Lisa Aisato på kunstnertoget - PLNTY | kulturmagasinet

Lisa Aisato på kunstnertoget

Karrieren har vært en togreise uten stopp. Med 40 bøker, separatutstillinger, to  nominasjoner til Bokhandlerprisen 2018 og en til ARKs Barnebokpris, planlegger illustratør Lisa Aisato å hoppe av på neste perrong.

Drømmende og lekende, men også brutalt nakent. Illustratør Lisa Aistado drar deg inn i barnets univers. Så konfronterer hun deg med den verste utgaven av deg selv.

Sulten? I perioden 17. – 24.11. stilles illustratør Lisa Aisatos visuelle arbeider ut ved Galleri Hantho i Haugesund.

Full fart forover

Det går bra for illustratøren, bildekunstneren og forfatteren som vokste opp på Kolbotn i Oslo. I perioden 17. til 24. november stilles kunstnerens visuelle arbeider ut ved Galleri Hantho i  Haugesund. Og den 20. november deles Bokhandlerprisen ut på Litteraturhuset i Oslo. Lisa Aisato har illustrert to av de nominerte bøkene. En av dem er også nominert til ARKs Barnebokpris med prisutdeling i slutten av november. Fra 24. november til 8. desember presenterer Galleri Nord i Tromsø en separatutstilling der illustratøren er tilstede under åpningen.

— Det ble lest enormt mange bøker for oss barn, jeg tegnet hele tiden under høytlesningen og tror absolutt den sterke kulturelle ballasten jeg fikk var avgjørende for mitt senere yrkesvalg, sier illustratør Lisa Aisato.

Tegnet til høytlesning 

Med en mor som arbeidet i bokhandel og forlag, ble barna badet i litteratur. Illustratøren i Lisa våknet allerede da hun var liten.

— Det ble lest enormt mange bøker for oss barn. Jeg tegnet hele tiden under høytlesningen og jeg tror absolutt den sterke kulturelle ballasten jeg fikk, var avgjørende for yrkesvalget mitt senere. Noen av bøkene som ble lest illustrerte jeg, eller jeg bare tegnet fritt. Uten stopp.

«Snøsøsteren» er også en av fem nominerte til ARKs barnebokpris som deles ut i Gyldendalhuset i Oslo i slutten av november

I dag bor 37- åringen sammen med ektemannen Einar og to barn på Hvaler i Østfold. De har atelier og galleri ved hjemmet. De siste årene har Aisatos kunstneriske virke vokst betydelig kommersielt sett. Først gikk ektemannen inn som heltidsansatt for å hjelpe til med trykking og distribusjon, i dag har bedriften flere ansatte.

«Snøsøsteren», skrevet av Mia Lunde, er også en av fem nominerte til ARKs barnebokpris som deles ut ved Gyldendalhuset i Oslo i slutten av november. Her er det barna selv som stemmer fram sin favoritt.

Illustrert 40 bøker

Til nå har hun illustrert 40 bøker, seks av dem har hun skrevet selv. En av disse, «Odd er et egg», har blitt filmatisert og dramatisert på scener her hjemme og i utlandet. I 2016 kom den kritikerroste boken «Snart sover du», skrevet av søsteren Haddy Njie, også kjent som programleder på NRK. 

Lisa Aisato har vært fast illustratør i Dagbladet Magasinet i ni år. De siste årene har etterspørselen etter hennes visuelle kunst i form av trykk, økt kraftig.

Det har vært noen travle år. Lisa jobber hardt, men så blir også kvaliteten i arbeidet hennes lagt merke til. To av bøkene hun har illustrert i år er nominert til Bokhandlerprisen 2018.

Suksessformelen Einar

– Finnes det en formel for å lykkes kommersielt som kunstner?

Jeg ønsket alltid å bli illustratør. De gangene jeg også er forfatter, lager jeg alltid illustrasjonene først. Så kommer ordene. På en måte kjennes det som om jeg har hengt på et tog som bare har kjørt av gårde. Men det er veldig krevende å balansere det kreative rommet og det kommersielle arbeidet rundt salg og distribusjon.

