Barents Spektakel. Kirkenes blir Chinatown. - PLNTY | kulturmagasinet

Barents Spektakel. Kirkenes blir Chinatown.

Norge ligger åpent for utenlandske investorer og Kina er en økonomisk supermakt. Havisen smelter og dermed er «Den polare silkeveien» mellom Kina, Russland og Nord-Norge åpen. Velkommen til Kirkenes – verdens nordligste Chinatown. Sci-fi eller framtiden? 

Det er femtende gang Barents Spektakel arrangeres i Kirkenes. I perioden 13. –17. februar kan du oppleve et mytisk, spennende og fargerikt åpningsshow med dans, musikk, kostymer – dukketeater, lys og koreografi på denne festivalen.

Verdens nordligste Chinatown

Kunstnerne som er invitert kommer hovedsakelig fra Norge, Russland og Kina, men andre nasjoner er også representert. Og alle bidrar til festivalens tema «Verdens nordligste Chinatown». I tillegg bidrar fjorten kunstnere fra inn og utland til festivalutstillingen. Også denne vil reflektere en mulig kinesisk fremtid i nord. 

Ja, for det er vel ingen tvil om at dette er en grenseoverskridende festival som stadfester Kina som en økonomisk supermakt og oppkjøper av handelsruter. 

Festivalen gir en kulturpolitisk cocktail av samtidskunst, musikk, teater, film, litteratur og arkitektur. I tillegg kommer seminarer og debatter.

Stemningsbilde fra Barents Spektakel 2018. Foto Jørund F. Pedersen

Norges kulturminister kommer ikke

En Kinesisk delegasjon åpner festivalen. Russland sender pressekorps og deltakere. Debatten om fremtiden i Barentsregionen er «hot», men hva med norske myndigheter, følger de med i timen? Barents Spektakel har som alltid fokus på relevante spørsmål for Barentsregionen og kulturutveksling over landegrensene. I år speiles fremtidige konsekvenser av dagens politikk. Vi spurte kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande om hun skal på festival?

Kulturminister Trine Skei Grande. Foto Mona Lindseth / Kulturdepartementet.

Jeg skulle gjerne ha deltatt under årets Barents Spektakel, men det lot seg ikke gjøre med en reise til Kirkenes denne gangen. For meg er det viktig å ha tid til møter med arrangøren Pikene på Broen og andre aktører som kommer til Barents Spektakel, og å få med meg temaer og diskusjoner under festivalen, sier Skei Grande.

Barents Spektakel. Interesse fra hele verden.

– Hva tenker du om at Kina og Russland viser et så stort engasjement for regionen, temaet og debatten i nord?

– Arktis opplever økende interesse fra hele verden omkring klima- og miljøutfordringer, økonomiske og næringsmessige muligheter, transport og infrastruktur, naturressurser, energi, samfunnsutvikling og sikkerhet. Derfor er det ikke overraskende at store land ønsker å ivareta sine interesser. Det beriker diskusjonene rundt utvikling i nord at Pikene på Broen, gjennom Barents Spektakel, ser på dette ut fra et kulturperspektiv. Det som skjer i nord handler ikke bare om det globale, men også om menneskene som lever der, avrunder kulturministeren.

LES OGSÅ: POLARJAZZ 2019. SÅ LANGT NORD DU KAN FÅ EN SAKSOFON. Spektakulær bookingliste. Glitrende øyne og snøkrystaller i pelslua. Sett av tid til neste års Polarjazz i Longyearbyen.

Kunstnerduoen Trond Ansten og Kåre Grundvåg fra Tromsø, bidrar blant annet med utsmykkingen av Tang bar. Foto Trond & Kåre.

Kulinarisk og kulturell input på Tang bar

Også mat og drikke er et konseptuelt fokus under i verdens nordligste Chinatown. Tang bar vil være en sentral arena, både på dagtid og om kvelden, med et variert program og kulinarisk input i fast og flytende form. I seg selv er baren en iscenesettelse av en marin verden, laget av kunstnerduoen Trond Ansten og Kåre Grundvåg fra Tromsø og scenograf Tatiana Ludanik fra St. Petersburg.

