør-TV-er til innspillingen, og i følge Amlie var det bare flaks at han fikk tak i dem.

– På ett eller annet mystisk vis ordner det seg alltid. Jeg skjønner selv ikke helt hvordan, hvis jeg er ærlig. «Det ordner seg alltid til slutt», som farmor pleide å si, ler regissøren.

Amlie understreker at han på ingen måte kunne fått ting på gli uten en hel gruppe mennesker på laget sitt.

– Jeg har ADHD, og merker at regi er noe som funker bra for meg.

– Jeg har ADHD, og merker at regi er noe som funker bra for meg. Alt annet må jeg ha hjelp til. Spesielt Ida S. Frank, som pleier å være produsent for meg, veier opp for mange av kvalitetene jeg selv mangler, sier regissøren.

 

Close