Kulturbyen ved Nordpolen - PLNTY | kulturmagasinet

Kulturbyen ved Nordpolen

Isbjørn, gruvedrift eller isbrevandring. Alt du forbinder med Svalbard. Men Longyearbyen er også et sted som har utviklet seg til et innholdsrikt og urbant sentrum. Hit reiser folk langveisfra for å gå på festival. Velkommen til kulturbyen på 78 grader nord.

– Ja, vi satser tungt på kultur her. Bredde, kvalitet og utvikling. Dette er primært et prosjekt for å stimulere trivselen for de fastboende. Samtidig merker vi økt interesse fra tilreisende, særlig til festivalene.

Roger Zahl Ødegård er kultursjef i Longyearbyen. Her ved mosaikkveggen i Kulturhuset.

Roger Zahl Ødegård er kultursjef i Longyearbyen og vi møter ham i hjertet av det kulturelle Arktis – Kulturhuset i Longyearbyen.

Longyearbyen – kulturby nummer én

– Vi er stolte av den kulturelle bredden. Jeg har hørt noen si at Longyearbyen er kulturby nummer én – om man sammenligner tilbud med folketall. Det er nok stadig flere som oppdager stedet som en kulturdestinasjon. Selv om det er hyggelig med besøk, jobber Svalbard kommune for innbyggerne. Vi skal ikke la oss påvirke for mye av turistenes ønsker, slår kultursjefen fast.

Tett på innbyggerne

– Får dere tilbakemeldinger fra de fastboende om kulturmenyen?
– Ja, absolutt! ler, kultursjefen. – Her kjenner vi alle hverandre og omgås tett. Det er kort vei fra innbygger til ledelse. Vi får gode og tydelige tilbakemeldinger hele tiden.

Dette er noe av det kultursjefen synes er fint og konstruktivt. Generelt er folk svært takknemlige for det brede kultur- og idrettstilbudet.

– Og oppstår det en ide om noe som er savnet, ja da får jeg vite det ganske raskt. Nærheten er noe av det virkelig fine i Svalbardsamfunnet, sier han.

Det er kort vei mellom innbygger og ledelse på Svalbard. Her gir folk beskjed om det er noe de savner. Og blir hørt.

Betydelig kulturbudsjett

Longyearbyen har 2310 fastboende. 300 av de bor i den russiske bosetningen som også finnes på øya. Tidligere var det kullgruvedriften som skiltet med arbeidsplasser og som var den virksomheten som trakk folk til Svalbard. I dag finnes det enda litt gruvedrift, men reiselivet har vokst i et raskt tempo og blitt en stor næring.  

Vi er stolte av den kulturelle bredden. Jeg har hørt noen si at Longyearbyen er kulturby nummer én – om man sammenligner tilbud med folketall.
– Roger Zahl Ødegård, kultursjef

Folk kommer til Spitsbergen for å oppleve isbrevandring og båtturer. Rundt øya i Arktis kan man se isbjørn, sel, sjøløve og havfugl. Eller så kan man også dra på snøscootertur innover landskapet for å se nordlys og kjenne den iskalde polvinden. Kanskje ser du et glimt av den snøhvite fjellreven, rypa eller Svalbardreinen også. 

Spitsbergen: Folk kommer hit for å oppleve isbrevandring og båtturer rundt øya i Arktis der man kan se isbjørn, sel, sjøløve og havfugl. Eller kanskje dra på snøscootertur innover landskapet for å se nordlys og kjenne den iskalde polvinden. Foto: Jarle Roessland / Visit Svalbard.

– Vi har et betydelig kulturbudsjett når man sammenligner med kommuner med samme innbyggertall på fastlandet. Det handler om at man må skape mening og trivsel i samfunnet her. Vi er tross alt isolert på en øy ved Nordpolen, forklarer Ødegård.

Longyearbyen Museum og kunsthall. Kommunen innlosjerer gjestekunstnere som ofte er interessert i de spesielle lysforholdene.

Svalbard Museum og kunsthall

På Svalbard Museum kan man få en visuell og litterær innføring i det arktiske dyrelivet og naturen. Man kan lære om de tradisjonelle fangstmetodene og se autentiske modeller av fangsthyttene som pelsjegerne bodde alene i hele vinteren. 

