Kafeen som satser på breddekultur

Annas hybel på Fjellstrand på Nesodden er kafeen som ønsker å satse bredt. De har har flere arrangementer de ønsker å bygge videre på. Nå sikter de mot å bli en møteplass for breddekultur.

Den ligger litt gjemt rundt et hjørne av sentrumsbygget på Fjellstrand. Et knutepunkt for dagligvare, jernvare, blomster og busstopp. For å komme til må du under en smijernsportal og ned en liten bakke. Uteplassen foran kafeen har vært i vinterdvale men nå er det tegn på at en ny sesong er på gang.

Fristelser

Når du kommer inn i lokalet legger du umiddelbart merke til interiøret. Det består stort sett av eldre møbler, gamle lampeskjermer henger fra taket, i hjørnet er diverse varer til salgs og de er ryddig plassert i hyller. På kafedisken fristes du med mye godt. Det er høyt under taket, luftig og lyst. På den ene veggen henger en fotoutstilling med naturbilder.

Kafeen byr på en spennende atmosfære. De gamle møblene og lampene i taket er et blikkfang og smilet og velkomsthilsenen varmer om hjertet.

Du blir møtt av et stort smil og en velkomsthilsen. Bak disken står en engasjert og kaffeelskende barista. Stedet er kjent for sin gode kaffe. Her kan du nyte en enkel lunsj, eller så kan suppen også anbefales – den er stedets spesialitet.

Eget ølmerke

Etter at Annas Hybel fikk ansatt egen kokk, har det tatt seg opp med lunsjgjester. Her finner du også en rekke ølsorter og det jobbes med å skape et eget ølmerke i fremtiden. De er allerede godt i gang med et samarbeid med Nøisom i Fredrikstad. Forresten, så stammer navnet Anna fra eierens oldemor, som var fra plankebyen.

Nysmurte fristelser og hjemmelaget surdeigsbrød er noe av det du møter ved ankomst.

Det dufter lett av nybakt surdeigsbrød som kommer fra egen ovn når PLNTY setter seg ned sammen med eier Trine Oppegård Persson og ansatt Petter Garder, kafeens arrangementssjef.

Les også: UNGT DANSETALENT TØYES TIL DET YTTERSTE. Nasjonalballetten Ungs visjon er å ta pusten fra publikum.

– Til tross for at Annas hybel ligger litt bortgjemt på Fjellstrand, hvordan har dere klart å sette stedet på kartet?

–  Det har jo tatt litt tid. Mye tålmodighet. Det har tatt nærmere to år å komme dit vi er i dag i dette lokalet med mye markedsføring på sosiale medier blant annet, sier Trine.

– Anja er et fantastisk menneske. Alltid sprudlende og bli. Så varm og sympatisk og rågod til å synge. Det er ikke vanskelig å bli fanget av henne, sier Trine.

Møteplass

– Det startet med «Lillehybelen» som lå på fremsiden av bygget. Den var godt synlig for alle, så grunnlaget ble nok lagt der. Vi ble tidlig populære på grunn av den gode kaffen og en sårt trengt møteplass, legger Petter til.

– Så meldte behovet seg for utvidelse. Var det for å tilby mer eller var det en naturlig utvikling?

– Vi savnet et større sted. Vi hadde allerede arrangert intimkonserter med gitarspill og sang og så at behovet meldte seg. Vi ville ikke forlate sentrum av Fjellstrand, da hadde vi blitt veldig usynlige, så da huseier la ut dette lokalet for leie var saken klar, svarer Trine.

– Her er det lett å komme i kontakt med folk, utvide nettverk og få nye venner. Quizkveldene er jo et godt eksempel på det. En uformell møteplass, sier Petter.

Vil bli en kulturscene

Planene for kafeen fremover er å utvide kulturtilbudet for å trekke flere aldersgrupper. Derfor vil Annas hybel også i gang med kortfilmer en lørdag i måneden fremover. Kafeen er heldig å ha lokale krefter som har deltatt internasjonalt som vil stå for det praktiske. Målet for kafeen er å ha faste ukentlige og månedlige arrangementer for å skape en kulturell møteplass og der av er langt på vei til å bli en kulturscene å regne med.

