Oslo Kulturnatt Feires for 14. Gang! - PLNTY | kulturmagasinet

Oslo Kulturnatt Feires for 14. Gang!

Det er populært. I dette døgnet er det kulturen som lyser i mørke i hovedstaden. Fredag 14. september feires Oslo kulturnatt for 14. gang. I fjor deltok 170 kulturaktører og 43 000 mennesker besøkte dem. Og ikke minst gjør arrangementet byfolket stolte av hovedstaden.

Tekst: Annicken Dedekam Råge 

Det er et tett program som følger med Oslo kulturnatt. Allerede klokken 10.00 braker det løs med arrangementer og det varer utover dagen. Fra klokken 12.00 kan du besøke kunstner Therese Telle på Brewgata, og deretter går det slag-i-slag, fra Samisk hus i Dronningensgate til samtale med kurator Monica Holmen hos Tegnerforbundet, smykkekveld hos Sugarshop på Briskeby til «Litt av hvert» på Røverstaden. 

Fra klokken 12.00 kan du besøke kunstner Therese Telle på Brewgata.

Omvisning på byggeplassen

Førstemann til mølla får være med på «Mens vi venter på museet» på Mellomstasjonen, hvor det blir en presentasjon av prosjektet, deretter sikkerhetskurs og så omvisning på byggeplassen. I gamle Operapassasjen kan du bli kjent med operaens kvinner, klokken 15.30 og klokken 18.30 – når Hjørdis Helena Oftestad, sopran, Marika Schultze, mezzosopran og Olga Jørgensen på piano tar oss med på reise.

«Mens vi venter på museet» på Mellomstasjonen er en presentasjon av prosjektet, med sikkerhetskurs og omvisning på byggeplassen.

Oslo kulturnatt åpner for nye kulturopplevelser i hovedstaden, og en spørreundersøkelse Kulturetaten gjorde etter fjorårets arrangement, sier at publikum synes det er lett å oppleve nye ting ved kultur-Oslo og også å bli kjent med nye kulturaktører.

Transparens og kamuflasje i samme bilde

BOA – bildekunstnere i Oslo og Akershus – i Rådhusgata, arrangerer «Transparence/Resistance – Hidden in plain sight» klokken 18.00. Det er en stigende etterspørsel om gjennomsiktighet i statlige, kommunale og sivile handlinger, og motsatt en lengsel etter større individuell usynlighet – en trang til at unnvike kontrollsystemer og det elektroniske øye. Denne utstillingen er den tredje i en rekke av by-spesifike utstillinger i Stockholm, Oslo og Aarhus. Femten, henholdsvis svenske, norske og danske kunstnere deltar og de ser på transparens og kamuflasje som et samlet bilde, som mulighet og trussel, lyst og motstand i en etterdigital og førkatastrofal tid. Kunstnerne Kim Grønborg, Alex Mørch, Anne-Sofie Overgaard og Anders Visti deltar.

Museumsvertene i Storgata 36 er på plass og guider deg gjennom Christopher Nielsens nye Misfornøyelsesbar.

Kultur er ølbrygging eller Misfornøyelsesbar

Så hva er egentlig kultur? Det er å lære seg ølbrygging hos Storgata brygg klokken 16.00, og likeledes å gå på Misfornøyelsesbar, som er Christopher Nielsens univers med «“walk-in” kunstverker, tivoli, horrorkabinett og annen mørk konseptualisme». Stedet kalles en «luguber stue», og du finner den i Storgata. I fjor benyttet hele 60 prosent av de besøkende anledningen til å besøke et arrangement for første gang. 

Guidet tur eller selvstendig oppdagelse: I fjor deltok 170 kulturaktører og 43 000 mennesker besøkte dem. 60 prosent sier de besøkte et arrangement for første gang.

Slik fortsetter det utover kvelden. Mange har kastet seg på med selvstendige arrangmenenter. Hos Galleri LNM i Kongensgate gleder de seg til Oslo Kulturnatt og ser frem til Karen Nikgols performance kl. 19:00. Tradisjonen tro byr de på gratis suppe. Karen Nikgol leser fra sin nye roman «Maria» – en episk roman om frelse, gjennom traume og smerte. Vi følger tre vidt forskjellige mennesker; filmregissøren Michael Bay, kubonden Margrethe og krigsofferet Kozue som alle har eksplosjonen til felles, og gjennom den når åndelig opplysning.

Klokken 17.00 kan du besøke Grønland brannstasjon og se den gamle brannstasjonen som ble tatt i bruk for over 150 år siden.

Lydinstallasjon i Oslo Kunstforening

Du kan også få med deg Anawana Halobas intime lydinstallasjon Conversations with Stitched-up Lips i Oslo Kunstforening. I utstillingen «Conversations with Stitched-up Lips» inviteres publikum til å lytte til bruddstykker av tekst, støy og toner via flere skulpturelle lydstasjoner. 