Svalbard Museum huser også Kunsthall Svalbard. Denne driftes i samarbeid med Nordnorsk Kunstmuseum, som har base i Tromsø. Gjennom året vises for eksempel konseptuelle separatutstillinger i Kunsthallen.

Galleri, museum, kunstnerhybler og verksted

Kultursjef Roger Zahl Ødegård forteller at kommunen drifter Svalbard Galleri. Galleriet ligger i Nybyen, den øvre bosettingen i Longyearbyen. Et profesjonelt kunstgalleri der deler av egen samling handler om historiske kart, betalingsmidler og litteratur, men den rommer også samtidskunst.

– Kommunen leier også ut kunstnerhybler. Vi innlosjerer gjestekunstnere som ofte er interessert i de spesielle lysforholdene. Det finnes også en håndverksbutikk, og vi tilbyr verksted for håndverkere, opplyser Ødegård. 

Gjennom året arrangeres det en rekke festivaler med ulike tema: Jazz, kammermusikk, litteratur, kunst, øl, mat og blues. I tillegg kommer en rekke sportsarrangement innen løping og ski. Foto: Jarle Roessland / Visit Svalbard

Tett festivalprogram, kulturskole og idrett

Gjennom året arrangeres det en rekke festivaler med ulike tema: Jazz, kammermusikk, litteratur, kunst, øl, mat og blues. I tillegg kommer en rekke sportsarrangementer innen løping og ski.

– Idretten er også veldig viktig, ikke minst for barna, sier Ødegård.  Derfor er det også svømmehall, idrettsanlegg med alpintmuligheter. Samt en variert kulturskole for de unge.

Et sårbart sted og klima

Men på Svalbard er det voksende reiselivet både blitt en velsignelse med tanke på sysselsetting, men også en belasting.

– Det sårbare klimaet, der isen smelter og gjennomsnittstemperaturen øker, kan ikke ta imot ubegrenset trafikk. Også dyrelivet og den fastboende befolkningen belastes når byen og øya fylles av flere tusen tilreisende samtidig, sier kultursjefen. 

Svalbard Galleri har en stor samling av Kåre Tveter. Kunstneren har fordypet seg i det arktiske landskapet.

Problematisk med for mye turisme 

Debatten lokalt handler om i hvilken grad turismen skal reguleres og begrenses. Spesielt er mange kritiske til at cruisebåter legger turen til Longyearbyen og slipper menger av folk i land for bare noen timer. Det gir mye forurensing for lite utbytte.

Forsvarlig guiding er nødvendig når folk ferdes på Svalbard. Både med tanke på møter med isbjørn, men også en minst mulig belastende adferd mot naturen og dyrelivet. 

Roy Mangersnes er en av fotografene som er tilknyttet Wildlife travel. Her et eksempel på hans naturfoto.

Fotosafari på Svalbard 

En nisje av reiselivet tilbyr naturguiding for fotointeresserte. Du kan du melde deg på fotosafari med båt rundt deler av Svalbard. Da drar du ut sammen med profesjonelle fotografer som også er naturguider. De tar deg til spektakulære motiver og veileder i hvordan oppføre seg i Arktis, samt hvordan traktere kameraet under de spesielle lys- og isforholdene.

Tidligere var det mange som slet mentalt når de hadde arbeidsopphold på Svalbard. Kanskje kom man til isødet alene, uten familie og nettverk. Mørketida er helt mørk, døgnet rundt, i flere måneder. Her, slik en fangsthytte kunne se ut.

Fra røff overvintring til koselig kulturby

Tidligere var det mange som slet mentalt når de hadde arbeidsopphold på Svalbard. Det var fordi mange kom man til isødet alene, uten familie og nettverk. Mørketida er helt mørk, døgnet rundt, i flere måneder. Longyearbyen har fått sitt navn av at året kan oppleves ekstra langt her. 

Alkoholmisbruk var utbredt, myndighetene måtte ta grep og restriksjon var ett tiltak. Satsning på økt trivsel ett annet.

Et romslig kulturbudsjett er til glede for befolkningen i Longyearbyen på Svalbard. Det er hyggelig med turisme, men det er først og fremst innbyggerne som skal dra nytte av det brede kulturtilbudet.

I dag ser samfunnet i Longyearbyen annerledes ut. I sentrum finnes alle urbane fasiliteter: Butikker, sykehus, skole og hoteller. Befolkningen forteller at Longyearbyen er et godt og trygt samfunn, og det er aldri lenge til neste festival…

Close