Norge – Festivallandet 2018 - PLNTY | kulturmagasinet

Norge – Festivallandet 2018

Festivalsesongen er i godt gang! Hva kan vel måle seg med å våkne i et hundre graders telt klokken fem om morgenen, dekket av gjørme og intenst solbrent rare steder på kroppen, eller å få stå i en støvete kø i et par timer for å kjøpe varm øl i plastkopp til fire hundre kroner? Disse festivalene er våre favoritter i år.

Tekst: Kaja Bremnes Foto: Trine Dyrstad Walsøe

Bare opplevelsen av å være der og da, en tid og ett sted som man aldri får igjen og som du vil bære med deg resten av livet. Vi nordmenn elsker festivaler. Vi elsker dem så mye at I 2015 ble det avholdt hele 4470 festivaler her til lands.

Trænafestivalen er en av verdens beste festivaler, mener The Guardian. Og hvorfor ikke tro på det som står i avisen? Foto: Tim Patrick.

Det vil si at om du skulle dratt på dem alle, ville det tatt deg cirka 12 år, såfremt du var på en ny festival hver eneste dag absolutt alle dagene i året. 

Det kunne jo vært et slags «bucketliste»-prosjekt for en eventyrlig og standhaftig sjel, men for vanlige folk kan det tenkes at ting som jobb, familie eller andre hobbyer ville kunne komme i veien. 

Vi nordmenn elsker festivaler. Vi elsker dem så mye at I 2015 ble det avholdt hele 4470 festivaler her til lands.

Frykt ikke! Her kommer en oversikt med de festivalene vi synes er aller mest verdt å oppleve. Vi ser bort fra de store klassiske «humdingerne» som alle kjenner, og fokuserer heller på de litt mer ukjente festivalene. Festivaler som viser frem helt ny norsk musikk – og festivaler som er litt utenom det vanlige.

På den lille øya Træna, i havgapet utenfor helgelandskysten kobles musikkfestivalopplevelsen med spektakulær natur. Foto: Marius Fiskum / www.mariusfiskum.no

Dramatisk og røft: Trænafestilaven er en av verdens beste

5. – 8. juli: Trænafestivalen – paradis trenger ikke være i tropene

I et dramatisk, røft og vakkert landskap finner du festivalen som The Guardian har utropt som en av de beste festivalene i Europa. På den lille øya Træna, i havgapet utenfor helgelandskysten kobles musikkfestivalopplevelsen med spektakulær natur.

På Træna utenfor Helgelandskysten kan du oppleve blandt annet Sondre Justad, Gåte, Moddi og Trondheimssolistene

Hvert år mangedobles folketallet i det lille øysamfunnet og festivalen har blitt en slags pilgrimsdestinasjon for mange. Og det er ikke vanskelig å forstå, for det er nok å kikke litt på festivalens instagramside og du kan formelig høre måkeskrik og føle midnattsola på kroppen. 

Trænafestivalen: I et dramatisk, røft og vakkert landskap finner du festivalen som The Guardian har utropt som en av de beste festivalene i Europa.

Træna utenfor Helgelandskysten kan du oppleve blandt annet Sondre Justad, Gåte, Moddi og Trondheimssolistene 

Glem Ibiza! Palmesus er strandfest og syden-vibber.

6.–7. juli: Palmesus – strandfest med spektakulært program

Ibiza har ingenting å si for denne råtassen av en festival. Palmesus er strandfest og syden-vibber. En festival som vel er stor, men kan skryte av et relativt unikt program i norsk målestokk.

Bare sus og dus: Palmesus er strandfest og syden-vibber. En stor festival, men med unikt program i norsk målestokk. Julie Bergan kommer.

Festivalen har et uvant urbant og aktuelt program som beveger seg på utsiden av det ofte indie-dreide fokuset mange festivaler på samme størrelse i Norge sikter inn på.

Fra suset over furua til Palmesus: Her finner du verdens største DJs, Hiphop-artister og house produsenter. Et uredd og råtøft program som garanterer en følelse av Barbados.

Her finner du verdens største DJs, Hiphop-artister og house produsenter. Et uredd og råtøft program som garanterer en følelse av Barbados. (uten at du må dra så langt) Festivalen blir konsekvent utsolgt maksimum uka etter at billettene er lagt ut, ofte før lineupen slippes fordi artistrekka aldri svikter, og fordi ingen vil gå glipp av festivalen. Det går rykter om at mange allerede sikter seg inn på 2020-billetter, så her er det bare å hive seg på. 

