GJENOPPDAGET OG FØDT PÅ NY: – Toril Bonsaksen, Kjetil Aschim og Rebecca Onstad er alle opptatt at gjenbruk og resirkulering. Bondsaksen og Aschim har arbeidet sammen før med utsmykning på skole, og har en leken og assosiativ måte å arbeide på, forteller kurator og daglig leder Vibeke Christensen i kulturbyrået Mesén, som driver Oslo Ø i Østbanehallen. Utstillingen står frem til 20. februar 2018.

Gjenoppdaget og født på ny

De tre kunstnere Toril Bonsaksen, Kjetil Aschim og Rebecca Onstad bruker ulike håndverkstradisjoner. De skaper verk av kasserte materialer, håndverk og ikke minst historiefortelling. Kjente gjenstander har fått helt nytt liv.

– Toril Bonsaksen, Kjetil Aschim og Rebecca Onstad er alle opptatt av gjenbruk og resirkulering. Bondsaksen og Aschim har arbeidet sammen før med utsmykninger på skole, og har en leken og assosiativ måte å arbeide på, forteller kurator og daglig leder Vibeke Christensen i kulturbyrået Mesén, som driver Oslo Ø i Østbanehallen.

Der stilles de tre kunstnerne ut sammen i utstillingen «Expended, rediscovered and reborn». Nøkkelordet er gjenbruk, og det er en kunstnerisk diskusjon om vårt forhold til forbruk. Her er kilovis med bestikk omdannet til en stressless, mopedbensintanker har fått nye former som pendlende forretningsmenn, og et gulvbelegg er blitt utsatt for intrikate utskjæringer.

«Last Spring». Rebecca Onstad har laget et arbeid som gjenbruker gammelt gulvbelegg hvor hun har gjort utskjæringer med tradisjonelle redskaper.

 

Jobber direkte på vegger

– I tillegg til å utfylle hverandre kunstnerisk så var det et ønske fra oss at de kunne jobbe mer direkte på veggene i tillegg til det skulpturelle. Papir, tre, leire og linoleum er blant de materialene Rebecca Onstad benytter. I denne utstillingen på Oslo Ø har Onstad laget et arbeid som gjenbruker gammelt gulvbelegg og hun har gjort utskjæringer med tradisjonelle redskaper. Hennes arbeider har en tendens til å referere til hennes hovedinspirasjon: atmosfæriske elementer fra naturen, forklarer Christensen.

Stolen Exhausted er laget av bestikk. Toril Bonsaksen. Foto: Laila Meyrick.

Gjenkjennelighet i valg av materialer

Hva skjer når gjenstander som er ladet med assosiasjoner til sitt opprinnelige bruksområde og funksjon – og som fortsatt bærer med seg spor og historier fra et tidligere liv, blir satt inn i en ny kontekst?

Nøkkelordet er gjenbruk, og det er en kunstnerisk diskusjon om vårt forhold til forbruk.

– Det er mye gjenkjennelighet i deres valg av materialer og deres rike historiefortelling gjør at publikum kan kjenne seg igjen i deres kunst, enten det vekker minner eller assosiasjoner, sier Christensen.

Kjente gjenstander har fått nytt liv. «Pendlere» av Kjetil Aschim. Hva skjer når gjenstander som er ladet med assosiasjoner til sitt opprinnelige bruksområde og funksjon blir satt inn i en ny kontekst?

Kunstnere med mye til felles

Det Toril Bonsaksen, Kjetil Aschim og Rebecca Onstad har felles er en hvordan de tilnærmer seg materialet, naturen, gjenkjennelige figurer og skikkelser – med lekenhet og assosiative måter å jobbe på. De bringer også inn abstrakte og uventede elementer. Historiene kan virke kjente, men det gis allikevel rom for undring og refleksjon. De er også alle sammen utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Wake Up av Toril Bonsaksen.

Gamle materialer har fått nytt liv

– Kjetil Aschim har laget en helt ny serie med «pendlere» til denne utstillingen. «Expended, rediscovered and reborn» er en utstilling der kasserte materialer, håndverk og historiefortelling står som sentrale elementer. Tre kunstnere har tatt utgangspunkt i gamle, kjente gjenstander og viser dem nå med nytt liv, sier Vibeke Christensen.

Last Spring (detalj) av Rebecca Onstad.

Toril Bonsaksen (f. 1973, Sandnessjøen, NO) er en metallkunstner basert i Oslo. Hun har en MFA i Smykke-, Skulptur og Metall-kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo, 2008. Flere av hennes kunstverk har blitt innkjøpt av Nasjonalmuseet og av private samlere.

Kjetil Aschim (f. 1980, Ringerike, NO) er en metallkunstner basert i Hønefoss. Han også har en MFA i Smykke-, Skulptur og Metall-kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo, 2008. Hans arbeider er en kombinasjon av uventet og humoristisk form og innhold. Han ønsker å utfordre og appellere til fantasien og inspirere til et åpent sinn.

Detalj av stolen Exhausted eller Sliten av Toril Bonsaksen. Foto: Laila Meyrick.

Rebecca Onstad (f. 1985, Moss, NO) er en kunstner og grafiker bosatt i Oslo. Hun har en MFA fra Kunsthøgskolen i Oslo, 2015 og var i 2016 én av syv kunstnere som etablerte ateliérfellesskapet Ateliér Økern Nord. Onstad er inspirert av skogen og det ensidige bekjentskapet mellom den og henne. Hun er på jakt etter former som besitter en stemning og et narrativ, både når hun orienterer seg i den fysiske skogen og i arbeidsprosessen på verkstedet.

Utstillingen Expended, rediscovered and reborn på Oslo Ø ble utstilt  frem til 20. februar 2018.

Close