Anita Lykke Hanch-Hansens «Identitet» stilles ut på Norway Designs - PLNTY | kulturmagasinet

Anita Lykke Hanch-Hansens «Identitet» stilles ut på Norway Designs

Det handler om forandring. Vekst og forfall. Anita Lykke Hanch-Hansen er en av utstillerne under «Identitet» som åpner 3. mai på Norway Designs.

– Jeg skaffet meg en keramikkovn og jobbet med brukskunst, kopper og lignende i 12 år. Men da jeg startet på Kunsthøgskolen i Oslo begynte dette prosjektet å vokse seg stadig tydeligere i meg.

Utstillingen er et samarbeid mellom Norske Kunsthåndverkere, Klubben og Norway Designs. Fram til november vil besøkende oppleve fokus på forholdet kunsthåndverkere og designere har til sitt materiale, og på hvilken måte de gjennom materialet og prosessen skaper en identitet. Hanch-Hansen er en av seks utstillere som utgjør første del av utstillingen.

– Leire er et fantastisk medium. Det har fulgt menneskers liv og utvikling i all tid, sier kunsthåndverker Anita Hanch-Hansen, som stiller ut på Norway Designs, i utstillingen “Identitet” som starter 3. mai og varer til november 2018.

 

Jobber i en love utenfor Moss

Anita Hanch-Hansen fullførte sin master i medium og materialbasert kunst i 2015. Siden har hun blitt invitert til å delta på en rekke utstillinger. Fra verkstedet sitt, som ligger i en låve utenfor Moss, jobber hun prosessorientert. 

– Da jeg startet på Kunsthøgskolen i Oslo begynte dette prosjektet å vokse seg stadig tydeligere i meg. Det handler om forandring. Vekst og forfall, sier Anita Hanch-Hansen.

– Leire er et fantastisk medium. Det har fulgt menneskers liv og utvikling i all tid. Det har vært et viktig materiale for overlevelse og utvikling. Måten jeg bearbeider leira på, er at jeg tilfører naturmaterialer som gir farge eller tekstur. Jeg bruker for eksempel kvister, skjell, bark og planter. Jeg bygger opp objektene i flere faser. Ofte resirkulerer jeg dem. Med det mener jeg at jeg tilfører nytt leiremateriale og naturmateriale til ferdig brente objekter. Jeg arbeider videre med dem. Utvikler og endrer formene. Noen objekter har en lang rekke formingsprosesser bak seg før det endelige uttrykket nåes, sier hun.

Les også:  Härenstam, et mørkt og humoristisk univers med lange skygger
Objektene til Hanch-Hansen står i en tydelig kontrast mot tradisjonelle bruksgjenstander.

 

Vi er alle i konstant endring

Vil du si noe om drivkraften til denne måten å arbeide på?

– Det handler om at vi alle er i konstant endring. Vi er alltid på vei til å bli noe annet. Det gjelder både mennesker og naturen for øvrig. Den sykliske prosessen mellom vekst og forfall handler også om at alt liv står i en gjensidig avhengighet til hverandre. Jeg kommenterer også temaer rundt natur og naturvern i dette prosjektet, sier keramikeren.

«Identitet» løfter kunsthåndverket

Objektene til Hanch-Hansen står i en tydelig kontrast mot de tradisjonelle bruksgjenstandene som pottemakerfaget gjerne assosieres med. Hennes skulpturer har ofte et kroppslig eller skulpturelt uttrykk. Man kan se referanser mot slitasje og oppløsning. Uttrykket hennes har blitt beskrevet som tilsynelatende tilfeldig, men teknisk krevende å mestre.

– Det handler om at vi alle er i konstant endring. Vi er alltid på vei til å bli noe annet

I verket «Endring», som er utstilt under «Identitet», har Hanch-Hansen brukt drivved til å trykke struktur i materialet. Verket består av en gruppe objekter som har både åpne og lukkede former. 

– «Identitet» løfter kunsthåndverket og designerens forhold til materialet. Jeg synes dette er et viktig fokus og ser frem til å delta i utstillingen, sier Hanch-Hansen.

 

 

Søker nytt blikk på materialet

Du har gjort deg bemerket med ditt prosessorienterte prosjekt i leire. Hva tenker du om din kunstneriske bane fremover?

– Jeg kommer nok til å arbeide videre i denne sjangeren, men kjenner også at jeg begynner å bli klar for å ta ett skritt tilbake. Observere og søke et nytt blikk på materialet. Kanskje finner jeg nye tilnærmingsmåter som jeg vil prøve ut. Nye prosesser i leire.

Les også:  «Jente, 1983». Om å forsones med uforståelige ting vi gjør

I tillegg til Anita Hanch-Hansen, er følgende kunstnere utvalgt til første del av utstillingen:
Christine Mossinge som stiller ut smykker. Hedvig Sommerfeldt som stiller ut metall.  Kaia Helene Lien Lisveen, som stiller ut lær. Miranda Tengs Brun/ Mijo Studia som stiller ut tekstil. Sofia Karyofilis som stiller ut metall. 

I august byttes disse aktørene ut og andre del av utstillingen «Identitet» presenteres.

 

Close