Eråv Regadtsnuk i Tedabruk - PLNTY | kulturmagasinet

Eråv Regadtsnuk i Tedabruk

Fram eller tilbake. Opp eller ned. Det er alltid helse i god kunst. Alt fra konkret keramikk til papirlette kremmerhus. Bli med til Kurbadet i Sandefjord, som byr på Våre kunstdager i Kurbadet, i helgen 13. – 15. september.

Tekst: Marte Østmoe  Foto: Annicken Dedekam Råge

Som barn lærte Marit Skyer å skrive baklengs. Uttrykket har hun tatt med seg inn i kunsten. Denne helgen også sammen med 13 kunstnere på Kurbadet i Sandefjord. 

Barnlig naivistisk, men også rampete uttrykk. Marit Skyers kunstverker kan nesten minne om graffiti, som hun også inspireres av.

– Bildene mine er naivistiske og barnlige, forklarer billedkunstner Marit Skyer som for fire år siden sluttet som kunstterapaut og i stedet satset på eget uttrykk. Metoden er likevel den samme: Uttrykket kommer innefra, inspirasjon utenfra. 

Bak det naivistiske uttrykket finnes det også alvor. Øyne er et viktig element i Skyers kunst; det å se og ta inn.

En ny kurs

Bak parolen Våre kunstdager, og foran fasaden av det 181 år gamle kurbadet i Sandefjord, står eierne av Galleri Brown Rita L. Egren og Unn Holvik Stenersen. 

RAMPETE: MARIS SKYERS UTTRYKK NÆRMER SEG GRAFITTI. HUN HENTER UTTRYKKET INNENFRA OG INSPRIASJONEN UTENFRA.

– Vi har plukket de fra sosiale medier og kunstforeninger, sier Rita L. Egren og legger til at det finnes kunstnere som er dyktige i faget sitt, men ikke like dyktige på markedsføring. Å stille ut på Kurbadet er dermed en god mulighet til å vise seg fram og få nå giv til å fortsette. 

LES OGSÅ: NAKNE KROPPER. TIDLØS KUNST. Spencer Tunicks nakenkunst er omdiskutert etter at han deltok med sitt fotoprosjekt under Bodø Biennale 2018.

– Vi har plukket de fra sosiale medier og kunstforeninger, sier Rita L. Egren og Unn Holvik Stenersen har samlet kunstnere til Våre kunsthager i Kurbadhagen i Sandefjord.

Kanskje er smykkedesigner Anette Skaugen Guldager nettopp en av dem. Guldager lager smykker til både kvinner og menn og materialene er sølv og blåskjell og etter en kort prat med Plnty skinner hun som sin egen perlemor.
– Etter dette tør jeg kanskje å satse mer på markedsføring, sier hun. 

Smykkedesigner Anette Skaugen Guldager lager smykker av sølv og blåskjell, og er aktuell med havet som tema.

Trykksak

Hilde Histro Vasbø byr også på seg selv og viser publikum siste delen i trykkeprosessen. 

På en plate av sink smøres farge på, tørkes bort og smøres bort igjen.

Hilde Histro Vasbø smører farge på en plate av sink, tørker bort og smører bort igjen og viser siste delen i trykkeprosessen.

– Det heter å slå av fargen, forklarer Vasbø og når papiret av typen bøttepapir, forsiktig skal fjernes av platen, er kunstneren like spent som tilskuerne rundt. 

KRYMPGLASUR, BLADGULL, SMYKKER AV PERLEMOR OG FANG LIUS LUFTIGE INSTALLASJON AV KREMMERHUS TILTREKKER SEG OPPMERKSOMHET.

Keramiker Hanne Haukom melder seg på. I følge henne er det nettopp i det man mister kontrollen at kunst blir kunst. Haukom jobber med keramikk og selv om formene nok er nøye planlagt, lever glasuren sitt eget liv. Med krympeglasur maner hun fram resultat som minner om skorpen på en kråkebolle, eller taket i en dryppsteinsgrotte. 

Keramiker Hanne Haukom jobber med keramikk og selv om formene nok er nøye planlagt, lever glasuren sitt eget liv.

Høyt under taket

Fra konkret keramikk, til fargesterk glasskunst, via smykker av ekte bladgull og perlemor og løftes blikket mot Fang Lius luftige installasjon av kremmerhus i hønsenetting. 

Vinger, nebb eller bare kremmerhus og hønsenetting? Fang Lius luftige installasjon henger tiltrekkende midt i rommet.

Det kan være vinger og nebb, eller også bare en drøm i metall og hvitt papir. I samme enkle, men likevel elegante sjanger utmerker Linn Horntvedt seg med prosjektet «omkrets». 

Linn Horntvedts stand i hjørnet av kurbadets kunstsal representerer kunstverk som får en til å senke skuldrene og bare kjenne etter.

Sirkelen er den perfekte form og selv om Horntvedt, i kunstsalen, er plassert i et hjørne, utmerker hun seg med et elegant varsomhet som gir konsentrasjon og dyp pust, nettopp slik fremstår også bokprosjektet hennes, en «bildebok» bestående av kunstverk. Dette helt i tråd med kurbadets historikk som et senter for rehabilitering og helse.

LES OGSÅ: WAD ER ANNERLEDES? Fotografen Bjørn Wad trengte et prosjekt som han virkelig kunne fordype seg i. Resultatet ble familier hvor en har Downs. Han fant ingen særlig forskjell.

Galleri Brown i Sandefjord: rett bak galleriet finner du Kurbadhagen, hvor det er kunstutstilling hele helgen fredag 13. til og med søndag 15. september.
Close