Ja, for det er vel ingen tvil om at dette er en grenseoverskridende festival som stadfester Kina som en økonomisk supermakt og oppkjøper av handelsruter                               

Kirkenes – illusjonen om et nytt knutepunkt for handel og kultur 

Helle Siljeholm er kunstnerisk leder for årets festival. Hun forklarer at alt bygges opp rundt illusjonen om at Kirkenes er blitt et nytt knutepunkt for kinesisk handel og verdens nordligste Chainatown.

Rolling Puppet-teateret opptrer med forestillingen «Made in Macau 2.0»

– Vi undersøker tendensene i samtiden. Gjennom rask modernisering og global handel har Kina blitt vår tids kommende supermakt. Vi ser at Kinesiske aktører allerede kjøper seg inn i norsk verdiskapning og ønsker mer. Vi lever i en kinesisk gullalder. Nord-Norge er også et enormt populært reisemål for kinesere.

Med tanke på klimasituasjonen er konseptet en dyster visjon. Hva med politiske og kulturelle bånd, er det trolig at Norge vil akseptere så sterke kinesiske influenser som dette?

– Festivalen ønsker å drøfte dette. Er vi egentlig så distansert til Kina som vi tror? Økonomisk sett har Norge jobbet hardt for å øke handelen med Kina etter at relasjonen ble kjølig da fredsprisen ble tildelt Liu Xiaobo i 2010. Den økte handelen applauderes selv om ikke Kina har gjort bedringer vedrørende menneskerettigheter. Det er ikke alltid nasjonens selvoppfattelse, og hvem man i praksis spiller på lag med er helt sammenfallende, påpeker Siljeholm.

Kina og «Den polare silkeveien»

Et kinainfusert Norge. Det høres rart og utopisk ut. Men visjonen bunner i en bred analyse.

– Miljøendringene er tydelige i nord der man ser at årstidene endrer seg, havisen smelter. Dermed ser vi konturene av en ny og lettvint sjørute via nordøstpassasjen «Den polare silkeveien» – fra Kina, forbi Russland til Kirkenes. Samtidig jobbes det med en jernbane mellom finske Rovaniemi og Kirkenes, som åpner for effektiv landtransport østover. At Norge er et marked som Kina er interessert i, er det liten tvil om, sier hun. 

Barents Spektakel. Velkommen til Kirkenes verdens nordligste Chinatown. Sci-fi eller fremtiden?

Knyttede kulturelle bånd

Men det finnes også andre betydningsfulle historiske og kulturelle bånd i Finnmark: 

– Som nasjon har Norge hatt et nært forhold til USA og et kjølig forhold til Russland. Men i Kirkenes har samhandling med Russisk befolkning lange tradisjoner. Man utveksler kultur og varer som gode naboer. Russland og Kina er nært knyttet, dette forsterker den tenkte utviklingen. 

Barents Spektakel inviterer dermed til en bred refleksjon omkring hva den tenkte framtiden vil bringe. Nye arbeidsplasser, kulturell utveksling og økt handel kan føre til en samfunnsmessig oppblomstring i regionen. Samtidig rettes det et kritisk blikk mot hvordan vi tenker at profitt og marked bør styre vår framtid.

LES OGSÅ: LENGER LEVE FORFENGELIGHETEN. Klesdesigner Mariette Røed Torjussen fra Porsgrunn tror på skreddersøm og kvalitet, men ikke det spor på tildekkingens estetikk.

I år åpnes seremonien av en representant fra den Kinesiske ambassaden på spektakulært vis, gratis for publikum. Fra Torget i Kirkenes. Stemningsbilde fra 2017. Foto Ole Gunnar Rasmussen.

– Viktige spørsmål er om utviklingen vil være nykolonialisme, en nasjonal utflagging eller et likestilt partnerskap mellom «to nye venner», presiserer Siljeholm.

Kinesisk ambassadør åpner festivalen

Barents Spektakel er blitt en anerkjent og viktig kulturpolitisk arena, ikke minst for utlandet. Også årets tema møtes med interesse og alvor. En representant fra den Kinesiske ambassaden åpner festivalen. 

– Hva med andre på Stortinget, kjenner våre folkevalgte sin besøkelsestid?

– De er invitert, men de har ikke bekreftet at de kommer, svarer Siljeholm.

Close