Isbreøl fra Verdens Nordligste Bryggeri - PLNTY | kulturmagasinet

Isbreøl fra Verdens Nordligste Bryggeri

Borgerbreen er to tusen år gammel. Det er visstnok mineralene i vannet som bidrar til klare smaker i ølet. Selv om ølbrygging på Svalbard er en ung gesjeft, har bryggervirksomheten lang historie. Og Robert Johansen er sentral.

– Å brygge øl er en egen vitenskap. Læren om ingrediensenes egenskaper og karakter. Hvordan humlen og malten agerer sammen, sier ølbrygger Robert Johansen og er ansvarlig for 250 000 liter Svalbardbrygget øl til folket.

En pilot slår seg ned på Svalbard

Som nyutdannet pilot kommer Robert Johansen til Svalbard første gang som 20-åring. Johansen, som kommer fra Svolvær i Lofoten, veksler på denne tiden mellom fastlandet og det spesielle øyriket i nord. Han vier store deler av livet sitt til Svalbardgruvene, til gründeskap innen reiseliv i Lofoten og som basesjef for lufttransporten på Svalbard. Når han nærmer seg 60 år kaster han seg ut i bryggerifaget.

Svolværingen Robert Johansen har aldri sluppet taket i Svalbard. Nå knytter han ølbrygging til stedet.

Mestrer ølbryggerkunsten

Etter hvert blir en liten hytte i Bjørndalen, ni kilometer utenfor Longyearbyen, pilotens hovedbase. Og det er her, i ensomheten på den øde hytta, at de kulinariske eksperimentene tar til. Fordypningen i kunsten å brygge øl.

Det tar piloten to år å bli sikker i sin sak. Han mestrer ølbryggerkunsten. Tiden er inne for å etablere verdens nordligste bryggeri. Robert tar da en telefon til Helse- og omsorgsdepartementet, og ber dem endre loven som hindrer alkoholproduksjon på Svalbard. Svaret er at slikt må det søkes om skriftlig. Det gjør Robert.

Den 1. juli 2014 er datoen som blir stående som en merkedag for egenprodusert øl på verdens nordligste bryggeri og er spesiell for øyboerne.

Forbudt å produsere alkohol

Tradisjonelt kom menn til Svalbard for å arbeide i gruvene. Langt fra familie og sosialt nettverk ble nok tilværelsen på øygruppen, som ligger rett sør for Nordpolen, ganske tøff. Mange utviklet alkoholisme her, og det var dette Staten ville få bukt med. 

I 1928 ble det vedtatt en lov som forbød produksjon av alkohol på Svalbard. Menn som kom til øya sør for Nordpolen for å arbeide, kjente på ensomheten og ble lett alkoholiserte. Myndighetene opprettet en lov skulle forhindre dette, og stoppet produksjonen. Men tiden har endret seg i det 21. århundre.  

Følger opp departementet i fem år

I fem og et halvt år har departementet Robert Johansen på tråden, måned etter måned, for å sjekke at søknaden er innvilget. Slik fortsetter det. 

Den 1. juli 2014 skal dette endre seg totalt. Datoen blir stående som en merkedag for egenprodusert øl på verdens nordligste bryggeri og er spesiell for øyboerne. Men ikke minst for den gamle piloten. Men tålmodigheten og utholdenheten skal betale seg. 

Naturen på Svalbard. Kontrastfull med langtidslagret is. Sterk og sårbar på samme tid. De seneste årene har gjennomsnittstemperaturen vært opp til fem grader høyere enn tidligere årsgjennomsnitt.

Den store dagen kommer og departementet ringer Robert Johansen med beskjed: Loven er endret! 

Arbeidet med å realisere Svalbard bryggeri starter samme dag. Kona til Robert, Anne Grete har internasjonal reiselivskompetanse på CV-en. Nå er hennes kompetanse uvurderlig i arbeidet. 

Øbryggingen på Svalbard tok til dagen etter at departementet ga Robert Johansen beskjed om at loven om forbud av produksjon av alkohol på Svalbard var opphevet.

