Det Du Ikke Vet At Du Har Godt av - PLNTY | kulturmagasinet

Det Du Ikke Vet At Du Har Godt av

Xeno er ungdomsklubben for voksne. Voksne som ikke helt vet hva de vil ha. Men som heller ikke vet at de vil ha det. Xeno gir dem det også. Instinktivt reiser du til Larvik.

Tekst: Marte Østmoe Foto: Mathilde Sundal og Trond Aarstad

En ensom sveipende spotlight sirkulerer rundt i rommet. Ellers er det mørkt. Svart. Nå og nå og nå, blir lyset kastet på byster og halve skulpturer som er hengt opp på staur og pidestaller. Det er feil å si at de pryder rommet, da de ikke ligner pynt. I stedet er det skremmende. 

 

Installerte statuene på nytt

Da kunstneren, Vidar Grønnerød, demonterte en større utstilling i nabobyen Stavern, var Kristian Bålsrød på pletten. Om han ikke like gjerne kunne installere statuene på nytt i Blåboksen i Larvik Kulturhus Bølgen? Det ville Grønnerød. Ja, selv om det kostet en del energi og en hel dags arbeid. 

– Det er mye å hente i det å bevege seg ut i det ukjente, mener Kristian Bålsrød og selv om han er festarrangør og crew, har han jammen tid til å filosofere.

Å åpne ei dør

Slik er det blitt med Xeno. Slik fungerer ungdomsklubben. Filosofien er så godt forankret, enkel, men også så kompleks, at kunstnere interesserer seg for konseptet. Vil delta gratis, bidra og er med på å trekke folk. Det er denne berømte synergieffekten. 

Kristian Bålsrød er den kunstneriske hjerne bak Xeno. Han var bare så sikker på at det fantes en rekke voksne der ute som trengte en unnskyldning for å treffes.

Først startet det som den ensomme spotlighten i taket i kveld. Deretter blir det flere lys. Til det går et lys opp for mange aktører og til slutt er Xeno etablert på ekte. Noen blir invitert. Andre inviterer seg selv. De fleste overrasker og blir overrasket. 

Kristian Bålsrød mente det fantes en rekke voksne der ut som var en smule lei TV. En smule lei sin egen stue. Han mente bestemt at det var på tide at vi begynte å si hei til hverandre. Også til dem vi ikke kjente.

Litt borte, hjemme

Slik går det til at Erik Poppe kommer til Larvik for å snakke om Utøya. Slik har det seg at Even Vaas kom hit for å snakke om spiritisme. Slik gikk det til at Aune Sand serverte jordbær på samme klubb. Hanne Hukkelberg har vært her. Ost & Kjex også. Og Fredrik Høyer. 

I kveld er det Dj Elg som kjører eget show halve natta. Etter ham er scenen øremerket til Norges fremtidige og beste rockeband, Spielbergs.  

– Vi benytter oss av ekspertisen her på huset, forklarer kulturhussjefen alvorlig. På et vis er Xeno et eksperiment, men det er ingen lek.

Bandet Spielbergs fant Bålsrød på ByLarm. 

– De blir snart oppdaga, fastslår han og smiler under barten. Bålsrød er den kunstneriske hjerne bak Xeno. Han var bare så sikker på at det fantes en rekke voksne der ute som trengte en unnskyldning for å treffes. En god unnskyldning til å skaffe seg barnevakt. For å lære noe nytt, sosialisere seg, utdanne seg litt til. Han mente det fantes en rekke voksne der ut som var en smule lei TV. En smule lei sin egen stue. Han mente bestemt at det var på tide at vi begynte å si hei til hverandre. Også til dem vi ikke kjente. 

Hva er folk interessert i? Det som skjer her, kan det blåses opp og benyttes i kommersiell sammenheng. Slik tenker kultursjef Andreas Gilhuus.

Avslappa kaos

Så Bålsrød tok en sjanse. Han ville at alle andre også skulle gjøre det. Den første festen i Xenos regi røpet derfor ikke innholdet. Slik har det fortsatt. Xeno blir ikke markedsført. 

Konseptet er litt lukket, men samtidig veldig åpent. Du kommer. Du vet ikke hva som skal skje. Men det vil skje mye. 

Hvis Kristian er hjernen, er kulturhussjef Andreas Gilhuus stjernen. Han frigir lokalene og bruker Xeno som laboratorium. Hva slår an?

– Det er mye å hente i det å bevege seg ut i det ukjente, mener Bålsrød og selv om han er festarrangør og crew, har han jammen tid til å filosofere. Og nettopp da ordene detter, sveiper spotlighten over et barnslig, men voksent ansikt. Øynene sier at de har en hemmelighet. En han vil dele:  

– Hold gjerne døra ut i mørket åpen, det er der du vokser. 

Slik går det til at Erik Poppe kommer til Larvik for å snakke om Utøya. Slik har det seg at Even Vaas kom hit for å snakke om spiritisme. Synger på Xeno: Hanne Hukkelberg.

Laboratorium for populærkultur

Allerede etter å ha eksistert i et helt halvt år, er det rundt 30 medlemmer på klubbkveldene og opp mot hundre på hver fest. Medlemskapet koster 200 kroner. For dette får du fem klubbkvelder i måneden, foredrag, diskusjoner og en fest du ikke ante du trengte. 

I de kommende ukene kan medlemmer og ikke-medlemmer glede seg over, eller også som i kveld, nærmest grue seg til, et program som tangerer menneskenes instinkter. 

Kristian Bålsrød forklarer:

– Det er frykt, tørst, sult, tilknytning og seksualdriften. 

Hvis Kristian er hjernen, er kulturhussjef Andreas Gilhuus stjernen. Han frigir lokalene og bruker Xeno som laboratorium. Hva slår an? Hvilken dag i uka kommer det folk? Hva er folk interessert i? Det som skjer her, kan det blåses opp og benyttes i kommersiell sammenheng. Slik tenker Gilhuus. 

 

Akupunktur på instinktene

Spotlightene har blitt flere. De går fortere og liksom vasker over publikum, gamle møbler som gjør det hjemmekoselig. Likevel er ikke møblene som de hjemme, kunsten er stemningsbærende installasjoner. Bak scenen henger tre malerier av Tarjei Fredheim. 

Skifter de farge? Beveger de på seg? Gilhuus ler. 

– Det er bare lyseffekter. 

Det er ikke bare. Det er skremmende bra! 

Allerede etter å ha eksistert i et helt halvt år, er det rundt 30 medlemmer på klubbkveldene og opp mot hundre på hver fest. Medlemskapet koster 200 kroner.

– Vi benytter oss av ekspertisen her på huset, forklarer kulturhussjefen alvorlig. På et vis er Xeno et eksperiment, men det er ingen lek. 

– Mange musikerne som kommer hit får betalt, men de fleste kontakter oss for å få lov til å spille. De vil delta. 

Akkurat i kveld er det postpunkbandet Spielbergs som får det som de vil. Det er nytt, det er gammelt, litt Dum Dum Boys, litt The Cure, Japandroids. Det er høyt, mørkt, sanselig – som akupunktur på instinktene.

Close