Med vindseil over Varangerhalvøya - PLNTY | kulturmagasinet

Med vindseil over Varangerhalvøya

Gli med vindseil over snødekte vidder. Telt opp i snøstorm og minus 20 grader. Du møter høyder, dalsøkk og den lunefulle ville naturen i nord. Velkommen til Finnmarks spektakulære men tøffe snøkiting-ekspedisjon.

Hvert år, siden 2009 har april vært måneden for Varanger Artic Kite Enduro 2019 (VAKE). I år feirer arrangmentet ti år. Dette er verdens første ekspedisjonskonkurranse innen snøkiting som inviterer 40 internasjonale lag til start. Startskuddet går i Berlevåg. Lagene har fem døgn på seg til å nå målstreken i Vardø. En vakker, men knallhard ekspedisjon der bare en fjerdedel av lagene fullfører.

Siden 2017 har VAKE hatt ekspedisjonsstart. Det vil si at løpet starter i Berlevåg ved at deltakerne går på ski og trekker pulkene opp til platået der de kan rigge kitene. Foto: Samuel Bay.

Med kite i varierte vindforhold

Øyvind Stangnes jobber med gjennomføring og utvikling av ekspedisjonen. Hvert lag består av to personer. De drar ut med ski og ulike kite-seil som er tilpasset varierte vindforhold. Selve overlevelsen under ekspedisjonen er en del av konseptet. Lagene drar selv med seg utstyr og mat i pulker.
                                                                                                               – Konkurransen er kompleks. Det kreves høy kompetanse både innen kiting, naturforståelse og overlevelse i et røft vinterklima, forklarer Stangnes.

Les også: “SLOW”. Debuten til jazzmusikeren Tilla er imponerende. Til tross for at hun synes hun jobber sent, har hun en EP i sikte denne høsten og er featured på Coucherons siste album.

Geir Åge Bendiksen og John Brinckmann Njarga i Vadsølaget Whiteout.

Må kunne lese været og terrenget

I denne naturen møter man nemlig svært varierte forhold. Vidde, dalsøkk som kanskje er vindstille eller hengskavler og sterk storm. Man må kunne lese været, terrenget, tegn i naturen – hele tiden gjøre kloke veivalg. Mister man vinden kan konkurrentene suse forbi. Havner kiten i stein eller busker kan linene rote seg til floker og utstyret komme til skade. 

sterke reaksjoner ved målgang: Noen er ville av glede, andre faller sammen i total utmattelse.

Stangnes poengterer at de som gjør det godt i konkurransen ikke bare sitter på gode natur og kite-ferdigheter. Ekspedisjonen en stor test på lagarbeid. Her må fokuset holdes når de møter motstand. Og man må tåle naturens og egne emosjonelle svingninger underveis. De beste fullfører i løpet av to-tre døgn.

VAKE-konkurransen gikk av stabelen for tiende gang i april i år. Her, målgang i Vardø.

Miljøfokus: no-trace-policy 

Å klare seg i Finnmarks-vinteren er en prøvelse. Er deltakerne forberedt på det som møter dem?

Det er krevende å overleve ute under disse forholdene. Vi jobber hele tiden med å forberede lagene grundig før start, samt stille kompetansekrav. Sikkerhet er et viktig fokus.

Underveis i løpet møter deltakerne til flere sjekkpunkter, hvor det finnes medisinsk personell og toaletter.

– Mange velger også å lage mat ved sjekkpunktene, dette letter oppryddingen. Miljøaspektet under arrangementet står sentralt, ingen skal belaste eller forsøple naturen under VAKE. 

I denne naturen møter man svært varierte forhold. Starten gikk på fjellet i 2015 på grunn av for lite snø ved kysten. Foto: Ekaterina Golitsyna

Himmel og helvete

Hva motiverer til å arrangere en stor ekspedisjon som dette?

– Vi ønsker å øke interessen for friluftsliv, turkiting og ekspedisjoner. Vise og dele den fantastiske naturen vi har her på Varangerhalvøya. Det er spektakulært men tøft, deltakerne melder om brå overganger mellom himmel og helvete underveis. 

Stangnes beskriver også sterke reaksjoner ved målgang. Noen er ville av glede, andre faller sammen i total utmattelse. Andre igjen gråter ut den sterke fysiske og emosjonelle opplevelsen som ekspedisjonen har vært.

Les også: Gatepoesi. Ord som fanger. Se PLNTY TV av Fredrik Høyer som fremfører Spoken Word og snakker om hva denne kunstsjangeren innebærer. Det handler mest om fremføring.

Det beskrives sterke reaksjoner ved målgang. Noen er ville av glede, andre faller sammen i total utmattelse. Andre igjen gråter ut den sterke fysiske og emosjonelle opplevelsen som ekspedisjonen har vært.

Snøkitingens Hawaii

Når lagene drar ut samles folk ved start og mål. VAKE har blitt et populært arrangement for publikum å følge. I tillegg kan alle lag følges på kart med live-tracking på VAKES nettside mens konkurransen pågår.

– Tilbakemeldingen som går igjen er at dette er et eventyr å delta på og en spennende konkurranse der mye kan skje underveis. Det knyttes sterke bånd både mellom lagene, til arrangørene og selvfølgelig til selve naturen ekspedisjonen går gjennom. En canadier kalte Varangerhalvøya for «Snøkitingens Hawaii», avslutter Stangnes.

Close