Eventyrlig vakkert om livets strabaser - PLNTY | kulturmagasinet

Eventyrlig vakkert om livets strabaser

Marie Vangen sin nye singel Little Can We Do About The Rain oser av en kvalitet som like gjerne kunne vært fra Abbey Road som fra Tromsø. Eventyrlige og spennende toner spilles av orkester og band. Men det jordnære og nøkterne budskapet har artisten fra farmor på 94.

Stort sett får du et eller annet servert i fanget av livet. Både sykdom, katastrofer og fantastiske ting – som å bli forelder – du må forholde deg til, enten du vil det eller ei. Dette forteller Marie Vangen (39), om meningen bak sin nye singel Little Can We Do About The Rain. Tromsø-kvinnen leverer et eventyrlig og spennende sound, satt til en usedvanlig nøktern tekst. Regnet kommer, og du kan ikke hindre det, erklærer hun i refrenget.

Eventyrlig vakkert

Ved siden av å være musiker, er Vangen dommer, jusslærer, forsker og familiemor. Likevel har hun funnet tiden til å reflektere over livet, og gjøre det til musikk.

Marie Vangen leverer et eventyrlig og spennende sound, satt til en usedvanlig nøktern tekst. Regnet kommer, og du kan ikke hindre det, erklærer hun i sin nye singel. Foto: Knut Aaserud

Little Can We Do About The Rain er en slags gjenfortelling av samtaler jeg har hatt med min farmor. Hun er 94 år, religiøs, men likevel helt nøktern. «Alle får sitt», bruker hun å si. Og det får vi virkelig her i livet. Det er ikke til å unngå, forteller artisten.

Vant konkurranse, fikk bruke orkester

Vangen sin nye singel er akkompagnert av Arktisk Filharmoni, ellers kjent som «verdens nordligste profesjonelle orkester». Det kan høres gjennom hele låta, sammen med et fullsatt tradisjonelt band.

– Er det ikke bruk av orkester utenfor budsjettet til de fleste artister?

– Jeg har faktisk ikke betalt et rødt øre for akkurat det. Jeg vant en konkurranse der plateklare artister konkurrerte om å få bruke Arktisk Filharmoni til sine innspillinger. Orkesteret møtte opp i et studio i Tromsø, og jeg trengte bare å betale pianisten min, som skrev arrangementet.

Artistens nye singel har hennes egen farmor på 94 år som cover. Hun er tross alt kilden til hva artisten har å fortelle. Foto: Vegar Flå

Nytt album med skyhøye ambisjoner

Little Can We Do About The Rain er første singel fra Vangen sitt kommende album, som vil være ute før året er omme. I følge henne selv vil det være radikalt annerledes fra noe hun har gjort tidligere.

Ved siden av å være musiker, er Vangen dommer, jusslærer, forsker og familiemor. Likevel har hun funnet tiden til å reflektere over livet, og gjøre det til musikk.

– EP-en jeg ga ut i 2016 var nærmest en stunt-produksjon sammenlignet med hva jeg lager nå. Alle låtene på den ble spilt inn på to dager. Det du hører er meg som synger samtidig som bandet spiller. Live innspillinger, rett og slett. Det jeg gjør nå er mye mer produsert enn som så.

Les også:  Det syke samfunnet lider av frykt

– Hva legger du i «produsert»?

– For det første spilles ikke vokalen inn samtidig som resten av bandet. Arrangementet spilles inn først, og deretter tar man god tid til vokalen. Et annet eksempel er en av sangene, hvor trommene ble gjort helt på nytt, etter vi egentlig var ferdige. Alt må være så bra og riktig som overhode mulig. «Det beste er godt nok», som farmor bruker å si.

Vangen bruker all tid ved siden av jobb og familie på musikk. Foto: Knut Aaserud

Kalender fylt til randen

Hvordan finner du tiden til å være musiker, dommer, jusslærer, forsker og familiemor?

– Svaret er at nesten all tid ved siden av jobben går til musikk, og det som er igjen går til familien.

Med musikerjobben følger en overveldende liste med stillinger som Vangen må fylle selv. Hun nevner i fleng hva som er inkludert:

– Jeg er komponist, artist, kokk, servitør, sjåfør, regnskapsfører, promotør og management. Det eneste jeg ikke står for selv er produsentrollen. Det krever all tid og alle midler jeg har tilgjengelig.

Ble overtalt til å gå solo

Artisten bruker alt av sin fritid fra jobb på musikk. Foto: Stig Brøndbo

For Marie Vangen har kulturskikkelsen Harald Devold vært en stor innflytelse. Før sin bortgang i 2016, jobbet han med en lang rekke norske artister, deriblant Vangen. Hun insisterer på at viktigheten hans i hennes liv ikke kan understrekes nok.

– Devold hadde et enormt nettverk av musikere, så hvis han ville noe, fikk han det til. Og han ville meg virkelig vel. Det var han som overtalte meg til å velge solokarriere fremfor band, og fikk meg til å skrive mine egne låter.

Samarbeid med smykkedesigner Kaja Gjedebo

Smykkedesigner Kaja Gjedebo har et samarbeid med Vangen hvor de begge ønsker å kaste glans på hverandre, forteller Vangen.

Les også:  Ventetiden er over. Nasjonalmuseet er åpent.
– Jeg ville ikke kalt meg selv modell, men jeg blir gjerne fotografert for å vise fram hennes arbeid, forteller Vangen om sitt samarbeid med smykkedesigner Kaja Gjedebo. Foto: Knut Åserud

– Vi har en gjensidig begeistring for hverandres arbeid. Jeg ville ikke kalt meg selv for modell, men jeg blir gjerne fotografert for å vise fram hennes arbeid.

Lørdag, 6. April kan du høre Vangen spille live på den tradisjonsrike gullsmedforretningen Wintervold i Tromsø, hvor Gjedebo samtidig viser fram nye smykker.

Formet av livets omstendigheter

Vangen sitt liv har vært god en refleksjon av hvordan omstendigheter kan styre skuta. Hun hadde akademikere og teoretikere å se opp til som barn, og ble derfor interessert i juss. Det har ledet henne til jobb som lærer og forsker innenfor feltet, og stillingen som dommer. Sørreisa kommune, hvor hun vokste opp, hadde et bugnende musikkmiljø som inkluderte ungdom, og hun fikk derfor sansen for musikk allerede som barn.

Du kan høre Little Can We Do About The Rain nå på både Spotify, Tidal, og Apple Music.

Close