Flik Flak Tretopplys - PLNTY | kulturmagasinet

Flik Flak Tretopplys

En trehytte i Sverige og det nordiske lyset inspirerte arkitektkontoret Snøhetta til å designe sin første lampekolleksjon: Flik Flak. Og materialet? Tre, naturligvis. 

Tekst: Mette Dybwad Torstensen Foto: Snøhetta

– Samarbeidet mellom Snøhetta og ateljé Lyktan kom som en konsekvens av oppdraget vi hadde fått ved utformingen av nytt tre-rom i Harads, for Treehotel i nord-Sverige. Treehotel har samarbeidet med ulike arkitekter for å utforme trerommene – og vi tegnet det sjuende rommet, som vi valgte å kalle «7th Room», forteller Jenny B. Osuldsen, partner og landskapsarkitekt i Snøhetta.

Treehotel har samarbeidet med ulike arkitekter for å utforme trerommene. Snøhetta tegnet det sjuende rommet, som de valgte å kalle «7th Room».

Sju underlige rom

Hundre kilomter fra Luleå flyplass, nord i Sverige, finner du de sju underlige rom, fire til seks meter over bakken; et rede med adkomst opp en stige, en ufo, en flygende drage, en hytte, en speil-kube og en blå iglo som skifter farge til oransje med en lang landgang for å komme inn. 

Inne er det naturlige lyset den fremste lyskilden, men trehytte-rommene har også spesialdsignet lys fra Flik Flak-lamper som Snøhetta lanserte i februar under Stockholm Furniture and Light Fair 2018.

Du befinner deg midt i skogen, nær Lule-elven i Sverige. Det etter hvert svært populære trehytte-hotellet har siden starten i 2010 tilbudt en unik bærekraftig, miljøvennlig hotellopplevelse med det fremste av design og arkitektur i uberørte omgivelser. Hotellprosjektet ble startet av to lokale gründere, Kent Lindvall og Britta Jonsson-Lindvall, som serverer alle sine gjester måltider i sitt pensjonat i et rom med interiør fra 1930-40-tallet.

– Å kunne lage en fleksibel skjerm som kan gi mer og mindre lys, ikke bare med dimmer, men hvor man fysisk kan avskjerme og rette lyset, var vesentlig, sier partner og landskapsarkitekt Jenny B. Osuldsen i Snøhetta.

Verdenskjent trehytte-hotell

At de skulle servere Sveriges kronprinsesse Victoria eller at Kent er ute i verden og foreleser om trehotellet på store konferanser verden over, hadde ingen av dem trodd for noen år tilbake.

Det etter hvert svært populære trehytte-hotellet har siden starten i 2010 tilbudt en unik bærekraftig, miljøvennlig hotellopplevelse med det fremste av design og arkitektur i uberørte omgivelser.

– Konseptet er inspirert av filmen ”The Tree Lover” av Jonas Selberg Augustsen; et eventyr om tre menn fra byen som ville tilbake til sine røtter ved å bygge en trehytte sammen. 

Den første trehytten ble bygget til filmen. Da filminnspillingen var over, syntes Britta det var synd å rive den.
– I tillegg ønsket vi å se på hva vi kunne starte og skape her vi bodde, forteller paret. 

Måltider serveres i pensjonatet

Brittas trehytte-hotellgjester spiser frokost, lunsj og middag i pensjonatet. Snøhettarommet ble konstruert i 2016. Trehytta «7th. Room», har et stramt, moderne design i mørkt tre på utsiden, mot et lyst tre-interiør, adkomst via en stram trapp med ulike vinkler.

På vei opp legger du merke til at undersiden av trehytta er et printet foto på aluminium – og fotoet er av tretopper mot himmel. Bildet på undersiden av hytta er slik naturen faktisk så ut før hytten ble bygget og hindret utsynet opp i tretoppene fra bakken.

Trehytta «7th. Room», har et stramt, moderne design i mørkt tre på utsiden, mot et lyst tre-interiør, adkomst via en stram trapp med ulike vinkler.

Sove ute eller inne

Et dobbelt sikkerhetsnett har blitt strukket på siden av hytta ti meter over bakken, der kan gjestene ligge og se på skyene, høre lydene fra skogen eller sove under stjernene. Velger man å sove inne, er dobbeltsengen senket ned i et tregulv som flukter med vinduene rundt. 

– I utformingen av lampene har vi tatt utgangspunkt i de ekstreme lysforholdene man finner så langt nord: mørke vintre og lyse sommere, slik at fleksibilitet var viktig for oss.
Jenny B. Osuldsen, landskapsarkitekt Snøhetta

Inne er det naturlige lyset den fremste lyskilden, men trehytterommene har alle spesialdsignet lys fra arkitetene som har laget rommet. Dermed lanserte også Snøhetta i februar 2018 sin nye lampekolleksjonen Flik Flak under Stockholm Furniture and Light Fair; en vegglampe, en bordlampe og en stålampe – i tett samarbeid med det svenske lys-firmaet ateljé Lyktan. 

Et dobbelt sikkerhetsnett har blitt strukket på siden av hytta, ti meter over bakken, hvor gjestene kan ligge og se på skyene, høre lydene fra skogen eller sove under stjernene.

Spesialdesignede lamper

– Alle trerommene har ulik utforming – men også spesialdesignede lamper til hvert enkelt prosjekt. Disse lampene har blitt utarbeidet i samarbeid mellom arkitekter og ateljé Lyktan, der Lyktan produserer prototypene som står i de ulike rommene. I etterkant har noen av produktene blitt til ferdige lamper, tilpasset produksjon i ateljé Lyktans egen fabrikk i Åhus i Skåne, sier Osuldsen.

– Vi ønsket en videreføring av 7th room-materialitet med tre som hovedmateriale; lys, nordisk bjørk som gir varm glød på innsiden, mens den sorte utsiden gjenspeiler byggets fasade.

Utforming og ekstreme lysforhold

Hun forteller videre om hva som inspirerte til den stramme, spisse trekantete formen til lampen:

– I utformingen av lampene har vi tatt utgangspunkt i de ekstreme lysforholdene man finner så langt nord: mørke vintre og lyse sommere, slik at fleksibilitet var viktig for oss. Ved å kunne lage en fleksibel skjerm som kan gi mer og mindre lys, ikke bare med dimmer, men hvor man fysisk kan avskjerme og rette lyset, var vesentlig. For materialbruken så ønsket vi en videreføring av 7th room-materialitet med tre som hovedmateriale; en lys, nordisk bjørk som gir en varm glød på innsiden, mens den sorte utsiden gjenspeiler byggets fasade; sort som fravær av lyset og som kan «forsvinne» når man har mye dagslys. Vi valgte å bruke to skiver med bjørkefinér som er hengslet, for å få maksimal fleksibilitet. Tre var et naturlig valg, da hele trerommet er bygd i skogen. Materialer fra skogen og en bærekraftig tankegang ligger i bunn av prosjektet, avslutter arkitekten.

Close