Trodde du at du skulle sitte inne og kjede deg i november bare fordi det blir mørkere? Det er det ingen grunn til. Kulturlivet blomster og det er mer enn nok å engasjere seg i. Introduksjonsbildet er fra Morten Andersens utstillingsåpning 17. november.

Plnty å Gjøre i November

28. oktober – 19. november – Lise Steingrim – Drøbak Kunstforening
«Vandringen hjem» av Lise Steinsgrim stilles ut hos Drøbak Kunstforening.

«Vandringen hjem» av Lise Steingrim, utstilling Drøbak Kunstforening.«Vandringen hjem» heter utstillingen av Lise Steingrim. Her er bilder som presenterer struktur, lys, farge og systemer. Lise Steingrim har de siste årene kartlagt en skog der hun bor, hvor hun har fotografert og tegnet skisser. Her har hun iakttatt trær, stammer, røtter, stier og terreng. En hel topografi er grunnlaget for arbeidet i atelieret hvor hun har prøvd å bryte ned naturformene i fotografiet eller skissen til geometri, og motivene blitt til selvstendige bildeelementer.

Mer om utstillingen her

28. oktober – 26. november – Nico Widerberg – KHÅK kunsthall / Aalesunds kunstforening
Motivene til Noco Widerberg fremstår som tidløse og monumentale med et tydelig spenningsforhold i figurene. Stilles ut på KHÅK/Ålesund kunstforening.

Widerberg tar estetikken videre i sine skulpturelle arbeider i stein, bronse og glass, men også som maler og i sin grafikk. Som billedhugger er Nico Widerberg kjent for sine fremstillinger av menneskekroppen – enten det er kroppens fysiske tilstedeværelse jobbet frem i stenen, eller menneskets fravær i form av utskårede silhuetter. Motivene fremstår – ofte i en sterk koloritt – som tidløse og monumentale med et tydelig spenningsforhold i figurene. Vi opplever sterke kontraster i øyeblikk frosset i sten og tid, arbeidet frem med tidkrevende teknikker som tresnitt, etsning og litografi.

Mer om utstillingen her

LES OGSÅ: MAGNE FURUHOLMEN INN PÅ TEPPET

1. november – 31. desember – Grete Prytz Killelsen – Nordenfjeldske kunstindustrimuseum

Emajedronningen er hun blitt kalt. I dag er Grete Prytz Kittelsens arbeider sterkt etterspurt internasjonalt. Jubileumsutstillingen er en god anledning til å bli bedre kjent med hennes livsverk. Utstillingen består av museets omfattende samlinger av hennes arbeider. Her vil vi se en stor del av hennes kolleksjon til Triennalen i Milano i 1954 som hun vant Grand Prix for, flere viktige emaljearbeider fra perioden 1950-1990, samt en stor samling av hennes smykker hvorav de fleste var en testamentarisk gave til museet i 2010. Utstillingen er kuratert av Jan-Lauritz Opstad.

Mer om utstillingen her

3. november – Bikubekveld / slam poesi – Det norske teater
Bikubekveld: slampoetene tar over Det norske teater, og det spås at du vil få en forrykende kveld som du aller helst ikke vil gå glipp av.

Personlige, rå, politiske og ærlige tekster er det du får hvis du deltar på Bikubekveld på Det norske teateret 3. november. Her tar slampoetene over, og det spås at du vil få en forrykende kveld som du aller helst ikke vil gå glipp av. Denne kvelden er spesiell, for da møter svenske og norske slampoeter opp og står side om side.Du vil møte Frej Haar – svensk mester i Slampoesi 2017,  Oskar Hanska – tidligere svensk mester og Skandinavisk mester i Slampoesi, Marius Abrahamsen som tok Norge med storm i Norske Talenter, og medlem av SLAM!Kollektivet.

Les også:  Paleontologiens kunst på Naturhistorisk museum

Sofie Frost er dagens konferansier, også hun kjent fra slampoesivideoer for blant annet NRK og Kreftforeningen. Evelyn Rasmussen Osazuwa er regjerende verdensmester, norgesmester og nordisk mester i slampoesi. Dette blir ordlig.

Mer om arrangementet her

4. november – Store P, Dwag og Myra på Samfundet – Trondheim
Samfundet, Trondheim: Store P ga ut sitt nye album Rommet i oktober, og er dratt på turne med Dwag og Myra.

