Kulturfest Under Nordlyset - PLNTY | kulturmagasinet

Kulturfest Under Nordlyset

Mari Boine, Anneli Drecker, Berit Nordbakken Solset og Marja Mortensson er med, du får se forestillingen «Orchestrial joik» av komponist Frode Fjellheim, kineserne bidrar med Chinese New Years Gala og starten på Universitetet i Tromsøs 50 års jubileum går av med et smell. I hele elleve dager skal Tromsø skinne i kultur.

Hallvar Agersborg og Martin Hotvedt i Snö. Foto Trygve Espejord.

– Med tanke på antall mennesker som bor i Tromsø og mengden, bredden og kvaliteten på kulturtilbudene som finnes her året rundt, tror jeg knapt det finnes byer som kan hevde seg mot kulturbyen Tromsø, sier en glødende engasjert direktør for Nordlysfestivalen, Line Fusdahl.

Opplev Snö i Tromsø

Tromsø har de siste tiårene bygget opp en solid plattform innen elektronika, en sjanger som eksporteres internasjonalt fra byen. Miljøet inspirerer og rekrutterer. I 2014 ble Snö dannet. Elektronikaduoen består av tromsøguttene Hallvar Agersborg og Martin Hotvedt. De har siden oppstarten fremført tekster gjort seg bemerket med energiske live- show.

I løpet av elleve vinterdager – mens et fargesterkt og dynamisk Aurora Borealis flakker grasiøst over Tromsø – inviteres publikum til mer enn 50 konserter og forestillinger.

Snö kan oppleves under Nordlysfestivalen. Fusdahl forteller at det er et mål å favne bredt, uten å bli utydelig. Resultatet er en festival som byr på varierte musikksjangre, teater, visuell kunst og dans.

Marja Mortensson, foto Henrik Dvergsdahl.

Mer enn 50 konserter på elleve dager

Nordlysfestivalen startet som et årlig arrangement i Tromsø i 1987. Opprinnelig var dette en liten klassisk musikkfestival. Den gangen fantes Musikkonservatoriet og Kulturhuset i byen. Disse ble festivalens viktigste samarbeidspartnere i starten. Gradvis har Nordlysfestivalen utviklet seg til et bredt kulturarrangement.

I løpet av elleve vinterdager – mens et fargesterkt og dynamisk Aurora Borealis flakker grasiøst over Tromsø – inviteres publikum til mer enn 50 konserter og forestillinger. Både internasjonale aktører, lokale artister og  up- coming talenter fyller byen til en stor musikk- og kulturfest.

Møt ukjente talenter, foto Marius Fiskun, Nordlysfestivalen.

«Orchestilal joik» åpner festivalen

I dag samarbeider festivalen tett med flere aktører. Blant annet NOSO (Nordnorsk Opera og Symfoni Orkester) og Universitetet i Tromsø (Norges Arktiske Universitet). Den store forestillingen «Orchestrial joik» av komponist Frode Fjellheim, markerer både åpningen av Nordlysfestivalen, men også starten på Universitetets 50 års jubileum.

Nordlysfestivalen startet som et årlig arrangement i Tromsø i 1987. Opprinnelig var dette en liten klassisk musikkfestival.

Konserten med Nord-Norges eget orkester, under ledelse av Anders Eljas, omfavner vestlig kunstmusikk, moderne jazz og samisk joik. Besøkende vil oppleve sterke solister fra regionen: Mari Boine, Anneli Drecker, Berit Nordbakken Solset og Marja Mortensson.

Line Fusdahl, festivaldirektør. Foto: Marius fiskum, Nordlysfestivalen.

Kinesisk nyttår feires 16. februar

Dette får relevanse for besøkende av Nordlysfestivalen som kan stifte bekjentskap med et klassisk musikk- og danseensemble fra Jilin-provinsen i Nordøst-Kina.

– Forestillingen «Chinese New Years Gala» er nettopp en invitasjon til nyttårsmarkering på Kinesisk vis.

Fusdahl forteller stolt at dette er den første kulturelle utvekslingen med Kina siden forholdene mellom de to landene ble normalisert.

Chinese New Years Gala.

– Det er riktig og viktig at festivalen jobber på siden av politiske anliggender. Vi blir kjent med hverandre som mennesker. Musikk og scenekunst er et universelt språk som binder folk sammen og skaper opplevelser. «Chinese New Years Gala» blir en fargerik og spenstig forestilling, lover direktøren.

Ledende vokalensemle med etnisk musikk

Vokal Nord er et av landets ledende vokalensembler med base i Tromsø. Vokal Nord har gjort seg bemerket nasjonalt og internasjonalt. Deres hovedfokus er folkemusikk og etnisk musikk fra Nord- Norge, men også europeisk barokk.

Fra platået til Fjellheisen i Tromø kan man se det spektakulære nordlyset over den lille byen med det store kulturlivet. Tiller Foto.

Under Nordlysfestivalen fremfører de «Himmels Licht» – Tysk kormusikk gjennom fire århundre, med orgelsolist Bjørn Andor Drage.

Nordlysfestivalen slipper til nye talenter

Et viktig fokus for Nordlysfestivalen er, i tillegg til å vise bredde og kvalitet blant anerkjente utøvere, å låne scenen til ukjente talenter. Gi plass, åpne opp og løfte fram. Gjennom hele festivalperioden kan man derfor stifte bekjentskaper med yngre aktører. Noen av disse tilhører byens kunstneriske læringsinstitusjoner som Musikkonservatoriet, Kulturskolen, Dans- og dramalinje og Tromsø ungdomssymfoniorkester. Andre kommer fra alternative plattformer.

Vokal Nord er et av landets ledende vokalensembler med base i Tromsø. Foto Øyvind Arvola

– Det er ikke noe problem å booke artister til Nordlysfestivalen, avslutter Fusdahl. – Den dynamiske kulturbyen er en populær scene både for internasjonale ensembler og lokale artister.

Nordlysfestivalen går av stabelen 25.01. – 04.02. 2018

Close