Veronica B. Vallenes om å Lykkes - PLNTY | kulturmagasinet

Veronica B. Vallenes om å Lykkes

For ikke mindre enn et par år siden dukket klesdesigneren Veronica B. Vallenes opp på den norske motearenaen. Da hadde hun hatt seks år med visninger på catwalk bak seg i København, hvor hun er utdannet og har bosatt seg. Hva er forskjellen på Oslo og København når det kommer til klesdesign, Veronica?

Da Veronica B. Vallenes dukket opp på den norske motescenen for et par år siden, hadde hun 12 sesonger bak seg på den Københavnske catwalken.

Lite skjedde i norsk mote i 2005

– Da jeg flyttet til Danmark i 2005 var det veldig lite som skjedde i norsk mote. Det var ekstremt store forskjeller. Der var jo mote virkelig i sitt S. Hele København støttet for eksempel opp under den danske moteuken og merkene deres gjør det jo kjempebra. Det er gøy å være med i det miljøet, for man blir pushet fremover og man blir tatt godt i mot. Det har betydd utrolig mye for meg og min karriere at jeg fikk støtte og hjelp, slik jeg fikk det der.

Norsk minimalisme kombinert med fransk chickness er lik Veronica B. Vallenes.

– Hva slags hjelp snakker vi om?

– Hjelp til å arrangere visninger. På den tiden hadde jeg ikke økonomi til å holde visninger for egen regning, så da fikk jeg hjelp til å arrangere show. De viste også å ha stor tro på meg – jeg vant flere priser i København – noe som virkelig boostet karrieren. Jeg fikk mye oppmerksomhet, både i Danmark og internasjonalt.

Klassiske silhouetter reflekterer store metropoler. – Jeg har de skandinaviske og rene linjene med i alt jeg gjør, som en basis, sier Vallenes.

Forskjellig syn på design i Danmark og Norge

– Hvorfor tror du det er så stor forskjell i synet på klesdesign som industri fra Oslo og en 50 minutters flytur til København?

– Jeg tror det er fordi dansker alltid har satset på design, de har en veldig stolthet bundet til sine designere. Heldigvis har det skjedd en stor utvikling de siste årene i Norge, så det er veldig spennende.

Les også:  «You see we are blind» – Odd Nerdrums første solo-utstilling i Norge på 24 år
– Det er gøy å være med i det miljøet, for man blir pushet fremover og man blir tatt godt i mot. Det har betydd utrolig mye for meg og min karriere, sier Veronica B. Vallenes.

– Hva tenkte du om å debutere i Norge for et par år siden?

– Da hadde jeg allerede hatt visninger i København i 12 sesonger. Jeg møtte og snakket med Ditte som er sjefen for Oslo Runway og likte veldig godt ideene hun hadde for Oslo Runway. Jeg ville gjerne være med å støtte opp om det.

Urban chickness og gjenkjennelig stil. Et antrekk skal bare kunne bytte accessoirer og dermed holde til flere anledninger samme dag.

Vallenes, designer med sterk sans for forretning

Men helt ukjent er ikke Veronica B. Vallenes for de som har hengt med en stund. I tillegg til å vinne årets designtalent-prisen i 2011, hadde hun allerede vunnet flere priser her hjemme, blant annet Oslo Design Week debutantprisen i 2009 og kunst-oppstartstipend fra Innovasjon Norge samme år. I 2010 ble hun både årets markedsfører i Vest-Agder og mottok stipend fra Norske myndigheter. Og listen fortsetter.

– Din kolleksjon og stil har et internasjonalt preg over seg. Man får assosiasjoner til store internasjonale byer som London og Paris. Hvordan passer det inn i Norge?

– Jeg har de skandinaviske og rene linjene med i alt jeg gjør, som en basis. Så jeg blir ofte opptattet som at jeg har det norske og minimalistiske blandet med parisisk eleganse. Jeg tenker alltid at jeg skal kombinere de to verdnene og kombinere det inn i mitt eget uttrykk.

Les også:  Det syke samfunnet lider av frykt
Sesongens kolleksjon er preget av 70 og 80-tallet med en moderne touch av i dag.

Nordmenn oppfattes som sporty

– Nordmenn blir gjerne oppfattet som «sporty» – kan dine linjer oppfattes som litt autoritære?

– Jeg har tidligere hatt kolleksjoner som har vært ganske «sporty», inspirert av mitt uttrykk i bånn. Men jeg tenker ofte at personen som bærer plagget skal føle det naturlig, at de skal være behagelige å ha på, det skal ikke være noe i dem som hemmer dem – det skal heller ikke være sånn at de skal føle seg dolla opp. De skal kunne gå med samme plagg på dagen, og bare bytte accessoirer for å gå ut på kvelden. På den måten får plaggene flere funksjoner.

– Jeg har tidligere hatt kolleksjoner som har vært ganske «sporty», inspirert av mitt uttrykk i bånn. Denne gangen er dressen mer fremtredende.

Parisisk-inspirerte og urbane plagg med dun

Denne sesongens Veronica B. Vallenes-kolleksjon er inspirert av 70 og 80-tallet, men er gjort mer moderne og tilpasset tiden vi lever i. Linjer er strammet opp i forhold til der inspirasjonen er hentet fra, og en funksjon designeren ønsker å fokusere på, er at alle jakkene i kolleksjonen er dunjakker.

Alle jakkene i Veronica B Vallenes sin kolleksjon er dunjakker. Praktisk for norske forhold.

– Vi har gjort et samarbeid med et selskap i Italia som har komprimert dun. Det er et tynt lag med dun inni jakka, så alle de fine kåpene er faktisk dunjakker, et veldig praktisk grep for skandinavisk vær, avslutter designeren fra Vest-Agder.

Close