Bokhandlerprisen deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel

Illustratøren og forfatteren forklarer at når hun arbeider, er det avgjørende å komme i flytsonen. Der må ideer utforskes og utvikles i ro. Avbrytelser ødelegger skaperevnen. En gryende stemning eller ide kan være umulig å hente tilbake hvis man bare må ta telefoner og svare på henvendelser.

Motivet om barnet i armene på far er illustrert ut fra Thorvald Stoltenbergs tekst om å miste en datter.

– Derfor er egentlig det man trenger en person som Einar, konkluderer hun med et smil. Ektemannen er en slik person som liker dataprogrammer og struktur. Som holder oversikt og administrer. Aisato er tydelig på at hun ikke hadde kunnet levere en kunstnerisk produksjon i dette omfanget uten støtte til bedriftsdelen.

Drømmende og grotesk

Når man ser på dine illustrasjoner for barn, minner det om et drømmeunivers?

Når jeg illustrerer for barn tenker jeg på hvilke illustrasjoner jeg selv likte som liten. Jeg har ennå nær kontakt med barnets univers. Men i illustrasjoner for voksne legger jeg ikke bånd på meg. Da kan jeg gjerne speile mer groteske ting, absurde. Egentlig liker jeg også det absurde landskapet når jeg illustrerer for barn, så de to arbeidsprosessen er ikke så ulike.

– I illustrasjoner for voksne legger jeg ikke bånd på meg. Da kan jeg gjerne speile mer groteske ting, absurde.

Hardt arbeid og anerkjennelse

Det har vært noen travle år. Lisa jobber hardt, men så blir også kvaliteten i arbeidet hennes lagt merke til. To av bøkene hun har illustrert i år er nominert til Bokhandlerprisen 2018. Den ene er «Til ungdommen» der Linn Skåber er forfatter. Boka består av en samling monologer. Forfatteren har snakket med og gjengitt ungdommers opplevelser fra sitt liv og samtiden.

Den andre nominerte  boken er «Snøsøsteren» skrevet av Maja Lunde. En bok som blander de store temaene som død, kjærlighet, savn og vennskap med en spenningsfortelling. Uker etter lanseringen er boken trykket i et opplag på 211 000. Det er langt høyere enn hva man forventer av en barnebok.

På en måte kjennes det som jeg har hengt med et tog som bare har kjørt av gårde

Bokhandlerprisen deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn- eller generell litteratur, inkludert barne- og ungdomsbøker. Ti bøker er nominert og prisutdelingen skjer 20. november på Litteraturhuset i Oslo.

Lisa Aisato: Aldriland.

Barn har stemt frem barnebokprisen

Men ikke nok med det. «Snøsøsteren» er også en av fem nominerte til ARKs barnebokpris som deles ut i Gyldendalhuset i Oslo i slutten av november. Her er det barna selv som stemmer fram sin favoritt. Juryen består av 10 000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra hele landet.

– Bøkene og tekstene har vært fantastiske å arbeide med, forteller Lisa. 

Hun er glad og spent, men også sliten.

Illustratøren Lisa Aisato har jobbet ni år i Dagbladet, hun er også bildekunstner og barnebokforfatter. Hun har illustrert to av de nominerte bøkene til årets Bokhandlerpris.

Hopper av toget for å lade

Derfor planlegger Lisa Aisato å hoppe av sitt eget kunstnertog for en periode etter nyttår. Ikke helt, men nesten. 

– Jeg vil jobbe mindre en stund, gi meg selv og den kreative nerven et pusterom. Tid til å eksprimentere. 

Neste bokprosjekt skal ikke starte før våren 2019. Fram til da skal kunstneren fundere. Gå turer. Fantasere og drømme. Sette sitt eget kreative univers på lading.

Vi håper å se henne på neste stasjon.

Close