Illustrasjon i Sportssonen - PLNTY | kulturmagasinet

Illustrasjon i Sportssonen

– Det er gøy når folk finner deg.

Samra Avdagic sikter til sosiale medier, hvor også PLNTY har funnet informasjon om utstillingen hennes som åpnet fredag 9. mars på Oslovelo. Men hva har en sykkelbutikk, -verksted og -kafe med en kunstutstilling å gjøre?

På Oslovelo stiller Samra Advagic ut 12 bilder og et neonskilt.

– Det var noen folk her i stad som sa «jeg så arrangementet, sorry, jeg stikker til Sverige – ville så gjerne få det med meg!». Det er kjempekoselig.

– Folk er jo opptatt av det som skjer?

– Det er også derfor jeg valgte dette stedet, for her er det et variert klientell og folk som er ganske oppdaterte.

Ville stille ut i god atmosfære

– Og de har følelsen for nye ting som skjer?

– Ja, jeg har sittet her på Oslovelo og jobbet, når jeg ikke er på min andre jobb, er jeg frilanser – for jeg synes stedet har en «digg» atmosfære. Jeg har sett på folk som kommer og går, at det er mange vidt forskjellige typer som kommer innom.

LES OGSÅ: KUNST OG KALKSTEIN

Samra Advagic synes Oslovelo har en «digg» atmosfære. Her ville hun stille ut.

Drikker kaffe med Instagram-venner

Avdagic har master i design fra Arkitektur- og designhøyskolen, hvor hun stilte ut diplomoppgaven i 2017, og hun har vært aktiv med flere utstillinger bak seg.

Hun sikter til motivene, som består av todimensjonale illustrasjoner av sykler, basketball, basketballbane… forklaringen ligger i at hun liker å tegne enkelt.

Sosialt sterk, hun virker ikke redd for å prate med ukjente eller henvende seg til folk, koble dem eller drikke kaffe med «venner» hun har i sosiale medier. For ikke lenge siden kom en hun kjenner fra Instagram fra New York til Oslo. Samra syntes ikke det var noen grunn til ikke å treffes i det virkelige livet. Det er også disse kreftene som har fått utstillingen på fote.

Sterke farger. Store kontraster. Hun har bitt seg fast i at kommunikasjon innen sport skal være tydelig og klar og kommunisere raskt.

Mye man kan få til med samarbeid

Mye har hun har satt istand ved hjelp av «samarbeidskrefter». Hun ler når hun beskriver hvor mange e-poster hun har sendt merket «samarbeid».

– Jeg kom i kontakt med Oslovelo gjennom magsinet BikeVibe, som Mari og Silje startet. Konseptet er å skrive fra forskjellige byer. Da Oslovelo lå nede ved Påfuglen skulle de ha en lanseringfest… det bygget er revet nå. De sa det var et skikkelig koselig sted.

Det kommer mye godt ut av grafisk samarbeid. Det har også Steffen på Oslovelo fått kjenne på.

Litt senere var jeg på et arrangement hvor jeg fikk høre at de skulle åpne i et nytt lokale. Da tok jeg kontakt med Steffen, som eier det, og spurte om han ville gjøre et samarbeid? Ja, sa han, kult, sa jeg, så var det i gang.

Ville ikke stille ut på galleri

– Si litt om utstillingen?

– Det som fikk meg til å holde en utstilling var fordi jeg ønsket å gjøre noe utover det å jobbe for kunder. Jeg ønsket å gjøre noe mer enn bare å være bak en skjerm på tegnebrettet mitt. Og få arbeidet mitt lenger ut, uten at det trenger å være på Instagram.

Samra Avdagic har master i design fra Arkitektur- og designhøyskolen, hvor hun stilte ut diplomoppgaven i 2017, og hun har vært aktiv med flere utstillinger bak seg.

Jeg vurderte å ha utstilling på et galleri, men det er ofte vanskelig å finne noe som passer i pris, hvor passer det å ha det. Jeg liker dessuten ikke «gallerifølelsen» der man kommer inn i et rom og ser hvite vegger, og meg som står der og sier: «Hei, velkommen inn og se på mine ting»… og følelsen av at alt blir helt stille. Jeg ville gjøre en artig greie.

… valget av tema…

Sporty tema for en som ikke kan sport

– Ja, det er vi nysgjerrige på?

– Jeg er jo ikke sporty i det hele tatt. Den utstillingsaktuelle illustratøren fniser: – jeg er den minst sporty personen her. Jeg kommer ikke fra en sporty familie heller.

Hun sikter til motivene, som består av todimensjonale illustrasjoner av sykler, basketball, tennisbane… forklaringen ligger i at hun liker å tegne enkelt. Kanskje fordi hun er en utålmodig person. Så når hun skulle tegne sykler, ble det et studie i hvordan en sykkel er bygd opp, og hvordan linjene kunne forenkles.

LES OGSÅ: KUNSTEN Å IKKE FEIGE UT

Forenklingens prosess

– Jeg er veldig glad i å tegne basketballer, for de har så enkle linjer, sier hun og forteller at en mo hun du kan sette på hvilken farge du vil, men du forstår fortsatt at det er en basketball. Jeg liker inspirasjonen fra den sportslige verden. Jeg finner så mange enkle linjer, sier hun.

Sterke farger. Store kontraster. Hun har bitt seg fast i at kommunikasjon innen sport skal være tydelig og klar og kommunisere raskt. På Oslovelo stiller hun ut 12 bilder og et neonskilt.

Close