I oktober slapp ut sitt nye album Rommet, og har fått strålende kritikker fra musikkpressen. Nå legger Store P ut på turné og tar med seg to av de mest spennende stemmene innen norsk rap for tiden, Mats Dawg og Myra. Mats Dwag sies å være en av de beste livevokalister vi har. Med sin stemme har han vært aktiv på mixtapes og hiphopklubber siden midten av 2000-tallet. Myra kom som en komet: presenterte den første låten sin «Hold an» på Soundcloud seint i fjor, og ble den største musikksnakkeisen bare et halvt år senere. Hun ble umiddelbart booket til by:Larm, har gitt ut låten «Ventet på deg» med Lars Vaular. Myra er omtalt av blant annet Dagbladet som «et vendepunkt i norsk rap».

Mer om turneen her

5. november – POING – Henie Onstad kunstsenter
PIONG feirer komponistforeningens 100-års jubileum på Henie Onstad kunstsenter den 5. november.

POING har alltid forfulgt komponistens «umulige» drømmer, liker å overraske et blasert publikum, vise at samtidsmusikk er underholdende, og at det i underholdning og god galskap eksisterer et sterkt politisk engasjement og eksistensiell dybde. PIONG feirer komponistforeningens 100-års jubileum på Henie Onstad kunstsenter, med urfremføringer, elektronikk av Anders Vinjar og Koka Nikoladze, filmfremvisninger, CD-utstilling, konsert med klassikere av Maja S.K. Ratkje, Risto Holopainen og Øyvind Torvund, bæsjeopera av Julian Skar, og ellers mulighet til å sosialisere med POING gjennom dagen.

Les også:  Færre timer kunst og kultur i en stadig kjedeligere skole

Mer om festivalen her

LES OGSÅ: DEN HÅNDSYDDE LILLE SORTE

6. november – Et ribben, jag? – Fotogalleriet
Itonje Søimer Guttormsen vil se nærmere på kvinner som ikke vil la seg undertrykke på Fotogalleriet i november.

Itonje Søimer Guttormsen ønsker velkommen til samtale om den frie filmkunstens kår og muligheter. Hun retter fokus på den notoriske fordømmelsen av Vibeke Løkkeberg som filmskaper og person sett i lys av Lilith i jødisk mytologi – Adams første kvinne som ikke lot seg undertrykke, for så å bli demonisert og fortrengt. Guttormsen tar det videre: Hvordan ville en post-patriarkalsk filmkultur sett ut? spør hun i lys av debatten som følger Winstein-avsløringene og #metoo-kampanjen.

Mer om arrangementet her

17. november – 20. desember – Country.Rock / Morten Andersen – Shoot Gallery
Morten Andersen bevitner sine omgivelser gjennom hverdag, merkelige verdener, stille natur og uvanlige personer.

Country.Rock er resultatet av utallige reiser til Nord-Norge over en fireårs periode, hvor samtidsfotograf Morten Andersen har utforsket en utfordrende natur og enorme landskap som kontrast til regionens små og avsidesliggende samfunn. Ved å vende lisene mot virkelige mennesker og steder, bringer han til torgs kultur, historie og politikk. Bildene fremstår til tider som minner om 1900-tallets romantiske malerier: ett menneske eller et mot det enorme, men tåkete landskapet. Han bevitner sine omgivelser uttrykker dem ved å skape sine egne historier om hverdag, merkelige verdener, stille natur og uvanlige personer. Hans verker tar plass mellom det objektive og det subjektive, det imaginære og det virkelige. Det kan også minne om science fiction. Morten Andersen (f 1965 Oslo) har en produksjon på 21 fotobøker, og et utall utstillinger bak seg.

Mer om utstillingen her

24. november – Grønn fredag – DNT ung
Lurt å dele: nordmenn kjøpte sports– og friluftsutstyr for 14 milliarder kroner i forfjor.

Grønn fredag er en nasjonal byttedag der du kan bytte inn friluftsklær og –utstyr du ikke trenger. Enorme mengder sports- og friluftsutstyr kastes daglig, og vi  ønsker å oppfordre til langtidsbruk av alle produkter som kjøpes. Nordmenn er på topp i verden i pengebruk på sports– og friluftsutstyr og passerte omsetningen i norske sportsbutikker i 2015 med 14 milliarder kroner. Ingen andre steder i verden selges det mer sportsutstyr per innbygger enn i Norge.

Så DNT ung tror du kan ha noe sportsutstyr i garasjen du ikke bruker, at du har klær eller utstyr som ikke passer, og at det er lurt å dele!

Mer om Grønn fredag her

Close