Hemmeligheten i mineralene

– Å brygge øl er en egen vitenskap. Læren om ingrediensenes egenskaper og karakter. Hvordan humlen og malten agerer sammen. I et undergjæret øl tilsettes gjær ved en lav temperatur. Da går prosessen saktere, ølet lagres lenger og smaken blir mer distinkt. I et overgjæret øl tilsettes gjær ved en høyere temperatur. Dette ølet modnes raskt mens gjærsoppen flyter i bryggets overflate, forteller han og snakker om det som gir forskjellige smaker, en mer distinkt smak i det undergjærede, et mer modent smaksbilde i det overgjærede. 

Kona Anne Grete har internasjonal reiselivskompetanse på CV-en. Nå er hennes kompetanse uvurderlig i arbeidet.

Og så, den spesielle ingrediensen – det mineralrike brevannet som er naturlig lagret som is i tusenvis av år, utgjør en naturlig del av drikkevannet på Svalbard.

Les Også:  Ungdommer mot riving av Y-blokken – demonstrerte foran Stortinget

– På hvilken måte setter vann smak på øl?

– Dette vannet er mineralrikt og bidrar derfor til klare smaker. Vi jobber med kjente typer øl, som  Weissbier, Pale Ale, Stout, IPA og Pils, forteller Ida Larsen, visnings- og bookingansvarlig for Svalbard bryggeri. 

Spitsbergenøl med brevann

Men på kanskje verdens nordligste bryggeri stiller de med sin egne smaksvri. Spitsbergen-ølet produseres i fem varianter, alle med 16 prosent brevann fra den to tusen år gamle Bogerbreen.

Det første Spitsbergenølet blir presentert i 2015. I starten jobber Svalbard bryggeri med en produksjon på 250 000 liter øl per år. Larsen forteller at mottakelsen var fantastisk, og at etterspørselen vokste raskt. Etter bare to år dobler bryggeriet produksjonen.

Hva kan du si om Svalbard som kulinarisk destinasjon?

Dyreriket på Svalbard er rikt. Det jaktes på Svalbard-rein og ryper. I tillegg er det fisken og hvalen som står i fokus når vi snakker om lokale kulinariske verdier. Også Spitsbergenølet da, ler Larsen.

Borgerbreen er to tusen år gammel. Det er visstnok mineralene i vannet som bidrar til klare smaker i ølet.

Isbreølet er i dag først og fremst tilgjengelig for Longyearbyens beboere og tilreisende til Svalbard. Per i dag omsettes 70 prosent av produksjonen lokalt. Men et norsk flyselskap har tatt ølet inn på sin meny på alle internasjonale flyvninger. Det er spennende tider for Robert og Anne Grethe Johansen. 

Sterke sosiele bånd på Svalbard

– Svalbard er et spesielt samfunn bestående av 2300 mennesker fra mange ulike nasjoner. Det er et eksotisk sted, også for oss som bor her, sier han. 

Ofte reiser man uten familie til Svalbad. Der danner man seg en egen Svalbard-familie. Med familiemedlemmer som stadig skiftes ut siden folkene her kommer og drar. Likevel vi blir tette, vi tar vare på hverandre. Det er en selvfølge.

Les Også:  Dramatikk for Y-blokken tre minutter på tolv

I en liten hytte i Bjørndalen, ni kilometer utenfor Longyearbyen, begynner de første eksperimentene og fordypningen i kunsten å brygge øl.

Langtidslagret is

Så er det naturen. Kontrastfull med langtidslagret is. Sterk og sårbar på samme tid. De seneste årene har gjennomsnittstemperaturen vært opp til fem grader høyere enn tidligere årsgjennomsnitt. Svalbard er dermed den delen av Norge hvor temperaturen stiger raskest, i tråd med klimaforskernes framtidsmodeller. 

– Å brygge øl er en egen vitenskap. Læren om ingrediensenes egenskaper og karakter. Hvordan humlen og malten agerer sammen, sier Robert Johansen.

Men på Svalbard, et samfunn ved Nordpolen, er også ølet mørkt og overgjæret og smaker av kaffe og mørk sjokolade.

Close