VON DOREN-DESIGNER: – Nei, det er klart det ikke er enkelt. Men med moderne teknologi så er det mulig. På en annen side konkurrerer man jo mot et vanvittig marked og store, etablerte merker. Jeg har bare brukt mye tid og har lært meg hvordan dette foregår, sier skaperen av klokkemerker Von Doren, Øyvind Asbjørnsen. Så nå har han gjort det. Butikken i Frognerveien er ikke stor, men her har Asbjørnsen fått maks ut av plassen

Tid for å Realisere Klokkedrøm

Han er nettopp kommet hjem fra klokkemesse i Dubai og malingen har såvidt tørket på veggene i hans første concept store i Frognerveien i Oslo. I hånden holder han siste utgave av klokkemagasinet GMT, en bibel for de innvidde. De har funnet ham og laget en sak om ham og Von Doren-klokkene som alle er nummerert. Det er han stolt av.

– Jeg drev mye med å tegne biler, båter – og klokker, forteller Øyvind Von Doren Asbjørnsen.

– Her kan man ikke kjøpe seg plass, sier han andektig, og setningen blir hengende i luften mens han blar i det glansede magasinet.

Laget film om Magnus Carlsen

Asbjørnsen er filmutdannet fra London og har vært med å lage mange filmer, en av de siste om sjakk-kongen Magnus Carlsen. I alle filmene han har vært med på, er det en spesiell fyr som har navnet sitt på rulleteksten, nemlig Asa Von Doren. En gimmick som har pågått i mange år. Nå har gjort navnet til sitt eget: Øyvind Von Doren Asbjørnsen.

LES OGSÅ: GRUNDER MED FORFATTERDEBUT

Klokkemagasinet GMT er som bibelen for klokkeentusiaster. Her kan man ikke kjøpe seg plass.

Asa – en spesiell venn

Det henger sammen med at han var ganske flinkt til å tegne som ung gutt.

– Jeg drev mye med å tegne biler, båter – og klokker. Og så tenkte jeg: «jeg kan jo ikke bli internasjonal designer hvis jeg heter Øyvind Asbjørnsen. Jeg var så heldig å ha det fine kallenavnet Asa blant venner. Det inspirerte meg til å finne et kult navn til å signere tegningene med. Og så ble det Asa Von Doren. Det hørtes bra ut, gliser han.

Øyvind Von Doren Asbjørnsen er filmutdannet og var med å lage dokumentaren om sjakkgeniet Magnus Carlsen. Nå realiserer han drømmen som klokkedesigner.

Ville realisere en drøm

– Så han finner man på nettet, i Movie database og overalt, spøker Asbjørnsen, og minner oss på at vi alle burde ha vår egen Skybert eller Knerten.

Øyvind Von Doren Asbjørnsen er nettopp kommet hjem fra klokkemesse i Dubai og malingen har såvidt tørket på veggene i hans første concept store i Frognerveien i Oslo.

I senere år har han også jobbet som forlagssjef i NKI Forlaget. Han hjalp eierne med å selge foretaket, og med en sluttpakke og inntekter fra filmen «Magnus» har han investert i designdrømmen og foretaket. Da hadde han både navn og noen penger til å gå videre med lidenskapen – sitt eget klokkemerke.

The Grandsmaster. Dette er flaggskipet i Von Doren-kolleksjonen så langt.

En Grand Master blant dem

– Hva tenker du om din egen satsning?

– Nei, det er klart det ikke er enkelt. Men med moderne teknologi så er det mulig. På en annen side konkurrerer man jo mot et vanvittig marked og store, etablerte merker. Jeg har bare brukt mye tid og har lært meg hvordan dette foregår.

Jeg designer, så får jeg en fabrikk i Sveits til å lage Grand Master, og de andre modellene lages i østen med sveitsisk urverk. Så går det frem og tilbake med prototyper helt til vi er fornøyde. Så må man lage et minimumsantall og så skal klokkene ut til markedet.

Øyvind Von Doren Asbjørnsens slagord for sine Von Doren-klokker handler om at det er på tide å realisere drømmen.

