Iben og 90-tallet - PLNTY | kulturmagasinet

Iben og 90-tallet

Ibens kolleksjon for vår og sommer 2018 er en videreføring av forrige sesongs «Beyond Self». Det handler med andre ord fortsatt om rendyrket kvinnekraft, men denne sesongen har skaperen av klesmerket, Anh- Marthe Storheil, og resten av designerteamet sørget for enda flere spenstige farger, blant annet oransje i flere nyanser.

Tekst: Marte Indiane Stakkestad Foto: Minh Nguyen

– Vi har tatt med de store trendene som vest møter street style og 90-tallet. Kolleksjonen handler veldig mye om det som gir en følelse. Det handler om barndomsminner, sier Storheil.

IBEN-designer Ahn-Marthe Storheil ønsker at klærne skal fremheve den sterke kvinnen som bruker dem.

90-tallet ruler

Designeren forklarer at inspirasjonen til mange av plaggene er hentet fra klærne hun selv gikk med på 90-tallet. Da var det lange skjørt og hettegensere med logoer på i klesskapet. For klesmerket Iben handler i stor grad om en følelse. Temaet bak ønsker Storheil å få frem det som vekker følelser og gir god selvtillit. At klærne skal fremheve den sterke kvinnen som bruker dem, og kanskje bidra til at hun inspirerer menneskene rundt seg.

Storheil ønsker å få frem det som vekker følelser og god selvtillit. At klærne skal fremheve den sterke kvinnen som bruker dem, og kanskje bidra til at hun inspirerer menneskene rundt seg.

– Vi sitter sammen for å finne ut av hva som gir oss den sterkeste følelsen, og så skaper vi ut ifra dette, forklarer Storheil.

Håper folk elsker fargen og ser kvaliteten

Jeg håper folk elsker den oransje fargen, at de liker sammensetningen av antrekk, at de synes kolleksjonen er kreativ og legger merke til kvaliteten på materialene vi har brukt, forteller designeren.

– Noe av det jeg liker med Iben er at det er veldig velkoreograferte show. De valgte et veldig fint lokale til å leke med selve fasongen på klærne for å få vist dem ordentlig.
Fashion business student Celine Vo

Ifølge Storheil handler nettopp store deler av kolleksjonen om selve materialene, og ikke minst hvordan disse er satt sammen, måten de mikses og tolkes på.

Velkoreografert show

Denne sesongen ble kolleksjonen til Iben vist i lokalet Nedre gate 7 på Grünerløkka. Dette var et sted som ifølge enkelte sto godt i stil til Iben.

– Noe av det jeg liker med Iben er at det er veldig velkoreograferte show. De valgte et veldig fint lokale til å leke med selve fasongen på klærne for å få vist dem ordentlig, gi publikum tid til å se og gi dem litt liv da de bevegde seg, sier Celine Vo.

– Jeg håper folk elsker den oransje fargen, at de liker sammensetningen av antrekk, sier Storheil.

Hun er ikke den eneste som lar seg imponere av Ibens visning.

– Jeg er veldig imponert over måten de har vist klærne på. Det var veldig kreativt å gå trappen på den måten, og det var en god måte for å få alle til å se kolleksjonen godt, forklarer Chris Le.

Celine Vo og Chris Le studerer henholdsvis fashion business i Paris og klesdesign i Oslo. De synes Iben er sterk på materialbruk.

Mer imponert av forrige sesong

Duoen, som studerer fashion business i Paris og klesdesign i Oslo, følger med på merket, og har vært tilstede på visningene de siste sesongene.

– Sammensetningen av antrekkene virker veldig naturlig og levende.
Klesdesign student Chris Le.

– De er veldig flinke med materialbruk, og ser alltid bra ut. Men for meg er det visse småting som for eksempel undertonen til den oransje fargen som ikke stemmer helt for meg. Derfor må jeg nok si at jeg ble mer imponert over forrige sesongs kolleksjon, sier Vo.

Gir kudos for materialbruk

Hun ønsker imidlertid å gi Iben kudos for materialbruken.

– Mitt inntrykk er at det ofte er vanskelig for de litt mer freshe merkene å få tak i ordentlige materialer og vise dem frem på en god måte, men det har virkelig Iben klart, forklarer Vo.

God bruk av ullmateriale

Noe av det hun trekker frem som ekstra flott er måten designerne har brukt ullmateriale.

– Det er utrolig flott og imponerende. Spesielt med tanke på hvilke sesong dette er, sier hun.

– Vi har tatt med de store trendene som vest møter street style og 90-tallet, sier Iben-designer Ahn-Marthe Storheil.

Duoen ble også svært imponert over hvordan antrekkenes ulike lag var satt sammen på en måte som gjorde at det ikke virket overdrevent og konstruert.

– Sammensetningen av antrekkene virker veldig naturlig og levende, sier Le.

Close