Virkeligheten er det skumleste man kan synge om - PLNTY | kulturmagasinet

Virkeligheten er det skumleste man kan synge om

Oslo-metallbandet Atena sin siste singel Det Var Ikke Sånn Det Skulle Ende er kalt «en av de modigste norske låtene de siste årene» av Tete fra NRK P3. Det mørkeste og skumleste man kan lage musikk om er hverdagslige ting, sier Vebjørn Iversen fra Oslo-metallbandet.

Atena sin siste singel Det Var Ikke Sånn Det Skulle Ende er kanskje mer hardtslående på grunn av sin rå og ærlige tekst enn sitt tunge lydbilde. Tete fra NRK P3 kaller låta «en av de modigste norske låtene de siste årene». Vebjørn Iversen (24) og Jakob Skogli (25) fra bandet besøker oss i studio, og forteller om hvordan hverdagslivet er kilden til de skumleste temaene de kan tenke seg, og hvordan teatralske elementer fant veien inn i musikken deres.

Trykk Play-knappen for å høre Vebjørn Iversen og Jakob Skogli fra bandet Atena fortelle om hva som skjer bak kulissene i musikken deres.

Atena dro på utenlandsturné for første gang mens de ennå var tenåringer, forteller Skogli. Foto: Kjell Anders Midtun

Bygget senger baki bilen for utenlandsturné

– Vi hadde en god, gammeldags Toyota Hiace, en såkalt band-traktor, som vi bygget senger baki. Det er verdens beste bil, og den stopper aldri, med mindre politiet ber deg om det, forteller bandets frontmann Skogli, om hvordan det var å dra på turné til utlandet for aller første gang.

Bandet var fortsatt tenåringer, men ville ut i den store verden for å kjenne på turnélivet likevel.

– Vi hadde en god, gammeldags Toyota Hiace, en såkalt band-traktor, som vi bygget senger baki.

– Vi dro til Øst-Europa, og følte til tider at vi hadde kjørt inn i en skrekkfilm rundt kveldstider. Skiltene var fulle av rare bokstaver fra rare alfabeter, og vi sov alle mann i bilen, langs kanten av veien. Men etter hvert har vi blitt veldig gode venner med den delen av Europa, på tross av en del rare hendelser, sier Skogli.

Det kreves varsom planlegging for å få norske konsertgåere engasjerte, mens fans i Øst-Europa går inn i høygir fra øyeblikket de møter opp, sier Skogli. Foto: Kjell Anders Midtun

Østeuropeiske fans livligere enn nordmenn

– De er ikke redde for å bevege seg. Når de først kommer på konsert, så er de virkelig der for å more seg, uansett hva andre synes. Vi i Norge er litt påpasselige sosialt, og vi vil ikke være den første som gjør noe ut av seg på konsert. Skogli ler litt, og innrømmer at han selv må inkluderes i den uttalelsen.

Kjemper om oppmerksomheten med Game of Thrones

– I Norge må man kjempe om oppmerksomheten med det som skjer på HBO og Netflix. Du kan ikke ha konsert på samme dag som det slippes en Game of Thrones-episode. I tillegg må du være ganske psykologisk med nordmenn. Du kan ikke forvente at de beveger seg noe særlig i første låt, og rekkefølgen på låtene på tilpasses veldig etter hvor «oppvarmede» folk blir. Det føles litt som en date, egentlig, sier Iversen.

Nytt album i 2019

«Det Var Ikke Sånn Det Skulle Ende» er skrevet av Iversen, som i tillegg har designet coveret til singelen.

– Når kommer neste skive?

– Vet du hva? Jeg sier 2019. Hvis jeg sier det her, så blir jeg presset, også blir det ferdig, forteler Iversen, som har brorparten av ansvaret for komposisjon av bandets låter i disse dager.

Altså kan vi forvente nytt album fra Atena før året er omme.

Før den tid er de å se live rundt omkring i landet, blant annet 4. April på Vulkan Arena i Oslo, som oppvarming for Ondt Blod, og igjen som oppvarming for samme band på Glassmagasinet i Horten dagen etter.

«Det Var Ikke Sånn Det Skulle Ende» er tilgjengelig på Spotify, Tidal og andre strømmeplattformer.

Close