GALLERI STORTINGET: Contemporary Norwegian Jewellery Design. Utstillere, politikere, noen utvalgte gjester og viktige samarbeidspartnere møtes mellom montrene. Norsk samtidskunst, enten det er snakk om smykkedesign eller andre formspråk, holder høy kvalitet. Dette blir lagt merke til internasjonalt. Kunstnere etterspør en større politisk forståelse og innsikt i arbeidsvilkår, praktisk tilrettelegging på regionalt og nasjonalt nivå.

Galleri Stortinget

Dette er ingen politikergruppe med audiens hos statsministeren, heller ingen delegasjon fra utlandet. Det er noen av Norges dyktige smykkedesignere og edelsmeder som gjennom et unikt samarbeid mellom stortingsrepresentanter og NAJD (Norwegian Assosiation of Jewellery Designers), skal gjøre Stortinget om til et smykkegalleri.

Alle utstillere og Najds styremedlemmer samlet utenfor Stortinget.

Landets dyktige smykkedesignere

– Da denne muligheten kom, kastet styret seg rundt sammen med medlemmer. Det var stor interesse for å delta. Vi plukket ut 20 av landets dyktige smykkedesignere og edelsmeder. Kravene var høy faglig og kunstnerisk kvalitet, samtidig som det ble satt sammen en bredde innen norsk samtids smykkedesign. De fleste av de som kvalifiserte til å stille ut har høstet priser og utmerkelser for sitt arbeid, både nasjonalt og internasjonalt, forteller Marianne Bergskaug, leder i NJAD.

Marianne Bergskaug, leder i NJAD. Foto: privat

Stortinget – et smykke

Stortinget. Et hus som er et smykke i seg selv. Bygget som er kjernen for nasjonens viktige beslutninger, sentrum for seiere og nederlag. Sagnomsust. Myteomspunnet. Flere kunstnere har sett et potensial i å bruke Stortinget til mer estetiske stunts enn verbale statements. Pimpe opp innsida med samtidskunst, for en drøm!

Klassiske malerier og lysekroner

Enkelte dager går drømmer i oppfyllelse. Dette er en slik dag. Vennlige herrer i dress geleider designere gjennom praktfulle foajeer med høye lysekroner og klassiske malerier. Forbi korridorer med en uendelig rekke av dører. Inn i knøttsmå heiser, opp mot toppen. Og der, med utsikt over Stortingstaket og hovedstaden, rigges det opp montere.

Toppetasjen gnistrer og glitrer av edelt metall og juveler i som det rene skattkammer.

En unik sjanse til dialog

– Utstillingen var en unik sjanse til å vise fram smykkene og til å få signalisert til politikere hva som er norske gullsmeder og smykkedesigneres største utfordringer. Et viktig spørsmål i dag er hvordan vi kan få økt eksport og samtidig styrke utdanningen slik at den er relevant for elevene og bransjen, sier Bergskaug.

Norsk samtidskunst, enten det er snakk om smykkedesign eller andre formspråk, holder høy kvalitet. Dette blir lagt merke til internasjonalt.

Juveler, edelstener og glitrende kreasjoner lirkes ut av sorte vesker. Kyndige hender stiller ut smykker med dreven perfeksjon. Her finner vi navn som Daria Ryndak, Deberitz, Elisabeth L. Due, Gry Marie Grindbakken, Gudny Aspaas, Ina Gravem Johansen, Kaja Gjedebo, Karoline Skotte, Linn Sigrid Bratland, Magnhild Rølvåg, Mari Sahlgaard Johansson, Marie Ridderhus, Martina Propers, Merete Mattson, Norsk Diamantdepot, Torill Isachsen, Vera Bublyk, Vlad Kladko, Berit Kowalski og Bugge & Authen.

Utstillere, politikere, noen utvalgte gjester og viktige samarbeidspartnere møtes mellom montrene.

Et skattkammer i Stortingets toppetasje

Ettermiddagssolen fletter sine intense stråler inn gjennom takvinduene mens designerne  jobber. Der møtes de av motlys. Toppetasjen gnistrer og glitrer av edelt metall og juveler i som det rene skattkammer.

Fra utstillingen: Kaja Gjedebo Design, Linn Sigrid Bratland og Deberitz.

20 smykkedesignere har alle sitt distinkte formspråk. De har brukt år på å perfeksjonere det, betvile det, styrke det. Utstillerne som ellers ofte jobber ganske alene i hverdagen, glitrer i møte med gjestene, kollegene sine og smaken av innflytelse.

Et utvalg smykker designet og laget av Torill Isachsen.

Bergskog presiserer: – Et viktig spørsmål i dag er hvordan vi kan få økt eksport og samtidig styrke utdanningen slik at den er relevant for elevene og bransjen.

Det var en viktig dag for styremedlemmene i NJAD.

Dialog mellom glassmontre

Contemporary Norwegian Jewellery Design. Utstillere, politikere, noen utvalgte gjester og viktige samarbeidspartnere møtes mellom montrene. Norsk samtidskunst, enten det er snakk om smykkedesign eller andre formspråk, holder høy kvalitet. Dette blir lagt merke til internasjonalt. Kunstnere etterspør en større politisk forståelse og innsikt i arbeidsvilkår, praktisk tilrettelegging på regionalt og nasjonalt nivå.

Det er viktig med visningsplasser, oppmerksomhet og omtale, pågangen for å få stille ut er stor, utvelgelsen selektiv.

Viktig å bli lagt merke til

Det er viktig med visningsplasser, oppmerksomhet og omtale, pågangen for å få stille ut er stor, utvelgelsen selektiv. Mange utøvere får ikke vist seg til tross for høy kvalitet i sitt arbeid.

– Utstillingen var en unik sjanse til å vise fram smykkene og til å få signalisert til politikere hva som er norske gullsmeder og smykkedesigneres største utfordringer.
Marianne Bergskaug

I vårt naboland Sverige snakkes det om kultureksport like naturlig som det i Norge snakkes om oljeeksport. Estetikk er den nye oljen. Den er ikke bare grønn, den har alle valører. Disse temaene er noe av det designerne på Stortinget har med seg denne dagen, i tillegg til eksklusive kreasjoner.

Et viktig spørsmål i dag er hvordan vi kan få økt eksport og samtidig styrke utdanningen slik at den er relevant.

Inntrykk, innspill og perspektiver

Hva vil politikerene sitte igjen med etter utstillingen? Det er vanskelig å si, men muligens er dette en dag med mange inntrykk, også for dem. De er nemlig litt stille i møtet med designerne og utstillingen i toppetasjen. Kanskje er de litt overveldet? Forhåpentligvis absorberes også innspill og dypere perspektiver.

Stortinget. Et smykke i seg selv. Bygget er kjernen for nasjonens viktige beslutninger, sentrum for seiere og nederlag.

– Jeg er svært fornøyd med dagen og utstillingen. Dette var et storstilt bransjetreff – en boost! sier Marianne Bergskaug.

Close