Har satset alt på Von Doren

Det er høye investeringer vi snakker om, men Asbjørnsen har gjort som man gjør når man ønsker seg noe intenst; samlet alt han har tjent på film og foretak og satset alt på dette. Og enda litt til. I tillegg til det har han ikke tatt ut en krone i lønn. Det sies at skal man være gründer på ordentlig, må man gjennom denne fasen.

LES OGSÅ: MAGNE FURUHOLMEN INN PÅ TEPPET

Klokkeremmen kan man ta av og kjøpe for seg selv. Og bytte rundt.

It’s Time

– Den gangen var det ikke snakk om å lage et eget klokkemerke – det var ikke noe man drev med. Han henviser til yngre dager, den gang da, en annen tid og sikter til alle år hvor det ikke har vært kutyme i Norge å være gründer.

– Ja, ja! Det er jo sånn at jeg kan våkne i femtiden om morgenen hvor jeg vrir meg gjennom de høyeste topper og dypeste daler. Jeg tenker på at dette kan gå rett vest.

På det området har både Norge og verden forandret seg. Det er mulig å få det til. En nesten 40 år gammel drøm er realisert gjennom klokkemerket den store klokkedrømmen, Von Doren. På veggen står det: It’s Time.

Klassiske bygårder fra sent 1800-tall og bibelske klokkemagasiner hører sammen.

Designet butikken for klokkene

Så nå har han gjort det.

Butikken i Frognerveien er ikke stor, men her har Asbjørnsen fått maks ut av plassen ved å få bygget en mesanin som er akkurat stor nok til å romme én kontorpult, én kontorstol og en gammel reisekiste. Når Plnty kommer på besøk, også Mira, en mild Labrador Retriever og god følgesvenn.

Det kraftige rekkverket rundt hindrer ikke bare at han faller utfor kanten. Det er et solid designelement som hever kvaliteten på rommet. For ellers er det en svært enkel innredning hvor enkle trekasser skapt som hyller med glassfront skaper en ramme om armbåndsurene, som får stå i fokus.

– Jeg designer, så får jeg en fabrikk i Sveits til å lage Grand Master, og de andre modellene lages i østen med sveitsisk urverk.

Klokkemerket Von Doren har «standing»

Det er en grå dag utenfor. På andre siden pusser de opp en av de klassiske Frognergårdene som ble satt opp under byggeboomen sent på 1800-tallet. Her suser bytrikken forbi og det er mulig litt stille før stormen. Asbjørnsen er utålmodig. Det har ikke vært noe salg så langt i dag. Men det var det i går, og i forgårs. Butikken har bare vært oppe en knapp uke. Uteblir kundene?

– Den gangen var det ikke snakk om å lage et eget klokkemerke – det var ikke noe man drev med.
Øyvind Von Doren Asbjørnsen

– Vi har allerede en bra «standing» i klokkemiljøet, sier han. De mener Von Doren har et DNA der ute. Og Asbjørnsen er opptatt av å følge drømmen, å gi gass. Han inngikk avtale om å leie lokaler i september. I starten av november sto butikken klar.

I september forhandlet han om kontrakt på lokalene til klokkebutikken. I november åpnet han.

Forstår at folk gir opp drømmen

– Det høres veldig lett ut når noen sier at man bare må følge drømmen? Men du sier at du har satset alt du eier og har, at det er sene kvelder, at du ikke tar ut lønn. Skjønner du at folk gir opp drømmene sine også?

– Ja, ja! Det er jo sånn at jeg kan våkne i femtiden om morgenen hvor jeg vrir meg gjennom de høyeste topper og dypeste daler. Jeg tenker på at dette kan gå rett vest. Jeg har nok også sagt i det siste at jeg savner den tiden hvor jeg kunne gå hjem fra jobb klokka fire… Jeg har bestemt meg for at jeg skal klare det.

LES OGSÅ: DEN MEKANISKE GÅTEN

Von Doren-klokkebutikken i Frognerveien i Oslo.

Gir aldri opp

I motsetning til at vi vet at tiden går og ikke kommer tilbake, at klokken tikker og visere går og treffer nye tall og tider, vet ikke Asbjørnsen med hundre prosent sikkerhet at klokkedrømmen hans når de målene han har satt for den. Men ett er sikkert:

– Jeg vet man må ha trua. At man ikke må gi opp. Og jeg er en sånn som aldri gir opp.

Close