Sa opp kassererjobben og ble elektronika-fenomen - PLNTY | kulturmagasinet

Sa opp kassererjobben og ble elektronika-fenomen

Norske Philter sa opp kassererjobben sin for å lage musikk på datamaskinen. Tre gulltroféer og ett platinatrofé senere, koser han seg i ti til femten timer daglig med det han er mest avhengig av.

– Etter lang nok tid som kasserer, tenkte jeg bare «fuck it» og sa opp for å lage musikk. Dette forteller Magnus Gangstad Jørgensen, bedre kjent som Philter. Innfallet hans falt virkelig i god jord. Tidligere i år mottok artisten nemlig platinatrofé for sitt album The Beautiful Lies, og gulltrofé for singelen Adventure Time. Gulltroféer for albumet The Blossom Chronicles of singelen Revolver har han fra før.

For mange er Philter «han som lager spillaktig elektronisk musikk». Det elektroniske er dog blandet med strykere, vokaler, trommer og mye annet rart i tillegg. Nettopp det er mye av hva som gjør Philter til Philter.

Selverklært kontrollfrik

– Helst vil jeg ha ekte instrumenter spilt av ekte mennesker der det går. Hadde jeg spilt i band, hadde jeg imidlertid blitt kastet på hodet og ræva ut. Musikken må være akkurat som jeg vil ha den selv. Ellers sitter jeg igjen med en dårlig magefølelse.

– Mener du å si at du er vanskelig å jobbe med?

– Tidvis er jeg nok det. Jeg har spesifikke ønsker, men mangler ofte fagspråket for å uttrykke dem. Så det kan bli noen forsøk før musikere klarer å spille det jeg ber dem om. Derfor passer jeg på å trå varsomt. Jeg er en kontrollfrik, men det nytter ikke å si til noen som skal spille noe for meg at «Det her er dritt, gjør det om igjen!»

LES OGSÅ: HELPROFF OG NYSKAPENDE MUSIKK FRA SKOLEBENKEN. Beri Farhadi er et soleklart eksempel på at regelbryterne er de som skaper fremtidens musikk.

Philter forguder norske Xploding Plastix, og sier han er furundret over at Norge ikke har fått øynene opp for dem. Foto: Nordic Records

Neste utgivelse blir mer utenfor boksen

Bruk av organiske instrumenter skal vi få høre mer av på hans nye album, som er rett rundt hjørnet, ifølge artisten selv. Han vil gå enda lenger utenfor hva som er tradisjonell elektronika enn tidligere.

– Det blir enda mer av strykerne man er vant til å høre fra meg, og soundet vil generelt gå fra Nintendo-aktige lyder til mer synthwave. Det blir også litt inspirasjon fra 80-tallet. Men alt i en Philter-setting, forsikrer han om. Tilhengere av artisten har med andre ord ingenting å bekymre seg om.

Det er ikke veldig likt meg å poste alle måltidene mine på Instagram, eller å holde meg på et visst aktivitetsnivå på sosiale medier for å få følgere.

Forguder norske Xploding Plastics

– Hva har du så langt likt best å lage?

– Uten tvil låta Campfire Tales som jeg gjorde med Xploding Plastics. I mitt hode er de guder. Første gang jeg hørte dem, var det som å bli slått i magen og strøket i håret på en gang. De er helt uredde for å blande sjangere, og har inspirert meg til å være mer uredd selv. Det er jo ingenting som stopper meg fra å blande ting som metallstrykere med østkyst-hiphop-trommer.

The Beautiful Lies, Philter sitt første album, ble tidligere i år tildelt platinatrofé. Cover-design: Jeff Delgado

Blåser i sosiale medier

På tross av å være en populær artist med massiv suksess på strømmeplattformer som Spotify, har Philter liten interesse av å dele privatlivet sitt på nettet.

– Det er ikke veldig likt meg å poste alle måltidene mine på Instagram, eller å holde meg på et visst aktivitetsnivå på sosiale medier for å få følgere. Jeg aner egentlig ikke hva det hadde gjort for meg. Det eneste som betyr noe for meg er musikken.

LES OGSÅ: JANOVE PÅ POLARJAZZ 2019. SÅ LANGT NORD DU KAN FÅ EN SAKSOFON. På 78 grader nord finnes verdens nordligste bosetting. Og Polarjazz 2019, verdens nordligste musikkfestival.

Kjæresten blir eneste pause fra arbeidet

Sosiale medier er noe Philter ikke ser behovet for å bruke mye tid på. Han trives best bak skjermen, oppslukt av musikken sin. Foto: Nordic Records

Mellom ti og femten timer daglig går til å lage nye låter, ifølge artisten selv. Når han bevisst prøver å ta en pause, tar det visstnok ikke lange tiden før han finner seg selv oppslukt i arbeidet igjen.

– Den eneste pausen fra musikk som ikke gir dårlig samvittighet er når kjæresten min kommer på besøk. Da først kan jeg rettferdiggjøre det for meg selv. «Vi-tid» i forholdet må det jo være rom for. Men så fort jeg er alene, nærmest klør det i kroppen etter å lage noe. Jeg klarer ikke å la være.

Full fart i 2019

Et nytt album er ferdig snekret og snart tilgjengelig for lyttere, og Philter sier at han er godt i gang med neste album allerede. På toppen av dette kan vi se fram spillet Legend of Iya, som han har laget soundtrack til. Nordic Records, artistens plateselskap, lover på sin side at det i år skal gjøres en offisiell lansering av Philter som artist i Kina.

I mellomtiden sitter Philter hjemme foran skjermen, og lager kunsten sin. Det er tross alt den eneste måten han kjenner til å leve på, skal man tro artisten selv.

Close