Fotolek Blant Skulpturer - PLNTY | kulturmagasinet

Fotolek Blant Skulpturer

PLNTY har tidligere omtalt fotokonkurransen som Nordland fylkeskommune utlyste i 2017 for å markere Skulpturlandskap Nordlands 25 års jubileum. Det eneste kravet som ble stilt for å delta var at en av skulpturene skulle være delaktig i bildet. Vurderingskriteriet som som har talt  mest i konkurransen, er kreativitet.

Andre bidrag som kom inn: Bilde av Marinus Beers viser Uten tittel av Dan Graham, Vågan kommune.

Det viste seg at publikum gjerne ville bidra med kreativ fotolek blant skulpturene! Mer enn ett hundre bidrag kom inn, og PLNTY har gleden av å presentere vinnerne og flere av bidragene.

Andre plass. Bildet tatt av Morten Eriksen. Bildet viser Havmannen i Rana kommune. Kunstneren bak er Antony Gormley.

Vinnerne av fotokonkurransen

Førsteplassen gikk til bildet tatt av Lillian Lundholdt Iversen. Bildet viser skulpturen i Vestvågøy kommune «Hode» av Markus Raetz. Andreplassen gikk til bildet tatt av Morten Eriksen. Bildet viser «Havmannen» i Rana kommune. Kunstneren bak er Antony Gormley. Tredjeplassen gikk til Anita Lucie Jenssen. Bildet viser skulpturen «Øye i sten» av Anish Kapoor i Lødingen kommune.

Vinneren er: Hode av Markus Raetz, Vestvågøy kommune fikk 1. plassen i konkurransen.

Skulpturlandskap Nordland

Skulpturlandskap Nordland består av 35 skulpturer fordelt i fylkets 33 kommuner, samt en i Troms. Skulpturene er lagd av kunstnere fra 18 forskjellige land. Inspirasjon til de ulike skulpturene har kunstnerne hentet fra stedet der kunstverket er oppført.

Tredje plass. Anita Lucie Jenssens kreative blikk og skulpturen Øye i sten av Anish Kapoor i Lødingen kommune.

Denne måten å presentere samtidskunst på, tilgjengelig for alle i den frie naturen og det offentlige rom, har blitt en del av Nordlands identitet og en stolt merkevare for regionen.

Folk har et forhold til skulpturene

– Skulpturparken er internasjonal samtidskunst som er tilgjengelig for alle. Mange kommuner har sin egen skulptur, og folk i området har gjerne et forhold til skulpturene, sa Susanne Forsland, som har vært fylkeskommunens jurymedlem til PLNTY høsten 2017, da konkurransen hadde innleveringsfrist.

Det viste seg at publikum gjerne ville bidra med kreativ fotolek blant skulpturene! Mer enn ett hundre bidrag kom inn.

I fotokonkurransen var kravet at minst en av skulpturene skulle synes i bildet på en eller annen måte. Man ønsket å se kreative ideer og komposisjoner. Alle var velkommen til å delta;  barn, voksne, fastboende og gjennomreisende.

Kommunikasjonsrådgiver og fylkeskommunens jurymedlem i Skulpturlandskap Nordland, Susanne Forsland.

Over hundre foto kom inn

Forsland forteller at det var stor deltakelse i fotokonkurransen:

– Det kom inn i overkant av hundre foto, engasjementet ble så stort at juryen i tillegg å kåre en 1., 2., og 3. plass der vinnerne vant pengepremier opp til 5000 kroner og boken Kulturlandskap i Nordland (utgitt i forbindelse med 25 års jubileet), valgte å kåre en publikumsvinner.

Publikumsfavoritt prisen gikk til fotograf Christian Ola Borlongan. Bildet viser skulpturen Den glömda staden av Jan Håfström, Gildeskål kommune.

Kåret en publikumsvinner på Facebook

– Det gjorde vi ved å legge ut alle bidrag på facebook, den som fikk flest hjerteklikk vant en sjarmerende gavepakke med fylkeskommunens logo. Det samme gjorde en heldig vinner blant de som hadde gitt sin stemme. Publikumsfavoritt-prisen gikk til fotograf Christian Ola Borlongan. Bildet viser skulpturen «Den glömda staden» av Jan Håfström, Gildeskål kommune.

Omkring av Waltercio Caldas, Leirfjord kommune.

Setter pris på skulpturer i landskapet

Fotokonkurransen og det store engasjementet rundt den, bidro ikke bare til både å løfte 25 års jubileet, men viste også at skulpturer i det frie rom verdsettes og genererer kreativitet hos menneskene som ferdes i området.

Opus for himmel og jord av Oddvar I.N., Vevelstad kommune.

Juryen besto av:
Cathrine Persson – Bodø Kunstforening
Tine Brembo – Bodø fotoklubb
Susanne Forsland – Nordland fylkeskommune

Vinnerne ble kåret i desember 2017.

Close