Bystranda midt i Kristiansand sentrum kan du få med deg Pharell MED N*E*R*D, Steve Aoki, Ina Wroldsen og Julie Bergan

Artistprogrammet på HEIM er en spennende mix av nye norske artister. Splitterny kvalitetsmusikk står helt klart i fokus. Her, initiativtakerne. Foto: Henning Bjordal Stokka.

 

På tide å dra HEIM til Breivika gård

26. – 28. juli: HEIM – splitter ny og annerledes musikkfestival 

Heim er en helt ny musikkfestival som finner sted på Breivika gård, en rask tur med hurtigbåten utenfor Trondheim. Festivalen ønsker å ha et fokus på miljø og gårdsbruk og tilbyr blandt annet matkurs med mat fra hagen, lær å melke ku og turer til fjells i området. 

Heim er en helt ny musikkfestival som finner sted på Breivika gård, en rask tur med hurtigbåten utenfor Trondheim.

HEIM lover i tillegg to dager med fullt konsertprogram på to scener etterfulgt av klubbstemning inne i fjellet i den nedlagte militærleiren Hysnes fort. Artistprogrammet er en spennende mix av nye norske artister. Splitter ny kvalitetsmusikk står helt klart i fokus, og musikkoptatte som følger med på hva som rører seg rett under overflaten vil finne mye å bite i her.  

Kom HEIM: Hva med klubbstemning inne i fjellet i den nedlagte militærleiren Hysnes fort utenfor Trondheim? Foto: Henning Bjordal Stokka.

Breivika gård utenfor Trondheim kan du lytte til blandt annet Death by Unga Bunga, Myra, Daniel Kvammen og Selmer 

Oggasjakka er angivelig «verdens najseste festival». Du finner den langt nord i byen Honningsvåg i Finnmark. Foto: Trine Dyrstad Walsøe.

Dra til Finnmark, finn en najs festival!

1. – 4. august: Oggasjakka – verdens najseste festival

Oggasjakka er angivelig «verdens najseste festival». Langt nord i byen Honningsvåg i Finnmark er dette en festival med et ungt publikum og et nyskapende program.

Har du spritskrekk eller er redd for grove vitser er ikke Oggasjakka-festivalen noe for deg. Du er  kanskje mer komfortabel lenger sør i landet.

Hvis du lurer på hva som kommer til å bli stort i Norge om et år eller to er dette festivalen for deg. Stemningen er ekte finnmarksk, med vakker og vill natur og hæla i taket. Har du spritskrekk eller er redd for grove vitser er du kanskje mer komfortabel lenger sør i landet. 

Lurer du på hva som blir stort om et år eller to? Da er Oggasjakka festivalen for deg. Foto: Trine Dyrstad Walsøe.

I Perleporden kulturhus i byen Honningsvåg kan du få med deg artister som ABER, Nora Konstanse og Jungelkameratene.

Den aktivitetsfylte turfestivalen

7. – 9. september: Fjellfilmfestivalen – Norges største festival for fjellfilmer

Dette er en festival for fjellfilm, i fjellet, på Gjendesheim turisthytte. Men fjellfilm er ikke det eneste på programmet. Foto: Fjellfilmfestivalen.

Ønsker du å dra på en skikkelig turfestival er dette tingen for deg. Trolig den mest aktivitetsfylte festivalen i denne oversikten. Fjellfilmfestivalen er et unikum av en festival som inneholder et fartsfylt program for turglade mennesker. Dette er en festival for fjellfilm, i fjellet, på Gjendesheim turisthytte.

Beito’s Legendariske Buldrebordkonkurranse, en konkurranse som beskrives som “uhøytidelig men allikevel ekstremt viktig” på Fjellfilmfestivalen.

Men fjellfilm er ikke det eneste på programmet. Du kan blant annet gå på turdessertkurs og lære å lage deilige desserter til å ta med i skog og mark. (eller fjell) Eller du kan bli med i Beito’s Legendariske Buldrebordkonkurranse, en konkurranse som beskrives som “uhøytidelig men allikevel ekstremt viktig” og involverer et bord og “atletiske og krampaktige bevegelser”

Gjendesheim ved øst i Jotunheimen, i Vågå kommune i Oppland kan du få med deg turdessertkurs, fjellfilmer, og stand-up padling.

Close