Ilios. Kunst, Musikk og Ny Sol. - PLNTY | kulturmagasinet

Ilios. Kunst, Musikk og Ny Sol.

Det er den tiden av året der folket i Harstad kjenner på en boblende glede. Etter flere måneder farget av dypt mørke er den endelig her igjen. Sola.

Akkurat i februar vender også Ilios festival for ny musikk tilbake. Ilios har i løpet av 25 år i Harstad utviklet seg til å bli en av landets mest etablerte og større festivaler for ny kunst, med musikk som utgangspunkt og ankerfeste.

Illios festival: Trondheim Voices Ekkokammer. Åtte kvinner synger i Trondheim Voices.

Festival med navn etter gresk solgud

Festivalen er navngitt etter den greske solguden Ilios og gjenkaller litt den samme følelsen av at alt er nytt, som når sola er her igjen. Ny musikk kombinert med andre kunstformer møter publikum der de er, i etablerte og også utradisjonelle konsertarenaer. I løpet av fire dager viser festivalen bredde og variasjon i dagens samtidsmusikk.

Brytning mellom blått og gult

Som det står på festivalens hjemmeside; «Brytningen mellom det blå vinterlyset og den nettopp tilbakevendte sola, gjør noe med en nordnorsk småby. Ilios tilstreber seg høy trivselsfaktor både blant publikum og artister, og festivalen har opplevd en stabil publikumstilstrømning.»

Som sola vender også Ilios festival for ny musikk tilbake i februar, som i løpet av 25 år i Harstad har utviklet seg til å bli en av landets mest etablerte festivaler i sin sjanger.

Spesielt kry over Susanne Lundeng

Folk kjenner på akkurat denne trivselsfaktoren der de sitter på en sauefell ute i gågata i Harstad og får servert gratis solbolle og kakao med krem. Felekunstner Susanne Lundeng, var Ilios-festivalen spesielt kry over, holdt en liten minikonsert ute i gata som en slags forsmak på konserten hun skulle spille konsert senere på kvelden. Selv om fingrene ble blå og fela kanskje ikke likte kulda spesielt godt, var stemningen magisk.

LES OGSÅ: ETT ÅR MED TROJAN

Illios-festivalen er kry av Susanne Lundeng. Hun tryllet frem en brudemarsj som gjorde at man fikk lyst til å gifte seg.

Solboller, brudemarsj og tatovering

Susanne tryllet frem en brudemarsj som gjorde at man fikk lyst til å gifte seg. Man ble nesten litt lykkelig. Også i magen, av den deilige vaniljekremen i bollene fra det legendariske bakeriet til selveste hun som baker. Hun som også lager bollemus for de som liker det.

Det norskamerikanske kompainet Wakka Wakka er kjent for sin svarte humor. Sammen med figurteateret Nordland har de laget dukkemusikalen «Made in China»

Blir man kald går man innom Ilios Lounge hvor det fremføres live tatovering av kunst på hud og vi setter oss ved enormt bord med tusen biter av kunst som blir til puslespill.

Glemte seg bort i Christel Boqvist-puslespill

Der kunne man lett bli sittende, for puslespillene var laget av bildene til Christel Boqvist. De var suggererende og vi svant inn i en transe, nesten. En fløt puslende avgårde med tida og glemte seg helt bort. Men så ble man vekket av tonene til Marja Mortensson og Vokal nord som sto utenfor og lokket med joik. Da var det rukket å bli blåtime ute og hver tone som ble sunget var innhyllet i vakker frostrøyk.

Ny sol og takter: Marja Mortensson og Vokal Nord.

Dukkemusikalen «Made in China»

Dette var bare én lørdag i den fire dager lange festivalen. Søndagen brakte med seg dukkemusikalen «Made in China».

Denne forestillingen har allerede gått sin seiersgang på Brodway med sju utsolgte uker og gjestet nå altså lille Harstad på Ilios-festivalen. Forestillingen er inspirert av virkelige hendelser. Det norskamerikanske kompainet Wakka Wakka er kjent for sin svarte humor, og ser skrått på vårt ambivalente forhold til Kina. Her sjekkes menneskerettigheter og forbrukssamfunnet ut, gjennom fortellingen om en usannsynlig kjærlighetshistorie som oppstår mellom en middelaldrende amerikansk kvinne og en kinesisk migrant – hennes nabo.

«Det var helt fantastisk, men det er jo dette også». Uttalelser ble overhørt under besøk på utstillingen til årets Ilios-kunstner Kiyoshi Yamamoto.

Forestillingen har vært et samarbeidsprosjekt mellom figurteateret i Nordland og det Wakka Wakka-kompaniet. En surrealistisk reise og masse humor!

Et spekket program i Harstad

Det skortet ikke på opplevelser i denne festivalen. Ilios-festivalens program i år var spekket av nyskapende kunst og kultur.

Det gikk lovord om åpningsforestillingen “Ekkokammer 2.0”. En miks av konsert, forestilling og biografisk fortelling, basert på intervjuer som komponisten Maja S. K. Ratkje har gjort med de åtte kvinnene som synger i Trondheim Voices.

LES OGSÅ: GALLERI STORTINGET

Trondheim Voices Ekkokammer 2.0. En miks av konsert, forestilling og biografisk fortelling, basert på intervjuer som komponisten Maja S. K. Ratkje har utført med koret.

«Fantastisk. Ja, men dette også.»

«Det var helt fantastisk, men det er jo dette også». Uttalelser ble overhørt under besøk på utstillingen til årets Ilios-kunstner Kiyoshi Yamamoto med overskriften «Tell me what you want, what you really, really want (7)»: fargerike, varme tekstilverker snakket om at vi må forholde oss til hverandre på smertefulle måter, enten vi vil eller ikke.

Mennesket og de kompliserte relasjoner

Gjennom utstillingen kritiserer Yamamoto menneskehetens evne til å se en annen vei, til å feie problemer under teppet. «Vi er langt unna ideen om verdensfred», skriver han. I tittelen på utstillingen spør han om det er sant at vi oppfatter alle farger likt, og kommenterer at vi snakker om farger og nyanser som metaforer rundt våre komplekse sosiale relasjoner.

Gjennom utstillingen kritiserer Kiyoshi Yamamoto menneskehetens evne til å se en annen vei, til å feie problemer under teppet.

Scoopet Tori Wrånes

På lørdagen kunne man bli kjent med den nye musikken og Tori Wrånes’ performance, et riktig scoop for Ilios-festivalen. Men også Polkabjørn & Kleine Heine med tenoren Halvar Djupvik både på åpningsdagen på torsdagen og fredagen og på lørdagen ble ILIOS 25-årsdag markert med italienske bobler, ILIOS-gründere og 22 utøvere i Nordic Hall.

Den lille havnebyen Harstad glitret i de tilbakevendte solstrålene og det er lett å  tenke at ingenting har vært mer passende enn ny og utfordrende musikk og kunst i akkurat disse dagene i begynnelsen av februar.

Hadde man bare fått med seg alt.

Close