Moderne sound fra dype røtter - PLNTY | kulturmagasinet

Moderne sound fra dype røtter

Ella Marie Hætta Isaksen kobler tradisjonell samisk musikk meden moderne sound i bandet ISÁK og på egen hånd. Resultatet er sprengstoff med internasjonalt potensiale.

Med særegen vokal og intens tilstedeværelse, omtales tjue år gamle Ella Marie Hætta Isaksen som et stjerneskudd. Og ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Hun er vokalist i bandet ISÁK, har Mari Boine som mentor, lener seg mot en trygg samisk kulturarv, men er også søkende og samtidsorientert. 

Med sin særegne vokal, bandet ISÁK og intense tilstedeværelse, omtales tjue år gamle Ella Marie Hætta Isaksen allerede som et stjerneskudd.

Musikk er mitt element

– Musikk er mitt element, scenen er det stedet jeg føler meg fri, sier Ella Marie Hætta Isaksen. 20-åringen fra Tana i Finnmark får ros av kritikerne og er blant annet en favoritt under høstens Stjernekamp på NRK TV. 

Ella Marie – moderne sound 

I 2016 vant Ella Marie Sámi Grand Prix med den selvskrevne låten «Louddaearru». Med samme sang vant hun, Liet International i 2017 – en internasjonal sangkonkurranse for minoritetsspråklige. I dag er Ella Marie vokalist i bandet ISÁK. Ikke bare kopler de sjangere som joik og elektropop, men også ulike språk mikses. Bandet ISÁK ble utpekt til Årets nykommer under Sami Music Awards 2018, og anses å ha et betydelig internasjonalt potensial. 

Jeg kjenner en bunnløs kjærlighet og takknemlighet for å ha vokst opp i en så rik kultur

– Du sier at du er veldig nervøs før du går på scenen. Men publikum ser en trygg vokalist som oser av sjarm og autoritet. Hvordan henger dette sammen? 

 – Det er en stor kontrast mellom privatpersonen Ella Marie og artisten. Jeg begynte på kulturskole som seksåring. Scenen har alltid vært mitt element, en trygg arena. Jeg kan kjenne på usikkerhet i hverdagen, men det øyeblikket artisten Ella Marie skal levere, forvandles alt. For meg er det helt nødvendig å jobbe med musikkformidling, sier hun. 

Rakett: Ella Marie er i en alder av 20 år allerede en erfaren artist. Hun er kjent for sterk tilstedeværelse på scenen. Her fra en konsert under Rakettnatt i Tromsø, 2018. Foto: Mads Suhr Pettersen.

ISÁK til en større arena

Å delta i musikkonkurranser, blir nettopp en fin øvingsarena for å håndtere spenning og press. På scenen må hun prestere, prestere, prestere.

– Målet er å bygge opp en solid karriere, sier Ella Marie som også ønsker å løfte samisk musikk. 

Stolt av sin samiske bakgrunn

Ella Marie er stolt av sin samiske bakgrunn og har en etablert bevissthet rundt identitet og kultur. Som en naturlig følge av dette, vokser det også fram et sterkt miljøengasjement. Da joik nylig var sjanger i musikkonkurransen «Stjernekamp» på NRK, fikk hun en unik sjanse til å poengtere ståstedet sitt.

Samene tapte, joiken lever

Framførelsen av joiken Máze, komponert av Mari Boine og Liu Sola, var langt fra tilfeldig. Den handler om kampen mot utbygging av Altavassdraget for snart 40 år siden. Bak de samiske interessene for å bevare naturressursene, samlet det seg en motstandsbevegelse fra mange land. Samene tapte saken, men joiken levde videre. Etter Ella Maries tolkning av Máze, ble det rift om billettene til ISÁKs neste konsert. På grunn av den økende etterspørselen, flyttet arrangøren eventet til en større arena.

På plakaten: Bandet ISÁK består av vokalist Ella Marie Hætta Isaksen, produsent Daniel Eriksen og trommeslager Aleksander Kostopoulos.

