Spencer Tunicks neste nakenfoto - PLNTY | kulturmagasinet

Spencer Tunicks neste nakenfoto

Den amerikanske kunstneren Spencer Tunick inviterer alle som vil til å delta naken i hans neste kunstfoto konsept. En helg i august skjer det i Bodø. 

– Jeg er veldig fornøyd med å bli invitert til Bodø og Norge for å lage min første nakeninstallasjon av gruppe, nord for polarsirkelen, sier fotokunstneren Spencer Tunick (f. 1967) via Bodø Biennale. 

Spencer Tunick, Australia, Sydney, 2010.

Performance, skulptur, foto og visuell kunst

Spencer Tunicks arbeider kan beskrives som en blanding av performance, skulptur, foto og visuell kunst. Ved å bruke grupper av nakne mennesker som bekler et landskap, oppstår det nye persepsjoner av mennesker og miljø.

Deltakelsen er ikke et betalt oppdrag, men alle som stiller opp får et fotoprint av «Bodø Bodyscape», limited edition.

Kunstneren har ikke arbeidet i Norge før, og heller aldri nord for Polarsikelen. Han inviterer alle som kan og vil, til å stille opp i det aktuelle verket «Bodø Bodyscape» en midterste helg i august. Og folk kommer.

Spencer Tunick samler nakne mennesker for å lage kunst i naturen. Her, Montauk Surfers Beach, 2009

Inviterer åpne og modige nordmenn til prosjektet

– Jeg finner landskapet fengslende og mystisk, og folket i Nord-Norge har en tydelig forståelse av hvordan kunst kan være en integrert del av hverdagen. Jeg håper åpne og modige nordmenn tar reisen fra nord og sør for å stille sammen med de allerede villige og klare innbyggerne i Bodø, sier han. 

75 ikoniske steder i verden

Kunstneren utforsker ideer om individuell og kollektiv identitet, privatliv og nakenhet. Hans arbeider skildrer både sårbarhet og kraft. 

Tidligere har Tunick arbeidet ved ikoniske landemerker og naturlandskap. Hele 75 slike arbeider har han gjennomført ulike steder i verden, som ved Sydney Operahus, Aletsch-isbreen i Sveits, og Dødehavet. 

Også denne gangen vil han fotografere nakne mennesker. Resultatet skal bli to fotoverk som skal stilles ut ved Bodø Biennale, denne går av stabelen 6. til 9. september. 

Les også:  «Dødsfrisk» – Christine Koht har leseren i sin hule hånd
Hele 75 slike arbeider har han gjennomført ulike steder i verden, som ved Sydney Operahus, Dødehavet og som her; Aletsch-isbreen i Sveits, 2007.

Bodø Biennale

Biennalen er etablert som et årlig event i 2015 av Bodø Arena for Dansekunst og Se Kunst i Nord-Norge. Den er en tverrkunstnerisk festival innen sjangerne visuell kunst og dansekunst, med målsetning om å bidra til utvikling av det profesjonelle dansekunst- og det visuelle kunstfeltet i Bodø. Biennalen ønsker å være en arena for tverrfaglige samarbeid og produksjoner, og et attraktivt møtepunkt for publikum og fagmiljø.

– Jeg er veldig fornøyd med å bli invitert til Bodø og Norge for å lage min første nakeninstallasjon av gruppe, nord for polarsirkelen, sier fotokunstneren Spencer Tunick.

For tiden er Bodø en by med store kulturelle ambisjoner. Etter en lang prosess er det klart at Bodø søker om status som Europeisk kulturhovedstad i 2024. 

Ved å bruke grupper av nakne mennesker som bekler et landskap, oppstår det nye persepsjoner av mennesker og miljø. Her i Irland, Dublin i 2008.

Bodø – Europeisk kulturhovedstad i 2024

Ordningen fungerer slik at byer i EFTA- land kan søke om den gjeve tittelen Europeisk kulturhovedstad, hvert tredje år. Noen norske byer har også tidligere hatt tittelen, Bergen i år 2000 og Stavanger i 2008.

I prosjektets målsetting heter det at «en Europeisk kulturhovedstad skal sette fokus på verdien og mangfoldet av kultur i Europa, feire felles europeisk kultur, styrke europeisk identitet og fokusere på kultur som verktøy for byutvikling». Bodø har lagt planer for en omfattende omstrukturering av bykjerne og infrastruktur for å imøtekomme målsettingen.

Her har Spencer Tunick fotografert nakne mennesker – Los Almos i New Mexico i 2001.

Internasjonal oppmerksomhet 

Det en Europeisk kulturhovedstad kan forvente av positive synergieffekter, er internasjonal oppmerksomhet, byutvikling og styrking av byens kultursektor. En boost for turistnæringen og en rekke positive ringvirkninger for innbyggerne. 

Spencer Tunicks arbeider kan beskrives som en blanding av performance, skulptur, foto og visuell kunst. Ved å bruke grupper av nakne mennesker som bekler et landskap, oppstår det nye persepsjoner av mennesker og miljø.

Prislappen er foreløpig ikke satt i Bodø, men da Stavanger var kulturby, kom regningen på ca 300 millioner.

Les også:  Klar for en samtaleåpner? Startsskuddet har gått for Mirage filmfestival
Spencer Tunick har samlet nakne mennesker i Nevada-ørkenen, 2013.

Bli med på Spencer Tunics foto-event!

Det å innhente den anerkjente kunstneren Spenser Tunic til prosjektet «Bodø Bodyscape» er det første store prosjektet i prosessen mot å bli Europeisk kulturhovedstad. Bodø kommune, Bodø Biennale og Nordland fylkeskommune samarbeider om eventet.

Dersom du kan og vil delta i den kommende «Bodø Bodyscape», melder du deg på via nettsiden til Bodø Biennale: bodobiennale.no/spencertunick. Der opplyses det om at alle er velkommen til å delta. 

Deltakere får foto i begrenset opplag

Under selve fotoarbeidet har bare de som er tilknyttet prosjektet adgang, alle som deltar i fotoet er nakne. Barn kan også delta, men må ha samtykkeerklæring fra foresatt. Deltakelsen er ikke et betalt oppdrag, men alle som stiller opp får et fotoprint av «Bodø Bodyscape», limited edition. 

Kanskje vil flere kunne avrunde sommeren 2018, med et profesjonelt kunstverk på veggen og ikke minst et minne for livet.

Close