Plnty kultur i februar - PLNTY | kulturmagasinet

Plnty kultur i februar

Kulturen går sin gang i vårt langstrakte land. Hver måned plukker vi ut spennende eventer som vi ønsker å dele med leserne våre. Det skjer spennende ting også i februar. Her er et nytt knippe av arrangementer du kanskje vil sjekke ut.

 

2. februar Litteraturhuset i Fredrikstad

Da Espen Aas var londonkorrespondent for NRK besøkte og fotograferte han hver eneste stasjon på det over 150 år gamle undergrunnsnettverket i byen – hele 270 stasjoner. Nå blir vi med Aas på en reise til en av verdens mest populære byer, under og over bakken.

Espen Aas deler interessante og underholdende fakta om de ulike stasjonene. Her kan man oppdage nye sider av den spennende storbyen. Boken er inndelt etter linjer, slik at man kan ta tuben og lese om stasjonene etter hvert som man ankommer dem.

Mer om saken og Litteraturhuset i Fredrikstad HER

 

 

5. februar Trondheim Litteraturhus

Frokostmøte

Fra 2020 inngår folkehelse og livsmestring som sentrale tema i skolens læreplaner, noe som må ses i sammenheng med en økende bekymring for barn og unges psykiske helseplager og opplevelse av prestasjonspress i skolen.

I dette frokostseminaret vil NTNU-forsker Anne Torhild Klomsten presentere resultater fra Trondheimsprosjektet, der elever har fått undervisning i et selvstendig Livsmestringsfag på timeplanen. Marit Uthus ved ILU reiser deretter noen kritiske spørsmål: Hvis elever har psykiske helseplager som følge av usunt prestasjonspress i skolen, skal vi ikke da endre skolen, heller enn å ruste elevene til å tåle presset bedre?

Arrangert i et samarbeid mellom Institutt for lærerutdanning og Litteraturhuset i Trondheim.

Mer om saken og Litteraturhuset i Trondheim HER

 

6. februar Litteraturhuset i Bergen

Skrekk og gru med Leif Ekle, Hans H. Skei, Levi Henriksen og Aslak Nore.

Syndefall, sumpområder, forfalne plantasjer og herskapshus. Sørstatsgotikkens kulisser er eksotiske og fremmedgjørende. Det hviler en uhygge og et mørke over den litterære genren med utspring i etterkrigstidens sørstatsforfattere: William Faulkner, Carson McCullers, Tennessee Williams, Flannery O’Connor, Truman Capote. Vi tar et dypdykk i litteraturen som også har inspirert nyere populærkultur som seriesuksessene True Blood og True Detective.

Mer om Litteraturhuset i Bergen HER

 

Fast utstilling på Jugenstilhuset og KUBE i Ålesund

Vår tidsmaskin tar deg med tilbake til 1904. Opplev bybrannen og gjenoppbyggingen av byen gjennom film, bilder, lys og lyd i den unike multimedieforestillingen «Fra aske til jugendstil».

Les mer om utstillingen HER

 

21. februar Gjøvik Kultursenter

Kulturkjerring
Da Berit Hedemann rundet 62 år, kunne hun endelig ta ut AFP og begynne å skrive på heltid.

Fram til da hadde hun ledet NRK Radiodokumentaren, en satsing fra NRK radios side på en type journalistikk som var stor ellers i Europa. Snart begynte førsteprisene – både nasjonale og internasjonale – å strømme inn til den lille redaksjonen, som klarte å finne sin helt egen form for historiefortelling.

Men aller helst ville Berit Hedemann (69) altså skrive. I 2014 debuterte hun med romanen «All min forakt», og i 2018 kom «Bjørnejegerskens bekjennelser». Kvinners seksualitet har vært et gjennomgangstema i dem begge.

«Vi lever vel ikke i et patriarkat lenger. Vi er ikke menns eiendom, vi har egen økonomi, vi har p-piller og kan velge våre liv selv. Men likevel kan vi altså ikke velge ut menn selv, aktivt begjærende, deg vil jeg ha, jeg syns du er deilig, uten å forholde oss til skam: Pass på, ikke vær for pågående, ikke for villig, ikke for interessert, det er han som må velge, jeg bare kler meg og sminker meg og fotograferer meg så sexy jeg kan for at han skal velge meg. Vi oppfører oss fortsatt som om det er viktigere å bli valgt enn å velge selv. Kan noen forklare hvorfor?» skrev Hedemann i et essay i Klassekampen.
Vi gleder oss til å snakke mer med Berit Hedemann om kjærlighet, seksualitet, kjønn og makt.

Dette er en kveld i samtaleserien «Kulturkjerringer», støttet av Fritt ord.

Mer om Gjøvik Kultursenter HER

 

23. februar Kulturhuset i Finnsnes

Norges Korforbund og Musikk i Nordland inviterer til Club Diva – en heftig cabaretkonsert i «nattklubben» Club Diva.

Club Divas beliggenhet er i Finnsnes Kulturhus som for anledningen blir gjort om til en eksklusiv nattklubb. Konserten er en cabaret i Gatsby stil som ledes an av Club Divas egen dronning/diva England Brooks.

«The leading diva» holder kontroll på nattklubbens fabuløse damer som synger i nattklubbens eget cabaretkor. Eminente musikerne sørger for en unik musikalsk setting og dyktige dansere krydrer showet.

Publikum skal få kjenne på nattklubbfølelsen fra de kommer inn døra til de går ut igjen. På denne konserten passer det ypperlig å ta med seg samarbeidspartnere eller medarbeidere som man ønsker å gi litt ekstra oppmerksomhet.

Mer om Finnsnes Kulturhus HER

Close