Vannbåren heder. Kommandant Hals' liv ble for øvrig spart, og i ettertid har man forsøkt å gi ham en slags form for oppreisning, noe kunstnerne også ønsker å bidra til. Resultatet har blitt at alle som ønsker kan svømme 1814 meter med hattene. Om den interaktive delen blir en suksess i Kongstensbadet vil imidlertid tiden vise.

Vannbåren Heder

– Vi har jobbet ut en idé der vi brukte endeveggene til å lage et grafisk mønster med stålskiver som reflekterer lyset. Temaet er jo vann og bevegelse, og  kunstverket bidrar til å lage bevegelse i rommet, sier Laila Kongevold.

Det har vært en tidkrevende prosess å montere alle stålskivene, men kunstnerne har allerede fått gode tilbakemeldinger på kunstverket.

Sammen med sine kunstnerkolleger har hun benyttet mesteparten av sommeren til å montere kunstverket som blant annet består av over 3600 spesiallagde metallskiver i syrefast stål. Mange av disse har også av flere deler.

Kjedelig uten kunstverk

– Dette er et offentlig rom, og et rom som kanskje absolutt trenger og bør ha en utsmykking. Uten det blir det muligens litt kjedelig, sier Espen Handegård.

Temaet er jo vann og bevegelse, og  kunstverket bidrar til å lage bevegelse i rommet.
Laila Kongevold

Inspirasjonskilden til kunstverket har passende nok vært vannet, og hva som er minste motstands vei gjennom det våte element. Trioen har brukt lang tid på idéprosessen, og har blant annet latt seg inspirere av fiskestimer.

– At veldig mange små deler kan bli én stor var noe alle syntes det var veldig spennende å jobbe med, forklarer Handegård.

LES OGSÅ: DET ALLER ENKLESTE I TRONDHEIM

Foto: Marte Indiane Laache Stakkestad

Made in Fredrikstad

– Samarbeidspartnerne våre er veldig kortreiste, og holder til i nærheten. Mange av elementene i kunstverket er også made in Fredrikstad, og det synes vi er en veldig fin ting i disse importtider, forklarer Stefan Christiansen.

Skomakeren og kunstneren Elisabeth Thorsen (andre til venstre) har designet svømmehattene som må benyttes for å ta svømmemedaljen.

Selv om kunstnerne har vært delaktige i alle faser av prosjektet har de fått god hjelp da det blant annet kom til produksjon av metallskiver, og forberedelser som måtte gjøres for å montere disse. Hjelp måtte de også ha med tanke på den interaktive delen av kunstverket. Her designet skomakeren og kunstneren Elisabeth Thorsen en badehatt de besøkende kan teste.

Historisk forankring i Kongsten

Kunstverket handler ikke utelukkende om minste motstands vei gjennom vannet. Trioen ønsket å forankre det i Kongstens historie, og en viktig del av utstillingen ble  svømmemedaljen som er lagd for å hedre kommandant Nils Christian Fredrik Hals.

– Når de ser hvor stilige andre er med hattene på seg tror jeg det er flere som har lyst til å prøve å ta svømmemedaljen, sier Laila Kongevold. Foto: Marte Indiane Laache Stakkestad

– Vi vet ikke om kommandant Hals tok minste motstands vei da han overga seg uten tillatelse fra kongen da svenskene angrep i 1814, men han visste nok at han overga seg til døden. Ved å overgi seg reddet kanskje Hals veldig mye av både Kongsten Fort, Gamlebyen og menneskene som levde der, men han mistet sin ære, forklarer Handegård.

Stefan Christiansen, Espen Handegård og Laila Kongevold har hatt et godt samarbeid da de arbeidet med utsmykningen av Kongstenbadet.

Vannbåren heder

Kommandantens liv ble for øvrig spart, og i ettertid har man forsøkt å gi ham en slags form for oppreisning, noe kunstnerne også ønsker å bidra til. Resultatet har blitt at alle som ønsker kan svømme 1814 meter med hattene. Om den interaktive delen blir en suksess vil imidlertid tiden vise.

Folk har sagt at de endelig har en grunn til å svømme fordi det ser helt fantastisk ut.
Laila Kongevold

– Enten treffer det folk og det sprer seg fordi folk snakker om det, og oppfordrer hverandre til å komme hit for å ta medaljen, men det kan også hende at ingen gjør det. At de synes det er pinlig, at de ikke tør eller vil, sier Christiansen.

– Når de ser hvor stilige andre er med hattene på seg tror jeg det er flere som har lyst til å prøve, skyter Kongevold inn.

LES OGSÅ: SKULPTUR I NATUR, EN FOTOKONKURRANSE

Svømmemedaljen er lagd for å hedre kommandant Hals. Alle som ønsker kan få muligheten til å bli en del av kunstverket, ved å ta den i etapper eller i en omgang.

Endelig en god grunn til å svømme

Selv om den offisielle åpningen ikke fant sted før mot slutten av oktober, har svømmehallen allerede vært åpen en stund etter at hoveddelen av kunstverket ble ferdig montert.

– Vi har allerede fått mange positive tilbakemeldinger. Folk har sagt at de endelig har en grunn til å svømme fordi det ser helt fantastisk ut, og hvis vi kan bidra til at flere svømmer her er det veldig morsomt, sier Kongevold.

Close