Eksotisk i norsk fiskeskinn - PLNTY | kulturmagasinet

Eksotisk i norsk fiskeskinn

Oslo. New York. London. Men det var til Bodø motedesigner Elisabeth Benonisen måtte for å realisere merkevaren Studio EBN. Mote-metropoler og en utdanning fra Esmod Oslo har gitt kraft til den bærekraftige ideen om tilhørighet og stram design. I fiskeskinn.

Mottakelsen i design- og motemiljøet har vært veldig positiv. Tilknytningen til Norge, det bærekraftige elementet. Dette er framtidsrettede tanker designmessig. Designet er klassisk, men produktene likevel litt «edgy» på grunn av materialet.

– Nylig ble jeg kontaktet av en forhandler i Sør-Korea. De var på jakt etter nordiske merkevarer. Nå forhandler de mine design i fiskeskinn, sier veskedesigner Elisabeth Benonisen.

Eben lansert i 2013

Studio EBN har egen merkevarebutikk i Bodø. Eben ble startet i 2013 og er nå relansert som Studio EBN. Fiskeskinn-produktene selges i tillegg via nettbutikk og flere forhandlere. Både i Norge og i utlandet, forteller gründeren.

Tilknytningen til Norge, det bærekraftige elementet. Dette er framtidsrettede tanker designmessig.

– Jeg måtte utforske materialet. Teste det ut. Vesker og vesketilbehør passer perfekt å lage av fiskeskinn på grunn av skinnets størrelse. Den første veskekolleksjonen kom ut i 2013. Men jeg hadde strategien om ekspandering klar fra starten. 

Designet er klassisk, men produktene likevel litt «edgy» på grunn av materialet som er fiskeskinn fra Island.

Fiskeskinn og mote, hvordan kom du på denne tanken?

– Fiskeskinn har kryssfiber i strukturen, dette gjør det til et av de mest slitesterke skinnene som finnes. Urbefolkningen i nordområdene har tradisjoner for å bruke fiskeskinn i både sko og klær. Også under 2. verdenskrig tok man fiskeskinn i bruk. 

Forankrer merket i det lokale

Elisabeth Benonisen er opptatt av å forankre Studio EBN i det lokale. Produktene skal ha høy kvalitet og være bærekraftige. Fiskeskinn har vi nok av. Bestefaren hennes var lofotfisker og selv er hun av samisk slekt.
– Å bruke fiskeskinn som basis for min bedrift i Bodø kjennes helt rett, sier hun.

Elisabeth Benonisen forteller at hun ofte får spørsmål om det lukter fisk av produktene.

Fiskeskinn kategorisert som eksotisk

Designeren bruker skinn fra ulike fiskearter, men har etter hvert sentrert mange produkter rundt lakseskinn. Dette skinnet har en fin struktur og passer godt som semsket skinn. Hun forteller at fiskeskinn rangeres under eksotiske skinn sammen med krokodille, slange og ål.

– Hvordan foregår foredlingen av skinnet?

 – De må garves. Dette er et håndverk som krever erfaring å bli god i. Dessverre finnes det ikke så stor kompetanse på dette i Norge per i dag. Jeg bruker et Islandsk firma, men håper på sikt å få etablert et samarbeid i Norge om garvingen. 

Elisabeth Benonisen er opptatt av å forankre Studio EBN i det lokale. Produktene skal ha høy kvalitet og være bærekraftige.

Ivaretar ikke norske håndverkstradisjoner

Hun har gjort seg tanker om at fiskerinasjonen Norge ikke har klart å ivareta håndverkstradisjoner like sterkt som våre nordiske naboer:

– Fiskeskinn har kryssfiber i strukturen, dette gjør det til et av de mest slitesterke skinnene som finnes. Urbefolkningen i nordområdene har tradisjoner for å bruke fiskeskinn i både sko og klær. Elisabeth Benonisen

– Når olja fosset inn forsvant håndverket ut. Dessverre. Men nå ligger det mer i samtiden å ta naturressursene på alvor; lære å ivareta og benytte de lokale verdiene. Jeg håper derfor vi kan klare å ta tradisjoner, teknikker og håndverk tilbake.

Designeren bruker skinn fra ulike fiskearter, men har etter hvert sentrert mange produkter i lakseskinn.

Hvordan reagerer publikum på mote-tilbehør i fiskeskinn?

– Mange synes det er fint og dekorativt. Men det er helt klart at det å bruke fiskeskinn er uvanlig og skaper oppmerksomhet. En del har hørt om og sett garvet fiskeskinn før, for andre er dette et helt ukjent materiale.

– Nå jobber jeg bare på, videre mot både det nordiske og internasjonale markedet, sier Elisabeth Benonisen.

Om det lukter fisk?

Elisabeth Benonisen forteller at hun ofte får spørsmål om det lukter fisk av produktene, men det gjør det ikke. All lukt forsvinner i garvingsprosessen. Akkurat som det ikke lukter ku av lær. Studio EBNs produkter er stort sett laget i semsket skinn, og dette kan børstes og impregneres som annet semsket skinn.

Sør Korea på jakt etter norske merkevarer

I tillegg til vesker tilbyr Studio EBN armbånd, nøkkelringer og kortmapper. Elisabeth jobber med en sesong-  og tidløs kolleksjon der nye modeller og farger fases inn og ut.

En del har hørt om og sett garvet fiskeskinn før, for andre er dette et helt ukjent materiale.

Studio EBN er i en vekstfase. I 2017 økte omsetningen med 65%. Elisabeth legger ikke skjul på at det alltid finnes utfordringer og tilbakeslag i tilværelsen som gründer, men design i fiskeskinn slår an.

– Fiskeskinnene må garves. Dette er et håndverk som krever erfaring å bli god i. Dessverre finnes det ikke så stor kompetanse på dette i Norge per i dag, sier Benonisen.

– Nylig ble jeg kontaktet av en forhandler i Sør Korea. De var på jakt etter nordiske merkevarer. Nå forhandler de mine design i fiskeskinn. Det er veldig hyggelig å bli oppdaget på denne måten. Nå jobber jeg bare på, videre mot både det nordiske og internasjonale markedet.

Close