Følelsen av tung urban beat og rockegitar - PLNTY | kulturmagasinet

Følelsen av tung urban beat og rockegitar

Fredrik Vandbakks siste singel «Emotions» er en nytenkende produsert popballade som skildrer det å streve med følelser og identitet. Det føles som pop, men ikke helt. Låta byr på en tung, urban beat og en forrykende girarsolo.


Klikk på podkasten (over) for å høre intervjuet med Fredrik Vandbakk om hvor grensen går for tunge tekster, urbane beats og rockegitar. Og ikke minst den forrykende gitarsoloen. Vi sier ikke mer.

Utga låta «Solid Ground» i fjor

For bare ett år siden hadde Vandbakk sin debut som artist, men debuterte da også for første gang som sanger.

– Jeg ville jo være selvstendig artist, så jeg ble bare nødt til å lære meg å synge. På den forrige låta mi, «Solid Ground» hadde jeg ingen sangerfaring, mens «Emotions» er resultatet av et år med studiotid og konserter. Man utvikler seg fort av å høre stemmen sin helt usminket i en studiomikrofon, ler artisten.

Han innrømmer at refrenget i «Emotions» kan passe mange situasjoner, men at det for ham skildrer hvordan livet med ADHD oppleves, noe han har erfart i livet:

Going through, going through emotions

And all I do, all I do is hopeless

‘Cause I can’t stop thinking ’bout myself

All I wanna be is someone else

Going through, going through emotions

 

– Da jeg var liten, så jeg ikke for meg at det var mulig å utrette noe stort hvis man hadde ADHD, sier Vandbakk. Foto: Adrian Almo

Vil bli et forbilde for barn med tilstanden

– Da jeg var liten, så jeg ikke for meg at det var mulig å utrette noe stort hvis man hadde ADHD. Jeg og andre barn med ADHD var som meg. Vi klarte ikke å følge med i timen, og fikk ikke til de samme tingene faglig som alle andre. Nå har jeg lyst til å være forbildet jeg selv ikke hadde da jeg vokste opp. Det er veldig mange med ADHD som føler seg som et sort får i livet sitt. Både på skolen, i jobb og i sosiale sammenhenger. Så når jeg skriver og komponerer låter, tar jeg mye fra den erfaringen, sier Vandbakk.

– Da jeg var liten, så jeg ikke for meg at det var mulig å utrette noe stort hvis man hadde ADHD.

I følge den frivillige organisasjonen ADHD Norge, kan tilstanden forstås som «en nevrologisk forstyrrelse som først og fremst innebærer økt uro, impulsivitet og vansker med oppmerksomhet». Vandbakk konstaterer at disse symptomene fort kan gjøre at du føler deg annerledes fra de rundt deg, og ukomfortabel i sosiale situasjoner.

– Livet er ikke like harmonisk som musikk. Man finner en låt for når man er trist, glad og alt i mellom, sier Vandbakk. Foto: Adrian Almo

Musikk som balansen livet mangler

– Livet er ikke like harmonisk som musikk. Man finner en låt for når man er trist, glad og alt i mellom. Musikk kan hjelpe deg i en vanskelig situasjon eller løfte deg i en allerede bra situasjon. Når du hører på gladlåter, så er alt perfekt og harmonisk. Alt bare gir mening. Det er en sterk kontrast til livet, som er forvirrende og sjelden gir deg akkurat det du ønsker deg, sier Vandbakk.

– Jeg prøver å bane min egen sti i popmusikken, der det er plass til både rocka gitarspilling og urbane elementer.

Blander inn alt han vil

«Emotions» er en nokså enkel poplåt, men byr på en tung, urban beat og rockegitar i bunnen. Det føles som pop, men ikke helt. Låta avsluttes med forrykende gitarsolo du skal lete lenge etter i Spotify sin topp 50-liste. Sårbarheten i vokalen står også ut som noe man ikke helt forventer.

– Jeg prøver å bane min egen sti i popmusikken, der det er plass til både rocka gitarspilling og urbane elementer, sier artisten.

Close