Anja Bibby og Tommy Stensrud er fast inventar annenhver måned med jazzkonsert. De trekker fulle hus hver gang.

– Flere har kommet til oss og vil spille her. Allerede nå har vi en fast duo med Anja Bibby og Tommy Stensrud som spiller jazz annenhver måned og generellt trekker vi stort sett fulle hus på alle arrangementer, påpeker Petter.

– Hva tror dere det kommer av at Anja Bibby er så populær her?

– Anja er et fantastisk menneske. Alltid sprudlende og bli. Så varm og sympatisk og rågod til å synge. Det er ikke vanskelig å bli fanget av henne. Og sammen med Tommy er de et superpar. Hun som den yndige unge damen og han som den morsomme eldre litt tørre standup-komikeren, men med utrolig utstråling, sier Trine.

Vi trenger å fremme lokale krefter. La folk få utfolde seg på de små arenaene vi har i kommunen

– De trekker fulle hus hver gang, mange er de samme, men det er noe ved disse som er tiltrekkende. Så er det opp til oss å variere tilbudet. Vi trenger nye konsepter, sjangere og aldersgrupper. Også nærmer våren seg. Da blir alt mye lettere. Vi har også mulighet for utescene og har allerede hatt suksess med det i fjor, legger Petter til.

For eier Trine Oppegård Persson ble det et stort løft å flytte inn i nye lokaler. “Lillehybelen” ble for liten og trang da populariteten økte og behovet for et bredere tilbud meldte seg.

Breddekultur

– Hva slags kulturarrangementer mener dere Nesodden bør sette mer fokus på?

– Breddekultur. Vi trenger å fremme lokale krefter. La folk få utfolde seg på de små arenaene vi har i kommunen, er Trine raskt ute å proklamerer.

– Det hadde vært gøy å få Nesoddingene Philip Rustad og William Otto Iversen fra Idol hit og laget en Idolkveld for eksempel. Det hadde jo trukket et nytt og yngre publikum, skyter Petter inn.

Les også: RIKE FARGER, SVART-HVITT BUDSKAP: FØLER SEG TRÅKKA PÅ. Her snakker vi ikke om høyterskel- eller lavterskel-kunst. Prosjektet har til og med spor av reklamens tøffe elementer fra reklamekampanjen i seg. Se her! Se på meg!

– Det finnes så mange talenter her i kommunen som vi svært gjerne skulle sett og hørt, men som ikke får tilbud om en arena å vise seg frem på. Håpet er at kultursjefen har en langsiktig plan for dette, undres Trine.

Petter Garder påpeker at det er viktig at de treffer bredt med tilbudet. De ønsker å utvikle nye konsepter, variere sjangere og trekke flere aldersgrupper. Anja og Tommy isper konsertene sine med humor og glimt i øyet noe som faller i smak hos publikum.

Hyggelige tall

– Akkurat nå har vi også en fotoutstilling med vakre naturbilder av Nesoddenkunstneren Rønnaug Frithjofsdatter Roald, det er den andre vi har her. Målet er å ha seks eller syv slike utstillinger i året. Både foto og andre kunstformer, legger hun til og plutselig lyser opp og sier; – Også ønsker jeg vi hadde en musikkworkshop for oss amatører som bruker et kvarter på å bytte grep på gitaren. En slik samling innemellom hadde vært gull, sier hun.

– Det er viktig at vi finner kultur som treffer bredt. Enten vi står for det selv eller bruker de som har de rette kontaktene i miljøene. Men vi har gjort noe riktig, vi har stort sett fulle hus når vi har arrangementer. Tallene for januar viser også at besøket for den daglige kafedriften har doblet seg selv om vi fortsatt er ferske. Det er mange som fortsatt kommer for første gang, avslutter Petter.

Close