Kråkeslottfestival på Kokekaffe - PLNTY | kulturmagasinet

Kråkeslottfestival på Kokekaffe

«Art i Juli» er det største arrangementet i løpet av året. I år skal seks internasjonale kunstnere stille ut varierte arbeider, de kommer fra blant annet Sør- Korea og England. Men først skal den årlige Kråkeslottfestivalen gå av stabelen. Mellom 8.–10. juni fylles slottet av publikum og artister.  24 konserter avvikles i løpet av festivalhelgen. Alt skjer på Senja i Troms.

Kråkeslottet løfter både kystkulturen og kunsten:
– Det ene handler om det hverdagslige, om levebrødet. Det andre om kreativ formidling, sier forvalteren av det gamle fiskerbruket, Georg Blickfeldt, som ligger idyllisk til i havgapet på Senja om Kråkeslottfestivalen. Tilsynelatende vidt forskjellige tema, men dag og natt er to sider av samme sak.
– Her omfavner vi begge, sier han.

Kråkeslottet har blitt en kulturarena. Om vinteren kan kunstnere søke seg inn til Artist-in-residence-opphold. Det er populært, kunstnerne kommer fra ulike land.

 

Kunstfestival hele juli måned

Om sommeren arrangeres altså kunstfestival i hele juli måned. Blickfeldt forklarer at «Art i Juli» er det største arrangementet i løpet av året. Seks internasjonale kunstnere stiller ut varierte arbeider. 

Det finnes tre ulike konsertlokaler. Det minste tar 60 publikummere, det største 95. Og så er det intimkonserter i Sløyebua. Der er det plass til maks 20 tilhørere.

Kunstnere kommer fra blant annet Sør- Korea og England. Pågangen for å få stille ut er stor. Men først skal den årlige Kråkeslottfestivalen gå av stabelen. Mellom 8.–10. juni fylles slottet av publikum og artister. 24 konserter avvikles i løpet av festivalhelgen.

Om sommeren arrangeres kunstfestival i hele juli måned. «Art i Juli» er det største arrangementet i løpet av året. Seks internasjonale kunstnere stiller ut varierte arbeider.

Kunst i Norges vakre natur

Senja er Norges nest største øy, og ligger i Troms fylke og preges av et variert landskap med dramatiske fjell, uberørte skoger og idylliske sandstrender. Senja er et yndet reisemål for den som vil oppleve ren, arktisk natur. Samtidig finnes det på øya, i den lille bygda Bøvær med bare seks fastboende, et dynamisk kultursenter med lokalhistorisk aura. 

«Art i Juli» er det største arrangementet i løpet av året. Seks internasjonale kunstnere stiller ut varierte arbeider.

Følg den lange steinmoloen ut til holmen. Gå til kaia med det den gamle fiskebruket. Her finner du intimkonserter, internasjonal kunst og bevarte kulturelementer fra de seneste 120 år. Velkommen til Kråkeslottet.

Kråkeslottet. Her finner du intimkonserter, internasjonal kunst og bevarte kulturelementer fra de seneste 120 år.

Kråkeslottet, mystisk og majestetisk

Fiskebruket i Bøvær ble bygget i 1899. Båter, torsk og hverdagsliv fylte det idylliske stedet. Siden ble bruket for lite og stedet ble stille. På folkemunne kalte man det røde bygget med de mange rommene, som balanserte på flere hundre påler i havet, for Kråkeslottet. Mystisk og majestetisk, men etterhvert også forfallent ettersom bygningen i en periode var forlatt av mennesker og ble fuglenes territorium.

Kråkeslottet krever høytidelig og omtenksom forvaltning. Omsorg. En bevisst holdning om å ivareta detaljene. Georg Blickfeldt serverer lokal mat.

Lokalhistoriske detaljer er bevart

Siden har flere dedikerte driftere omfavnet bygningen. Restaurert, men alltid bevart de lokalhistoriske detaljene. Etter hvert prøvde man ut å arrangere konserter i Kråkeslottet. De intime rommene og en lun akustikk fra havmarinert, sprukket tømmer gjorde møtet mellom musikere og publikum spesielt. Bygget var perfekt for klang og harmonier! En ny epoke i fiskebrukets historie hadde startet.

Ved Senjas kyst. Kunstnerne benytter husets små og store arenaer. Sover under skråtak der bjelkene dufter årganssjø. Slikt blir det kreativ flow av.

Siden 1996 har Georg Blickfeldt drevet Kråkeslottet. Selv titulerer han stillingen sin som  slottsforvalter:

– Det er ikke noe «royalt» ved dette slottet, ler han. Men det krever likevel høytidelig og omtenksom forvaltning. Omsorg. En bevisst holdning om å ivareta detaljene som forteller historien om fiskeri og verdien av de kortreiste ressursene. 

