"Slow": imponerende jazz-debut fra Tilla - PLNTY | kulturmagasinet

«Slow»: imponerende jazz-debut fra Tilla

Med sin jazz-soul-låt Slow debuterer 21-årige Tilla til varm mottakelse fra Spotify og P3. Trommemaskin, dyp bassgitar og intim vokal er nøkkelordene. Hør artisten fortelle om låten og ikke minst spille av noen av singelens mer interessante lyder.

Like under bråket fra Pilestredet i Oslo har Tilla studio. Hun sier det er rart at det er så stille der nede, med tanke på bylivet rett over bakken. Foto: Peter Berg

LES OGSÅ: POP-PRODUSENTEN MED SANS FOR DET RARE. Først laget den norske hit-produsenten Coucheron russemusikk, deretter musikk som ble nominert til Grammy.

Appellen i det alternative

Topplistelåter i dag pleier ikke å ligne på Slow, og håpefulle debutartister har ofte en tendens til å spille på samtidens pop-nerve for å nå ut. Vi spør derfor artisten hva hun tenker om å gi ut ting som jazz og soul i 2019.

– Jeg føler faktisk at disse sjangrene er på vei opp nå. Det er mer rom for nisje enn noen gang før, på grunn av strømmetjenestene. Det er kanskje mange flere artister, men tilgang på musikk er bedre nå enn tidligere. Nå kan folk lettere oppdage at de liker ting de kanskje ikke hadde hørt om ellers.

Både DJ og artist

Tilla er DJ under navnet Saronia. Foto: Fabian Fjeldvik

– Det at jeg er DJ i dag har jeg i stor grad min gode venn Pasha å takke for.

Pasha er en norsk rapper fra Rykkinn, som vi har skrevet om tidligere i PLNTY.

– Han spurte med bare rett ut om jeg kunne være DJ for han under konserten hans på by:Larm 2017. Jeg hadde kun spilt én gig før det, for nesten ingen penger, men ble ganske brukbar etter en del øving. Så tenkte jeg bare «Shit, det her kan jeg jo gjøre mer av.»

Mange lyttere betyr ikke fanskare

– Hvis du kunne forandret noe som helst med musikk i dag, hva ville det vært?

– Det hadde vært fint om topplistene representerte mer hva folk faktisk hørte på, med vilje. I dag handler det i stor grad om hva som ligger på populære spillelister, hva som spilles i butikker og lignende. Det blir mye passiv lytting. Du kan i praksis ha en million avspillinger på en låt uten at noen vet hvem du er. De har bare hørt den låta.

– Det hadde vært fint om topplistene representerte mer hva folk faktisk hørte på, med vilje.

Holdt romkamerat våken med musikken

– Da jeg gikk jazzlinje på folkehøgskolen, var jeg nok en forferdelig romkamerat. Jeg kunne våkne opp midt på natta med en fiks idé, og bare måtte få den ut. Jeg brukte hodetelefoner, men lyden av tangentene på keyboardet mitt bråket veldig og vekket stadig stakkaren som jeg bodde med.

Artisten ler litt av seg selv. Grusomt, sier hun.

Tilla har vært på SoundCloud som artist i flere år, men først nå går hun ordentlig ut med musikken sin på andre plattformer. Foto: Fabian Fjeldvik

– Kan man se deg spille live fremover?

Jeg skal definitivt spille live fremover! Men jeg har ikke lov til å si hvor og når helt ennå. Men veldig snart, lover hun.

Close