Fram eller tilbake. Opp eller ned. Det er alltid helse i god kunst. Alt fra konkret keramikk til papirlette kremmerhus. Bli med til Kurbadet i Sandefjord, som byr på Våre kunstdager i Kurbadet, i helgen 13. – 15. september.
Tekst: Marte Østmoe Foto: Annicken Dedekam Råge
Som barn lærte Marit Skyer å skrive baklengs. Uttrykket har hun tatt med seg inn i kunsten. Denne helgen også sammen med 13 kunstnere på Kurbadet i Sandefjord.

– Bildene mine er naivistiske og barnlige, forklarer billedkunstner Marit Skyer som for fire år siden sluttet som kunstterapaut og i stedet satset på eget uttrykk. Metoden er likevel den samme: Uttrykket kommer innefra, inspirasjon utenfra.

En ny kurs
Bak parolen Våre kunstdager, og foran fasaden av det 181 år gamle kurbadet i Sandefjord, står eierne av Galleri Brown Rita L. Egren og Unn Holvik Stenersen.
RAMPETE: MARIS SKYERS UTTRYKK NÆRMER SEG GRAFITTI. HUN HENTER UTTRYKKET INNENFRA OG INSPRIASJONEN UTENFRA.
– Vi har plukket de fra sosiale medier og kunstforeninger, sier Rita L. Egren og legger til at det finnes kunstnere som er dyktige i faget sitt, men ikke like dyktige på markedsføring. Å stille ut på Kurbadet er dermed en god mulighet til å vise seg fram og få nå giv til å fortsette.

Kanskje er smykkedesigner Anette Skaugen Guldager nettopp en av dem. Guldager lager smykker til både kvinner og menn og materialene er sølv og blåskjell og etter en kort prat med Plnty skinner hun som sin egen perlemor.
– Etter dette tør jeg kanskje å satse mer på markedsføring, sier hun.

Trykksak
Hilde Histro Vasbø byr også på seg selv og viser publikum siste delen i trykkeprosessen.
På en plate av sink smøres farge på, tørkes bort og smøres bort igjen.

– Det heter å slå av fargen, forklarer Vasbø og når papiret av typen bøttepapir, forsiktig skal fjernes av platen, er kunstneren like spent som tilskuerne rundt.
KRYMPGLASUR, BLADGULL, SMYKKER AV PERLEMOR OG FANG LIUS LUFTIGE INSTALLASJON AV KREMMERHUS TILTREKKER SEG OPPMERKSOMHET.
Keramiker Hanne Haukom melder seg på. I følge henne er det nettopp i det man mister kontrollen at kunst blir kunst. Haukom jobber med keramikk og selv om formene nok er nøye planlagt, lever glasuren sitt eget liv. Med krympeglasur maner hun fram resultat som minner om skorpen på en kråkebolle, eller taket i en dryppsteinsgrotte.

Høyt under taket
Fra konkret keramikk, til fargesterk glasskunst, via smykker av ekte bladgull og perlemor og løftes blikket mot Fang Lius luftige installasjon av kremmerhus i hønsenetting.

Det kan være vinger og nebb, eller også bare en drøm i metall og hvitt papir. I samme enkle, men likevel elegante sjanger utmerker Linn Horntvedt seg med prosjektet «omkrets».

Sirkelen er den perfekte form og selv om Horntvedt, i kunstsalen, er plassert i et hjørne, utmerker hun seg med et elegant varsomhet som gir konsentrasjon og dyp pust, nettopp slik fremstår også bokprosjektet hennes, en «bildebok» bestående av kunstverk. Dette helt i tråd med kurbadets historikk som et senter for rehabilitering og helse.