Nordavinden pisker havet oppover Kråkeslottveggene vinterstid. Mørketida er lang, men også overraskende lys.

En viktig kulturarena

Kråkeslottet har blitt en kulturarena. Om vinteren kan kunstnere søke seg inn til Artistinresidence-opphold. Det er populært, kunstnerne kommer fra ulike land. Her møter de en vill og ganske øde natur. Nordavinden pisker havet oppover Kråkeslottveggene vinterstid. Mørketida er lang, men også overraskende lys. Nordlys og måneskinn reflekteres i bølgene. Stedet ligger langt unna sivilisasjonens larm, likevel er det aldri stille når du bor på ei kai ved Senjas kyst. Kunstnerne benytter husets små og store arenaer. Sover under skråtak der bjelkene dufter årganssjø. Slikt blir det kreativ flow av.

Kråkeslottet løfter både kystkulturen og kunsten: det ene handler om det hverdagslige, om levebrødet. Det andre om kreativ formidling.

Intimkonserter i Sløyebua

Det finnes tre ulike konsertlokaler, forteller Blickfeldt.
– Det minste tar 60 publikummere, det største 95. Publikum og artister møtes tett. I enkelte rom spilles det akustisk. Musikere tar plass på gulvet sammen med tilhørerne. Dette blir ofte sterke opplevelser for både artister og publikum. 

Kråkeslottfestivalen gå av stabelen. Mellom 8.–10. juni fylles slottet av publikum og artister.  24 konserter avvikles i løpet av festivalhelgen.

– Også har vi noen intimkonserter i Sløyebua. Der er det plass til maks 20 tilhørere. 

Under årets festival skal blant annet disse opptre: Hovedøen Social Club, Thomas Dybdahl, Marthe  Valle, To rustne herrer og Hollow hearts. 

Bidrar til å utvikle folk kunstnerisk

Artisten Moddi, som selv er oppvokst på Senja, har flere ganger stått på scenen under Kråkeslottfestivalen. De siste årene har han også jobbet i festivalens bookingteam. Moddi har uttrykt at Kråkeslottfestivalen har vært viktig for ham og hans kunstneriske utvikling. «Dette er å komme heim!» sa Moddi fra scenen på Kråkeslottet for et par år siden, og sang : «In my heart I belong in a house by the sea». Den klare akustiske fremførelsen skapte umiddelbart høyvann i publikums øyne.

– Bortsett fra Moddi, hvordan reagerer artistene på å komme til en så liten og komprimert festival?

– Ofte synes artistene dette er spesielt. De bor på slottet og deltar på festivalen sammen med andre publikummere når de ikke spiller selv. Nærheten til de andre menneskene og stedet gjør noe med folk. Mange artister ønsker å komme tilbake.

 

Jobber med å tilby kvalitet og variasjon

Det jobbes målrettet mot å tilby høy kvalitet fra varierte musikksjangere. Her blandes visesang, jazz, klassisk, funk og pop. Mellom konsertene kan man ta en liten rusletur langs den idylliske Bø-stranda eller besøke Kråkeslottets egen kafe som ligger på kaiplanet. Man hører bølgeskvulpet under gulvplankene.
– På menyen finnes «Heimbakt brød med brunost», «Kvalgryte» og selvfølgelig fisk. En diger kaffekjele står alltid å trekker. Her er det kokekaffe som gjelder. Dette er ikke tilfeldig, forteller Blickfeldt. 

En del av forvaltningen handler om å formidle matkulturen. Den tradisjonelle, kortreiste maten, samværskulturen rundt kjelen som står på kok.
– De som er vokst opp med dette skal kjenne seg velkommen, de yngre skal få lov til å bli kjent med tradisjonene. Samtidig tenker vi nytt. Nå eksprimenterer vi med tang og tare. Rett fra havet her, selvfølgelig.

Ikke noe for deg som trenger personal space

Kråkeslottfestivalen er kanskje ikke stedet for den som trenger et romslig personal space. Det er trangt når flere hundre personer samles på den lille holmen og i det gamle fiskebruket. Det er nesten noe unorskt over det hele. Å alltid være i berøring av sidemannen, enten man sitter i kafeen eller i konsertlokalet. Men Kråkeslottfestivalen har et trofast publikum. Det knives om billettene når de slippes. Har man ikke noe imot den intime atmosfæren, så kommer samtalene også lett når man er så tett. 

Ventet på kaffen sammen med Jan Erik Vold

En publikummer fortalte om en hyggelig prat med Jan Erik Vold i Kråkeslottets kafe for noen år siden. Vold var nettopp ferdig med sin konsert, nå satt de tett i tett ved kafebordet på kaia mens samtalene gled fram og tilbake. Som havet under gulvet. Alle ventet de på det samme, at kokekaffen skulle trekke ferdig.

Close