Hvem lager vel remiksalbum av jazz? - PLNTY | kulturmagasinet

Hvem lager vel remiksalbum av jazz?

I 2018 mottok jazzkvartetten Lassen god kritikk for sitt album «Eventyrer». «Musikken er jo såpass bra at den tåler en runde til», mener frontfigur Harald Lassen. Nå er de derfor klare med «Remiks-eventyr», en remikset versjon av albumet, gjort av en rekke spennende artister.

Hør oss snakke med Harald Lassen om hvordan det var å fremføre en låt kritisk til kulturhus, i et kulturhus. Selvsagt gjør vi også et dypdykk i noen av sporene fra «Remiks-eventyr».

Resirkulert jazz

– Musikken på det siste albumet vårt er jo såpass bra at den tåler en runde til, sier Harald Lassen med et glimt i øyet.

Hans jazzkvartett, ganske enkelt kalt Lassen, ga ut det kritikerroste albumet «Eventyrer» i fjor. Nå er de på plass med albumet «Remiks-eventyr», hvor artister fra ymse bakgrunner har fått bøye og vri på låtene deres. Resultatet er naturlig nok noe helt for seg selv. Når sist hørte vel noen om et jazzband med remiksalbum?

– Jeg liker veldig godt å invitere andre mennesker inn i det vi holder på med. Det er kjempegøy. De jeg har spurt om å remikse har også et annet publikum enn det vi har. Så de kan eksponere min musikk for sitt publikum, og jeg kan eksponere deres musikk for vårt publikum, sier Lassen.

Bandmedlemmer fra vensre: Harald Lassen, Stian Andersen, Tore Flatjord, Bram De Looze. Foto: Anne Valeur

Elektronisk og jazz i en smeltedigel

– Mange ble jo spurt om å lage remiks for oss. Noen ble med, noen feiget ut i siste liten på grunn av manager med kontrollbehov. De ble nektet å gi ut det de hadde laget, av en eller annen latterlig grunn. Men det ble uansett ikke mangel på bra materiale, så derfor endte det opp som et helt album, sier Lassen.

– Mange ble jo spurt om å lage remiks for oss. Noen ble med, noen feiget ut i siste liten på grunn av manager med kontrollbehov.

På listen med bidragsytere finner vi blant annet elektronikaprodusent Bendik Baksaas, som har gjort en helomvending på lydbildet til Lassen sin «You Should Have Been There». Det som i utgangspunktet føles som en intim og rytmisk jazzlåt har blitt et svevende stykke elektronika med langstrakt og klangfullt lydbilde.

Lassens «Kulturrus», en humoristisk protestlåt mot sjelløse norske kulturhus, er remikset av Øyvind Mathisen. Han har gjort om låta til en form for feel-good elektronika med opp-tempo beat i bunnen. Humoren er borte, men det gode humøret gjenblir idet man føler trangen til å nikke hodet til takten.

– Mange ble jo spurt om å lage remiks for oss. Noen ble med, noen feiget ut i siste liten på grunn av manager med kontrollbehov, sier Lassen. Foto: Anne Valeur

Jazzscenen i Norge inspirerer

– Det som betegner jazz-Norge nå mer enn noen gang, er at selv om alle har jazzutdanning, så er de uansett ute og spiller i alle slags sjangere og miljøer. Folk lager ting som er fett både visuelt og musikalsk, og flere får til og med suksess i utlandet. Det er superinspirerende å være en del av det, forteller Lassen.

«Remiks-eventyr» rett rundt hjørnet

«Remiks-eventyr» slippes i sin helhet 21. Juni på både Spotify, Tidal og Apple Music. Da inkluderes også to bonusspor som ikke er sluppet tidligere, fra artister som blir avslørt på slippdagen.

Close