Mote og Kunst + Arkitektur - PLNTY | kulturmagasinet

Mote og Kunst + Arkitektur

Oslo Runway er hovedarenaen for norsk klesdesign og et sted hvor norske designere viser sine kolleksjoner. Denne sesongen vil vi se mote på ulike museer og andre kunstarenaer i byen. Fokuset på at moten skal vises i sammenheng med kunst og arkitektur er sterkt, og Oslo Runway tar dermed opp tråden i arbeidet vi så under Oslo Fashion Week i 2013.

Visning på Vigeland-museet i 2013.

 Målsetning å få nye besøkende

– For oss er det et mål å trekke stadig nye besøkende til museet, og det er derfor spennende for oss å være visningsarena under Oslo Runway, sier Guri Skuggen, konservator ved Vigeland-museet.

LES OGSÅ: CAMILLA ROSENLUND OM MELODIØS POP

Det vakre Vigeland-museet blir rammen for Cala Jade-visningen i slutten av januar.

Hun håper at samarbeidet med byens hovedscene for visning av norsk klesdesign vil gjøre at flere vil få øynene opp for det hun mener er Oslos vakreste museum.
– Vi ønsker å kunne vekke en interesse for Vigelands kunst blant en ny målgruppe, sier hun.

Bygningen regnes som et av de flotteste eksemplene på nyklassisistisk arkitektur i Norge, og i de vakre salene vises en nærmest komplett samling av Vigelands verk.

Vigeland-museet én av de som åpner dørene. Museet har tidligere vært vertskap for Mardou & Deans SS14-visning i 2013 og haute couture-designer James Lazar Braathens show høsten 2016. Denne sesongen er det veskemerket Cala Jade fått den store æren av å vise i Fontenesalen og Eventyrsalen.

Stemning fra Mardou&Dean-visningen på Vigeland-museet i 2013.

Det feminine og det maskuline

Veskemerket, som selv definerer Cala som den mer feminine og Jade som den mer maskuline kraften, vil helt naturlig kunne trekke veksler på menneskekraften, det feminine og det maskuline, i billedhuggeren Gustav Vigelands gigantstore gipsstøpninger av modeller til Monolitten og de øvrige skulpturene i Frognerparken.

En helt spesiell stemning hersker i museet der du finner Gustav Vigelands gipsavstøpninger av skulpturene i Frognerparken.

Ypperste innen nyklassisistisk arkitektur

Vigeland-museet ble bygget på 1920-tallet som atelier, bolig og fremtidig museum for kunstneren (1869-1943). Bygningen regnes som et av de flotteste eksemplene på nyklassisistisk arkitektur i Norge, og i de vakre salene vises en nærmest komplett samling av Vigelands verk. I tillegg viser museet spennende utstillinger med samtidskunst.

LES OGSÅ: KAWAII HOKUTO, LYKKELANDET NORDEN

Konservator Guri Skuggen vil gjerne trekke nye besøkende til det vakre Vigeland-museet.

Forrige sesong ble nesten alle visninger under Oslo Runway avviklet på Sentralen i Oslo, et svært vellykket arrangement. Sentralen er tidligere Christiania Sparebank, tegnet av arkitekt Henrik Nissen, som sto ferdig i helt ny utgave som kulturarena 115 år etter at den ble innviet som bank i mars 2016.

iiS Woodling fra FW18 på Sentralen. Foto: Marte Indiane Laache Stakkestad

Takker Sentralen, ser frem til å bruke Oslo

– Vi har vært utrolig fornøyd med og være på Sentralen over flere sesonger, men for årets sesong ser vi frem til å ta i bruk hele Oslo. Jeg ser det også som en positiv utvikling at designerne ønsker å bruke visningssteder som passer deres DNA, sier Ditte Kristensen, leder for Oslo Runway.

Den 26. januar arrangeres Oslo Runway for sjette gang. Alle de 12 visningene og presentasjonene som skal vises under Oslo Runway-fanen (on-schedule) vil finne sted på svært ulike lokasjoner, spredt rundt om i hele Oslo.

Catherine Hammel, Sentralen 2017. Foto: Anette Eilertsen.

Veronica B. Vallenes viser i 8. etasje

Foruten Vigeland-museet er Kristian August gate 23 et nevneverdig visningssted, der administrasjonen for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design holder til. Bygget er tegnet av arkitektkontoret Bjercke og Eliassen i 1946 og reist i 1951, som hovedkvarter for Norges Arbeidsgiverforening.

I 8. etasje. Her vil Veronica B. Vallenes fylle salen. Foto: Nasjonalgalleriet for kunst, design og arkitektur.

Der vil Veronica B. Vallenes-visningen vil finne sted i åttende etasje, i auditoriet som har originaldekor fra 50 tallet og en fantastisk utsikt utover hovedstaden.

På Økern, i Kabelgaten 13 – tidligere Standard Telefon og Kabelfabrikk – blir man invitert til Elisabeth Stray Pedersens fabrikk.

Kunstnernes Hus i Wergelandsveien 17, er Norges største kunstnerdrevne visningssted for norsk og internasjonal samtidskunst. Her vil Bik Bok Runway Award-vinner Michael Olestad vise sin SS18 kolleksjon. Visningen vil gå i utstillingen til billedkunstner Vanessa Baird.

LES OGSÅ: ET KUNSTNERISK FRIROM

Johnny Love. Den norske opera og ballett, februar 2016. Foto: Annicken Dedekam Råge

Fremste innen funksjonalismen

Bygningen, som er tegnet av Gudulf Blakstad og Herman Munthe-Kaas blir regnet som ett av våre fremste bygg innen funksjonalismen. Takmaleriet i trappeoppgangen er gjort av Per Krogh. Løvene ved inngangen er av billedhuggeren Ørnulf Bast.

Og på Økern, i Kabelgaten 13 – tidligere Standard Telefon og Kabelfabrikk – blir man invitert til Elisabeth Stray Pedersens fabrikk, hvor hun nylig flyttet inn. Designeren kjøpte Lillunnfabrikken i 2015 og har holdt til i Drammen frem til årskiftet. Det annonseres at her kommer modellene til å bevege seg rundt i miljø blant symaskiner og tøyruller.

Admir Batlak. Munchmuseet, februar 2017. Foto: Annicken Dedekam Råge.

Åpner for å vise mer av Oslo

«En stor variasjon av lokasjoner åpner for å vise presse og publikum mer av Oslo, samt skape nye konstellasjoner mellom mote, kunst og arkitektur», skriver Oslo Runway i en pressemelding.

Blant aktuelle designere som vil delta under Oslo Runway denne sesongen, finner vi blant annet: Admir Batlak, Catherine Hammel, Iben, Line of Oslo, by TiMo, Tom Wood, FWSS og Maude og Fram.

Close