Plnty kultur i januar - PLNTY | kulturmagasinet

Plnty kultur i januar

Det er januar og allerede vår i kulturlandskapet. Hendelsene står i kø i landet vårt. Vi har samlet et lite knippe av kulturbegivenheter som skjer på store og små arenaer, for et bredt og et smalt publikum. Hver måned lager vi en liten liste med utstillinger, forestillinger og eventer. Dette skjer i januar. Hva vil du velge?

Hele januar 2019 på Henie Onstad Kunstsenter:

Håkon Bleken, Vår, 2015. Foto: Dag-Asle Langø.

I forbindelse med Håkon Blekens 90-årsdag, presenterer Henie Onstad Kunstsenter en stor retrospektiv for å hylle en av Norges mest fremtredene malere.

Få, eller ingen nålevende kunstnere i Norge kan skilte med en lengre karriere enn Bleken. Flere av arbeidene hans er for lenge siden skrevet inn i kunsthistorien. Likevel jobber han fremdeles på en måte som definerer ham som en vital samtidskunstner i dag.

Do Not Go Gentle gir publikum en helt spesiell mulighet til å møte kunstnerens store produksjon og flere helt nye verk.

Utstillingens tittel refererer til den Walisiske dikteren Dylan Thomas´ (1914–1953) dikt med tittel – Do not go gentle into that good night.

Mer om utstillingen her

Går frem til 9. oktober på Fredriksten festning

Lysspillet som vises på festningsmurene tar oss med på situasjoner, miljø, historie og forandringer gjennom 350 år. Det er satt sammen av animasjoner og film og med fantastiske lydeffekter.

Lysspillet vises på murveggene i indre festning, Østre Kurtine og Øvre magasin. Dette er en del av 350års markeringen til Fredriksten festning.

Mer om showet her

11. – 13. januar – Unge spor på Sola kulturhus

Unge SPOR gir deg jubileumsforestillingen Sønn av Synd. Mord, mafia og lidenskap er stikkord for denne spennende og medrivende musikalen skrevet av Iren Førland og Peder Erga.

Unge SPOR gir deg jubileumsforestillingen Sønn av Synd

Mord, mafia og lidenskap er stikkord for denne spennende og medrivende musikalen skrevet av Iren Førland og Peder Erga.
Bli med inn i Don Carlo Bertoni sin episke verden av lidenskap, italiensk mafia, korrupsjon, skjønnheter og henrivende karakterer.
I et nett av korrupte politikere, ulovlig sprit, løgn, svik, bedrag og intens lidenskap lærer vi at det er flere en Dominic som ser sin far som en byrde…
Sønn av Synd gir deg en rå og uforglemmelig opplevelse.

Mer om forestillingen her

 

25. januar – 8. februar på Kulturhuset i Tromsø

Nordlysfestivalen og Kulturhuset i Tromsø

I år, som i fjor og forfjor, kuraterer Kristin Josefine Solstad Nordlysfestivalutstillingen 2019. Solstad er tilsatt ved KunstsentralenNord. I år fokuserer hun på et urbant miljø og kustnere som «ser verden», enten fra et naturmiljø eller som kultur i byen. Det urbane livet i Arktis er en fellesnevner for utstillingen i år. Utstillere i år bor og virker i Tromsø, og har ulik formell bakgrunn og representerer fotograf og grafisker Kai Mørk Mortensen (f. 1967) som også er selvlært maler tilknyttet Norsk Forening for Uavhengige Kunstnere. Polske Agata Magdalena Sulikowska (f. 1982) har sin utdannelse fra Academy of Fine Arts Wladyslaw Strzeminski in Lodz og the Faculty of Visual EducationAcademy i Polen. Hun har gått i lære hus ulike mestere. Sist men ikke minst; mastergradstudenten ved Tromsø Acedemy of Contemporary Art, Elind Rui Lone Blix (1984).

Utstillingen viser malerier med og uten moderne teknologi, og arrangøren lover en overraskelse. Sjekk på Kulturhuset i Tromsø for mer detaljert informasjon og privat omvisning.

Mer om utstillingen her

 

Permanent utstilling på Døvemuseet i Trondheim

Kan man se et språk man ikke kan høre?

Ja. Da må du reise til Trondheim for å besøke Norsk Døvemuseum. Der kan du se hvordan levende kultur og nåtidssituasjonen for døve, særlig med tanke på unge døve er presentert. Dokumentasjonen er gjort både i Trondheim og Oslo, og alt er filmet på tegnspråk, tekstet og lagt til lyd. Museets «røde tråd» er tegnspråket og kommunikasjon. Utstillingen er både en konseptutstilling og en tradisjonell monterutstilling. Til tross for at døves historie mangler gjenstander, har det likevel lyktes museet å hente inn ting som beskriver døves historie til fra flere deler av landet. Inne på Rom X vil besøkende få møte en tegnspråklig omviser, som guider grupper gjennom en reise i visuell kommunikasjon.

Mer om utstillingen her

 

31. januar – 2. februar: Drikkefestival med historie i Bergen

 

På Bergen International Whisky & Beer Festival 2019 kan du delta på smakinger sammen med de fremste kjennere av whisky og øl. De vil fortelle og undervise fra sine spesialområder. Mer enn 1000 produkter vil være representert på vestlandet helgen 31. januar – 2. februar.

Under hele festivalhelgen vil man kunne vandre mellom bryggeriene og destilleriene sine stands og smake på det man ønsker. Et todagers festivalpass koster rundt 650 kroner, og mange andre pass og billetter tilbys. Ivar Aarseth, ekspert på området, vil holde foredrag om hva slags whisky man kan finne utenom moderlandet Skottland. Være med å kåre årets favoritt-drikke?

Mer om festivalen her

Close