Plnty kultur i april - PLNTY | kulturmagasinet

Plnty kultur i april

Bjørnstjerne Bjørnson valgte seg april. Det er også måneden vi har nådd i kulturåret 2019. Men tiden flyr når man har det gøy, og våren med småsko er velkommen. PLNTY har igjen trommet sammen et knippe kulturbegivenheter vi mener det er verdt å besøke. Her er månedens forslag fra by og land.

Bærum kulturhus, 1. – 6. april: PARTY

DJ Sarah Adorable stiller opp når barn i alderen 5 – 10 år inviteres til å være med å danse og bli en del av forestillingen PARTY. Scenografi (Vladimir Miller), lys (Marek Lamprecht) og videoprojeksjon (Telemachos Alexiou) fyller scenen med lys og lys fra gulv til tak, hvor Alfredo Zinola, Maxwell McCarthy og Julia B. Laperrière er profesjonelle utøvere og barn danser sammen. Alle får masker og kostymer og deltagerne slippe seg løs, danse og ha det gøy.

Les mer om arrangementet her

 

Kilden teater og konserthus, 4. april: Henrik Kraggerud – Equinox

Per Christian Skalstad er dirigent når Kristiansand Symfoniorkester inviterer til en spesiell konsertopplevelse. Musikk og lys virker sammen og skaper en fascinerende enhet når vår ”artist in residence” Henning Kraggerud, supplert av KSOs strykere, framfører musikk han har skrevet selv. Equinox er den tilstanden der solen lyser direkte på ekvator, vi kaller det jevndøgn, når våren starter på den nordlige halvkulen og høsten på den sørlige. Verkene består av fire konserter for fiolin og strykere – ”Ettermiddag”, ”Kveld”, ”Natt” og ”Morgen”.

Les mer om konsertene her

 

Bittelitteraturhuset Tingvold, 9. april

Straumsnes bibliotek tirsdag 9. april kl. 19.00.

Unn C. Fyllingsnes leser fra boka Seg til inkjes av Lars Svisdal.

Tema for Bok på veg i april er fjellet, og Unn C. Fyllingsnes vil lese høyt fra boka Seg til inkjes av Lars Svisdal. Unn er profesjonell oppleser og biblioteket setter stor pris på at hun vil være med å markere Bokåret sammen med oss.
Blant deltakerne vil det bli trukket en heldig aprilvinner av den eksklusive Bokåret-koppen.

Mer om bokåret på Tingvold her

 

KHÅK kunsthall, 11. april – 5. mai: Frank Brunner


Frank Brunner
(f. 1971, Kristiansand) er en norsk billedkunstner, bosatt i New York. Han har en ti år lang klassisk utdannelse bak seg, gjennomført ved Statens Kunstakademi i Oslo, Ilija Repin-akademiet i St.Petersburg, før han avsluttet med en mastergrad ved Yale University i 2000. Året etter ble han invitert av Stenersenmuseet til å holde sin første separatutstilling, og navnet hans ble raskt plukket opp av Galleri Haaken, hvor han enda er et sentralt navn. Brunner stiller ut i KHÅK Kunsthall i Ålesund frem til 5. mai.

Les mer om utstillingen med Frank Brunner her

Kunstbanken Hamar, 16. mars – 12. mai: Dreamstate and many more

Postkolonialisme, økonomisk og sosial undertrykkelse og maktposisjonering etter frigjøringen er under lupen når Kunstbanken fortsetter sitt samarbeid med afrikanske kunstnere og viser en utstilling med de tre samtidskunstnere Milumbe Haimbe (1974), Anawana Haloba (1978) og Victor Mutelekesha (1976) fra Zambia. Ulike teknikker som film, video, lyd, tekst, installasjon og skulptur benyttes i formidlingen. Alle har studert ved Kunstakademiet i Oslo. Både Haloba og Muteleksha har etablert seg i Norge, mens Haimbe har bosatt seg i Canada. De har alle internasjonale karrierer og har deltatt på prestisjetunge biennaler og utstillinger rundt om i verden. Haloba og Mutelekesha har også deltatt på gruppeutstillinger i Kunstbanken tidligere.

Les mer om Dream state and many more på Kunstbanken i Hamar

 

Skiens Kunstforening 16. mars – 18. mai: Nina Sundby, billedhugger.

Nina Sundbye (1944) er en av Norges fremste billedhuggere. Hun debuterte på Høstutstillingen i 1967. Skulpturene hennes finnes over det ganske land, og hun er spesielt kjent for sine skulpturer av Henrik Ibsen og hans skikkelser. Skulpturene hennes er lett gjenkjennelige i sin ”knudrete” utførelse, samtidig som de har en særegen utstråling i personlighet. Skulptøren Sundbye henter gjerne inspirasjon fra litteraturen, spesielt fra Ibsen og Hamsun. Nå stiller hun ut på Skiens Kunstforening frem til 18. mai. 

Les mer om Nina Sundbye på Skiens kunstforening

 

Det Norske teatret, Oslo – frem til 12. juni: Dottera

DOTTERA er ei historie om ein familie. Om mine barn og dine barn, og ho som berre bur litt her, fordi ho bur mest hos mor si. Det er ei forteljing om korleis alt i løpet av ei natt kan gå sund, sjølv om vi alle lengtar etter det same. Goksøyr&Martens nyttar dokumentariske strategiar i arbeidet sitt, autentiske element som knyter kunsten til røyndomen. Dei har tidlegare vist framsyninga 11 ÅR ved Det Norske Teatret. Vises frem til 12. juni på Det Norske teatret, Oslo

Les mer om teaterstykket Dottera av Goksøyr & Martens

 

Det andre teatret, Oslo, 25. april: Teatersport

Foto: Det andre teatret

Gjør deg klar for ekte teatersport, der vi skal finne ut hvem som er best i å finne på teater i farta! I første del av Teatersport FIGHTNIGHT får de ferskeste improvisatørene prøvd seg på scenen, før veteranene fra ensemblet tar over scenen i andre akt! Det er den perfekte blanding av lav- og høykultur! Vises frem til 25. april på Det andre teatret, Oslo

Les mer om Teatersport, en rå innføring.

 

Close