Hvordan fremtiden ser ut, er ikke lenger noe vi kan forestille oss. 59 115 folk fra 170 land møttes i begynnelsen av november på WebSummit i Lisboa for å bevitne at teknologien er kommet så mye lenger enn vi tror. Teknologi er i alt. Også i diskusjoner om sextrakassering på jobben.

Skrekkblandet Kulturtech på Websummit

Teknologi er kultur på harde livet. Det kunne Lisboa formidle, da WebSummit foregikk i begynnelsen av november. Dette er messen som startet i 2013 og som måtte forlate Dublin på grunn av for stor vekst. I 2016 flyttet den inn i mer stabile faciliteter i Portugal. Og all honnør, det var et svært velorganisert event som tok imot nesten 60 000 mennesker.

Den nye teknologikulturen

WebSummit forteller oss hvordan vi skal kjøre bil, hvordan vi skal samhandle og utdannes, helseutvikles, hvilke holdninger vi bør utvikle og ikke minst at roboter kommer til å overta verden. Vi banet oss vei fra scene til scene, stand til stand eller bare for å få oss en matbit mellom slagene – mellom stadige strømmer av mennesker på vei til sine utvalgte steder på messeområdet.

Interessante temaer ble diskutert på scenene. Hvordan ble president Donald Trumps utfordringer i sosiale medier løst?

«Frightening» var ordet som stadig gikk igjen på WebSummit 2017. Mulig «tilstedeværelsen» av Sophia The Robot skapte en foruroligende stemning. Er det lurt å la teknologi speile menneskelige følelser? Er det skummelt at teknologisk intelligens virker som en ustoppelig kraft?

WebSummit i Lisboa var svært velorganisert. Her gikk nesten 60 000 mennesker om hverandre uten problemer.

Visittkort – «so last year»

Er du forberedt, litt aggressiv på en god måte og har oversikt over hvem du vil snakke med, er alt mulig på WebSummit. Her går alle med et navnekort rundt halsen, og der finner du en QR-kode som kan scannes inn i appen du må laste ned for å få nytte av den sømløse opplevelsen teknoligien gir.

Det var mange tilbud på messen – her kunne man få muligheten til å la en mentor se på prosjektet sitt.

Fint med visittkort, men overhodet ikke nødvendig. Du samler alle kontaktene du skanner QR-koden til i appen. Og har du et altfor tett program og ikke tid for en lengre prat, er det bare å gjenoppta kontakten når du er hjemme. Null stress. Teknologifolk er avslappet.

I det milde været i Lisboa kunne man følge samtaler fra scenene på skjermer ute.

En lekegrind for techies

Plntys nysgjerrighet ble i aller høyeste grad døyvet da vi utforsket workshops, foredrag med alle salgs temaer – en uendelig liste av interessante talere – det var umulig å høre dem alle – å se startup-stander, pitche-scener, tilbud om mentortimer, om hvordan Lego legger strategi i sosiale medier, snakke kvinnetech, se utstillinger, høre om den nye sjenerøsiteten, om teknologi i utdanningen, i nye valutaer, eller få svaret på om tech kan redde musikkindustrien.

Gründeren av nettshopping-stedet Farfetch, portugisiske José Neves, fortalte om selskapets suksess fra en av de mange scenene.

Business på 15 minutter

Nettverksånden er stor på WebSummit. Folk kontakter andre folk de mener de har noe til felles med uten blygsel, også det skjer i appen, hvor du kan velge om du vil gjengjelde kontakten eller ikke. Her kan startopp-bedrifter som virkelig går inn for det, møte søkende investorer og gjøre avtaler. WebSummit skryter av at du kan inngå en megakontrakt på bare 15 minutter.

Feira Internacional de Lisboa ble bygget for 1998 Lisbon World Exposition.

Her er det ingen tid å miste. Gründerne av store selskaper er tilstede, ingen grunn – eller tid – til å bli «star struck», grip heller muligheten for å få en prat. Da fikk vi øye på norske Maths Mathisen på start-up stand som solgte appen Hold, scannet vi hverandres QR-koder.

Fint med visittkort, men overhodet ikke nødvendig. Du samler alle kontaktene du skanner QR-koden til i appen.

Kunstig intelligens – hva sier det om oss

Om frykten for kunstig intelligens er reell, kan bare mennesket selv si noe om. I salen til en av de mange scenene på Feira Internacional de Lisboa kunne tilhørerne selv virke litt robotaktig der de i dypt fokus hørte Bryan Johnson fra Kernel, professor Simon Evetts fra Blue Abyss i samtale med Laurie Seagall fra CNNMoney prate engasjert om temaet: «What it means to be human».

Close