PLNTY kultur i juni - PLNTY | kulturmagasinet

PLNTY kultur i juni

Det er nesten ikke mulig. Norge er en smeltedigel av deilige kulturhendelser over hele landet. Festivalene står i kø, det gjør også de mindre og ikke så selvfølgelige arrangementene. Vi har klippet ut et lite utvalg fra landet vårt.

Bacalao og øl. Strandkaien, Stavanger, 4. juni –29. august

For å kjenne et steds ekte kulturforståelse må man oppleve dets smaker. Dette er en kulinarisk reise som tar deg gjennom Stavangers mathistorie, krydret med flere smakfulle opplevelser underveis. En mat-, og historieinteressert guide vil lede deg gjennom byens gastronomiske bakgater på leting etter smaken av Stavanger.

En knippe spisesteder er spesielt utvalgt, det smakes på på råvarer og det blir en god blanding av historikk, smaksprøver og morsomme fortellinger om byen.

Om du vil oppleve Stavanger gjennom smak og lukt, sies det at det er den beste måten å bli kjent med en by på. Foto: Visit the Stavanger & Ryfylke Regions

Festspillene i Nord-Norge: Love and the Ocean, 22. og 23. juni

Havet og Kjærligheten møtes på sengekanten og brer en dyne av musikk, video og tekst over publikum. Love and the Ocean er en pop-punk musikal i en gigantisk seng som henter inspirasjonen fra havet, livet, døden og kjærligheten.

Fra sin base på Dverberg på Andøya har Nikoline Spjelkavik og Victoria Røising, som står bak Lost and Found Productions, produsert forestillinger som «Oh Baby Baby» og konsertforestillingen «Different Kind of Stars».

I 2017 var de årets ungkunstnere under Festspillene i Nord-Norge. I 2019 er de tilbake i Harstad med premieren på Love and The Ocean.

Bergen Kjøtt / Theatergarasjen frem til 23. juni:

Fotograf Claude Iverné (f. 1963) har bakgrunn som motefotografi i Frankrike, hvor han bor og virker. Han har arbeidet i Paris, London og New York, med de mest anerkjente navnene i bransjen, som for eksempel Pierre Cardin, Lord Snowdon, Paolo Roversi, David Bailey og Albert Watson. Siden han for første gang reiste til Sudan i 1999, har Iverné jobbet med temaer som territorier og identitet, og vært opptatt av hvordan begrepene blir representert. I 2005 opprettet han kollektivet Elnour («Lyset»), et forsknings- og dokumentasjonssenter med fotografer, kunstnere, forskere og skribenter. Utstillingen i Bergen kan du se på Bergen Kjøtt som arrangerer i samarbeid med Theatergarasjen, og den står frem til 23. juni.

Fotografier: Claude Iverné Produsert med støtte fra: Galerie Agathe Gaillard (Paris), Fondation d’entreprise Hermes & Fondation Henri Cartier-Bresson.

Norske Grafikere, 100 år – utstilling 13. juni – 17. juli

Norske Grafikere feirer 100 år og feirer med medlemsutstilling og hedrer grafikkens uttrykksmangfold. Siden stiftelsesmøtet 15. november 1919 har Norske Grafikere forvaltet og formidlet kunnskap om kvalitet, tradisjon og håndverk innenfor grafikkfaget. Årets medlemsutstilling er en del av foreningens 100-årsmarkering som består av et pågående program som favner hele jubileumsåret, og er en mulighet til å vise den kunstneriske bredden som finnes blant foreningens medlemmer.

Opprinnelig ble de tradisjonelle grafiske teknikkene utviklet for å mangfoldiggjøre og spre informasjon, men med utviklingen av fotografiet vokste grafikkens rolle som selvstendig kunstuttrykk. Foto: Norske Grafikere.

Papireldorado i dropinverkstedet, St. Croix – hele juni

Det er Nadine Weinberger som driver dropin-verksted på St. Croix i Fredrikstad, hvor det skapes de utroligste, mest spennende og morsomme ting av tapet og papir. Hver lørdag er verkstedet oppe fra 1200-1400 og det lages det eksempelvis smykker, bokser, hatter, masker og mye mer. Dette er aktiviteten der barna kan være kreativ sammen med foreldre. Barna kan også delta alene og foreldrene kan hygge seg med en kopp kaffe i kafeen. Aktiviteten er gratis.

Hver lørdag fra 1200-1400, kan barn og foreldre kose seg på St. Croix i Fredrikstad med å klippe og lime i papir. Kreativiteten har ingen grenser, under ledelse av Nadine Weinberger. Foto: St.Croix

Kristiansand kunsthall, Johan Furåker, 8.juni–25.aug.

Kristiansand Kunsthall har gleden av å presentere Johan Furåkers første store soloutstilling i Norge. I utstillingen, med tittelen If Only Everything, blir vi introdusert for nye malerier av planter, grøntområder og hager, der klassiske omgivelser, idealiserte miljøer og idéer om lykke blir undersøkt. I tillegg består utstillingen av en nyprodusert video laget i samarbeid med Ditte Ejlerskov, og videoen «The Painter» av Preben Holst fra 2009, som presenterer Furåker som ung kunstner.

Johan Furås stilles ut i Kristiansand kunsthall helt frem til august. Foto: Kristiansand kunsthall.

Alternativ RockStream på låven, Revetal, 4. – 6. juli

Det skjer for andre året på rad i en låve i Revetal: RockStream-festivalens alternative sidescene. Mens hovedscenen hovedsakelig byr på rock av det konvensjonelle slaget, kan vi på Låven boltre oss i støymusikk, droner i ulike oktaver, ambient i ulike farger, impro og annet som appellerer til eksperimentelle sjeler. I løpet av tre dager presenteres det på dag- og tidlig kveldstid et program som byr på norsk støyhistorie, nye fjes, ikke fullt så nye fjes, nye samarbeidsprosjekter, plateaktuelle artister og improvisert visuell kunst. Låven huser også en utstilling satt sammen for anledningen av kunstneren Therese Terra Telle.

Alternativ musikk finner du på låven… Illustrasjon: RockStream-festivalen.
Close