Utfryst på videregående

Ella Maries publikum vokser, ikke bare med tanke på antall, fansen består av alle aldre, som liker artistens uredde sjangerblanding, motet hennes, røttene hennes, og ikke minst joiken.

– Hvordan opplever du å være samisk i samtiden? 

 – Jeg tilhører et samisk samfunn og samisk er mitt førstespråk. Jeg kjenner en bunnløs kjærlighet og takknemlighet for å ha vokst opp i en så rik kultur, og i barndommen var det samiske bare naturlig og uproblematisk. Men da jeg begynte på videregående skole i Alta, opplevde jeg en voldsom motstand. Fordommer, utfrysning og lite aksept for det å være sama og snakke samisk.  

Ella forteller at skoletiden i Alta var vanskelig, i Tromsø var det ikke stort bedre. Sør i landet råder det helt andre holdninger, mener hun. 

Jo lenger sør man kommer, jo større aksept og respekt får man som same 

Ella Maria har nå bodd et år i Oslo. At hun opplever same-begrepet som mer problematisk i nord, tror hun har historiske årsaker. Lenge fikk de ikke lov å leve som samer. Ikke snakke sitt eget språk.

– Nå har jeg bodd et år i Oslo, og opplever at jo lenger sør man kommer, jo større aksept og respekt møtes den samiske kulturen med.

Ella Marie kan være nervøs før hun går på scenen men når hun opptrer forandres alt. – Scenen er mitt element, sier artisten. Foto: Michael Angeles.

Støttespiller Boine

Ikke sjeldent blir Ella Marie blitt sammenlignet med artisten Mari Boine. Boine har tråkket opp stiene, mikset joik med ulike musikksjangre og etablert seg som en anerkjent verdensartist. Hennes arbeid med å løfte og formidle samisk musikk og kultur har vært banebrytende både i nasjonal og internasjonal sammenheng.

I 2018 mottok Mari Boine Spellemanns Hederspris og ble utnevnt til æresdoktor ved Norges Arktiske Universitet i Tromsø. Mer enn 40 år skiller de to artistene, som jobber i samme retning. Prosjektet er å modernisere og utvikle sin felles kulturarv. Boine og Isaksen deltok sammen under urfolksfestivalen i Kåfjord, Riddu Riddu 2018. Da Mari Boine mottok Spellemanns hederspris, var det ISÁK som hedret henne fra scenen. Hva tenker hun om den yngre generasjonen samiske kunstnere?

Sammen: – Støtten fra Mari Boine er uvurderlig, et kort som trumfer alt annet, sier Ella Marie Hætta Isaksen. Her fra en opptreden sammen med verdensartisten under Riddu Riddu festivalen i Kårfjord 2018.

 – Jeg er utrolig glad for at det blomstrer og gror blant samiske kunstnere, spesielt de unge. Jeg er stolt over at jeg er en av de som har gått foran og inspirert, sier hun.  

Dype røtter trumfer

Under arbeidet med høstens intense musikkonkurranse, innrømmer også Ella Marie at hun har hatt ekstra tett kontakt med mentoren fra Karasjok. På spørsmål om hva båndene til Mari Boine betyr, svarer hun: 

 – Støtten fra Mari Boine er uvurderlig! Hun er et kort som trumfer alt annet. Støtten fra et menneske og en artist som henne gjør at jeg føler meg trygg, nesten uovervinnelig. 

Røtter: Ella Marie forteller at hun kjenner en bunnløs kjærlighet og takknemlighet over å ha vokst opp i en samisk kultur, men det er ikke alltid lett å være samisk i dagens Norge. Foto: Ørjan Bertelsen

 – Hvordan opplever du musikkonkurransen «Stjernekamp» som du er midt oppe i nå? 

– Det er intenst og utrolig spennende. Målet var å komme til episode 8, der jeg visste at joik var tema. Nå er det målet nådd, vi er tre deltakere igjen.

Close