Oslo kulturnatt på Black Box viser danseforestillingen Dans for satan!

Et samarbeid mellom Kulturbyrået Mesén, Den Norske Opera & Ballett og Finsk norsk kulturinstitutt har ført til at vi kan få oppleve videokunst i storformat med livemusikk på Operataket. Forestillinger: kl 21.00,  21.30,  22.00, 22.30 og 23.00. Hver forestilling varer omlag 15 minutter og det er fri entré og åpent for alle. Her får man se Jaakko Niemeläs kortfilmer sammen med nykomponert musikk av slagverkensemblet SISU og klassisk korverk med Ensemble 96. Arrangementet byr på filmene «Nostalghia» og « The Seventh Wave». Jaakko Niemelä (1959) er og har vært en sentral kunstner på den finske samtidskunst-scenen gjennom flere tiår.

Jaakko Niemelä (1959) er og har vært en sentral kunstner på den finske samtidskunst-scenen gjennom flere tiår.

Byhistorie eller tegn kroki i Vigeland-parken 

Men det er mer, så mye mer. Klokken 17.00 kan du besøke Grønland brannstasjon og se den gamle brannstasjonen som ble tatt i bruk for over 150 år siden, og har blitt bygget om flere ganger. Her får du innblikk i tusen års brannhistorie – hvordan branner har påvirket og forandret Oslo. Guidet tur hver halvtime, maks 12 personer pr tur. Du kan besøke verneverdige skipsfartøy ved Nordre Akershus kai eller ta deg en speed date med historien i Historisk museum samme tid. 

bli kjent med 28 norske rappere gjennom fotografi, film og musikk eller tegn kroki i vigeland-parken

Du kan tegne kroki i Vigeland-parken eller bli med på en helaften i Bøler kirke. Ta deg et kurs i magedans, Bollywood og Tabla i Arbeidergata 4, eller dra på Vikingmarked på Vikingmuseet i Huk Aveny på Bygdøy. Mulighetene er uendelige, og uansett hva du interesserer deg for, kan du finne noe som passer, hva med monsternatt på biblioteket? Det er oppe til midnatt. Der har de saumfart kriker, kroker, kryploft og dunkle kjellerrom etter monstre, og denne natta slipper de dem ut.

Avgangsstudent ved Bilder Nordic School Of Photography, Magnus Aune, har alltid vært fascinert av sjangeren rap, vært en del av den – og nå fotograferer han den.

Konsert, rap-foto eller se Håkon Gullvåg

Ennå har vi ikke nevnt dans, som ifølge fjorårets undersøkelse skåret høyt på «fornøydgrafen». Men først: konsert med Det norske sjømannskor klokken 19.00 på Paviljonen ved Nationaltheateret, eller du kan se Håkon Gullvåg «Tilbake til kilden», utstilt på Det Italienske Kulturinstitutt klokken 19.00 – 22.00 i Oscarsgate.

«Colosseo» fra utstillingen «Tilbake til kilden», Det Italienske Kulturinstitutt klokken 19.00 – 22.00 i Oscarsgate.

På Bilder Nordic School Of Photography kan du se en spennende pop-up-utstilling, hvor du blir kjent med 28 norske rappere gjennom fotografi, film og musikk. Avgangsstudent Magnus Aune har alltid vært fascinert av sjangeren rap – det å fortelle en historie, uttrykke en mening, i fast struktur og på rim. Magnus har selv vært en del av hiphop-miljøet siden 1996, har nå vendt tilbake som fotograf og inviterer oss inn i en viktig del av norsk musikkhistorie.

Dragshow, dans og utekino

Du får dragshow i annen etasje i Kristian IVs gate klokken 20.00, og da starter også Dans for satan! på Black Box i Marstrandgata 8. Og når det blir mørkt, starter også utekinoene: på Solli plass, i Hydroparken kan du se Adjø Solidaritet – de norske filmskaperne Wam og Vennerøds hovedverk klokken 21.00, samtale med Vennerød, Hungnes og Tonje Skar Reiersen fra klokken 20.00.

Filmen Uno fra 2005. Regissert av Aksel Hennie med ham selv, Nicholai Kleve Broch og Espen Juul Kristiansen i hovedrollene vises klokken 20.30.

Klokken 20.00 starter også visningen av den legendariske norske thrilleren De dødes tjern (1958). Filmen introduseres av selveste Henny Moan, som skapte en fascinerende skikkelse av kvinnen som trekkes mot tjernet i filmen. På Tøyen er det mer utekino, der har Tøyen Kino / Deichman Tøyen og Antipode Films gått sammen om å vise den norske filmen «Uno» med Aksel Hennie, Nichoai Kleve Broch og Espen Juul Kristiansen i hovedrollene. 

Close