Pysj: fengende, absolutt ikke mainstream - PLNTY | kulturmagasinet

Pysj: fengende, absolutt ikke mainstream

Med seg selv i spissen, lager Solveig Sørbø og en gruppe instrumentalister en sjelden form for pop under navnet PYSJ. Musikken er fengende og lett å sette seg inn i, men samtidig ikke mainstream for fem flate øre. Utstyrt kun med en lånt mikrofon og en laptop har hun nå fått platekontrakt.

PYSJ sine sanger har både grandiose, dype lydbilder og enkle disco-beats. Tekstene bærer tidvis stor betydning og andre ganger ingen betydning i det hele tatt – det er ikke alltid teksten trenger å ha mening, sier Sørbø.

Hør smakebiter av PYSJ sine verk, med Solveig Sørbø selv som forteller om hvordan alt ble til:

 

Spiller inn hva som helst

– Hva inngår i produksjonen av en PYSJ-låt?

– Alt fra lyden av en bekk i Grimsdalen eller bobler som blåses i vann, til  levende musikere som spiller ulike instrumenter litt på sin egen måte, og meg selv som sitter på laptopen min og lager loops.

Å bli en publisert sanger med gode låter er noe mange drømmer om. Sørbø beskriver hvordan det kun var hun selv som kunne få det til å skje.

– Det var jo aldri noen andre enn meg som kunne gi meg sanger å synge på. Så det var jo da opp til meg å flytte nåla. Det hadde vært en enorm luksus å være på toppen av en sånn pyramide, hvor andre lager gode arrangementer for deg og du bare trenger å synge, men sånn er det ikke.

– Jeg bare drar dit folk er for å spille inn, eller så kommer de til foreldrene mine, som har et 100 år gammelt flygel stående i stua. Foto: Linnea Syversen

Ekstremt lavbudsjett

– Hele «studioet» mitt er en laptop, et lydkort og en mikrofon jeg låner. Jeg bare drar dit folk er for å spille inn, eller så kommer de til foreldrene mine, som har et 100 år gammelt flygel stående i stua. Det blir surt utrolig raskt etter man har stemt det, og det høres at det er gammelt. Men så er også nettopp det som er sjarmen. Det høres ut som det gjør, og da blir jeg nødt til å jobbe kreativt rundt det.

Det 100 år gamle flygelet høres tydelig i sangen Aether Trouble:

Klarer ikke lage mainstream musikk

PYSJ har fått platekontrakt med KOSO, og vil ha album klart til våren. Foto: Linnea Syversen

– Jeg kunne ikke laget noe mainstream om jeg prøvde engang. Jeg vet ikke hvordan man gjør det. Sanger starter ofte med at jeg bare har en liten loop eller lyd i musikkprogrammet mitt, og så lager jeg hva enn den inspirerer meg til å lage. Men det blir aldri noe mainstream.

PYSJ har seks singler tilgjengelig for lyttere, og har på grunnlag av dette fått platekontrakt med KOSO, et plateselskap med mål om å fremme kvinner i musikkbransjen.

– På albumet kommer nok sangene til å bli litt mer sammenhengende enn det jeg har gitt ut så langt. Det må føles som et ordentlig album, med en rød tråd gjennom seg. Da kan ikke alle sangene være vilt forskjellige.

Alt av PYSJ er tilgjengelig på alle strømmeplattformer, inkludert Spotify og Tidal. Du kan også oppleve Sørbø live, 13. juni, på Dattera til Hagen i Oslo.

Close