Seks virksomheter er nominert til årets DOGA Hedersmerket, den aller gjeveste prisen som deles ut på området hvert år. Det er flere priser og kategorier å vinne i når DOGA deler ut heder og ære til norske bedrifter, som har utmerket seg gjennom fremragende bruk av design og arkitektur. 49 virksomheter utvalgt av totalt 289 innsendte søknader.

Hvem Vinner DOGA Hedersmerket?

Seks virksomheter er nominert til årets DOGA Hedersmerket, den aller gjeveste prisen som deles ut på området hvert år. Det er flere priser og kategorier å vinne i når DOGA deler ut heder og ære til norske bedrifter, som har utmerket seg gjennom fremragende bruk av design og arkitektur. 49 virksomheter utvalgt av totalt 289 innsendte søknader.

DOGA-merket til all slags design

Et DOGA-merke kan gå til utviklere av alt fra emballasjedesign, designledelse, interiør- og møbeldesign, industri- eller interaksjonsdesign, til design av byrom, med mer.

Hvilke verdier fører bruken av design med seg for offentlige og private virksomheter? Ledere mener design gir lønnsomhet. Foto: CF. Salicath / Flytoget

Torun Degenes er hovedjuryleder, og juryen har valgt de fem virksomhetene MakersHub, sightseeingbåten Seasight, Oslo bysykkel, Ulstein Marine Automation og Mills, i tillegg til en virksomhet som ennå ikke er presentert.

Fjordbåten Seasight

«Deilig er fjorden» var i sin tid en norsk filmtittel, men er nå tittelen på introduksjonen til et båtdesign som setter en ny standard for båtturisme i norske fjorder. Skipsbyggeriet Brødrene Aa og reiseselskapet The Fjords har gått sammen om å utvikle sightseeingbåten Seasight. Båten er elektrisk og bygget etter nye krav til passasjerfartøy. Ikke minst er formen inspirerende, og minner om det populære operabygget i Oslo.

LES OGSÅ: NORSK TREARKITEKTUR I VERDENSKLASSE

«Miljøvennlig, vakker og universelt utformet og setter en ny standard for norsk fjordturisme», er uttalelsen om den elektriske sightseeingbåten Seasight. Foto: Brødrene Aa.

Sykler til Oslos befolkning

En sykkel er ikke lenger bare et fremkomstmiddel på to hjul. Oslo bysykkel er innsilt til DOGA Hedersmerket fordi prosjektet innebærer menneskedrevet teknologi, godt samarbeid og ikke minst smartere og mer tilgjengelige byer. Nominasjonen er basert på den helhetlige tjenesten til byens befolkning.

Nye sykler vil etter hvert kunne parkeres uavhengig av bysykkelstativene. Foto: Hayday.

Interiørdesign + asylsøkere

Hammer, sag, og andre verktøy gjør at asylmottakere kan bygge og male og dermed skape et mer inkluderende miljø ved å bekjempe passivitet. Interiørarkitekt Else Abrahamsen har i samarbeid med arkitektene Maria Årthun og Jack Hughes, interiørarkitekt Ida Bergli Wold og problemløser Karam Kifah Thanoon, startet MakersHub.

Gi en asylsøker en hammer, sag eller malerkost, og du vil få noe fint tilbake. MakersHub jobber for å bekjempe passivitet ved å skape et inkluderende miljø.

Å designe viktige styringssystemer

– Å lage styringssystemer til båter av denne typen er rett og slett utrolig komplekst. Det stiller ekstreme krav til kraft og presisjon og vi ville lage et system som var intuitivt, interaktivt og oversiktlig, sier Paal Holter, creative director i Eggs Design, med utgangspunkt i designforskning fra Ocean Industries Concept Lab hos Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo. Alt fra sjøkapteiner til designere har vært involvert for å kunne betjene bedre, bedre sikkerhet og redusere muligheten for feil.

LES OGSÅ: MAGNE FURUHOLMEN INN PÅ TEPPET

Ulsteins unike styringssystem for store båter. Det komplekse systemet er enkelt å betjene, reduserer muligheten for feil og bedrer sikkerheten.

Mills i den gamle majonesfabrikken

Element Arkitekter og Ledsten Arkitektur nominert til DOGA Hedersmerket for å ha transformert den gamle majonesfabrikken på i Sofienberggata på Grünerløkka i Oslo til et signalbygg for virksomheten. Ledsten Arkitektur ved Ellen Ledsten sto for prosjektets innvendige arbeider, og Element Arkiktekter for de ytre. Mills var spredd på mange steder, og ønsket å samle alle under ett tak. De ønsket seg mer enn kontorer og møterom. Og det har de fått.

Seks virksomheter er nominert til årets DOGA Hedersmerket, den aller gjeveste prisen som deles ut på området hvert år.

– Høy kvalitet på design og arkitektur er en investering som lønner seg. Mills kan for eksempel melde om nedgang i både sykdom og generelt fravær etter at de flyttet inn i det nye hovedkontoret, forteller Per-Leif Bersvendsen, arkitekt i Element Arkitekter AS.

Høy kvalitet på design og arkitektur er en lønnsom investering. Det fikk matvareprodusenten Mills erfare da de samlet sin virksomhet under ett tak. Foto: Adam Stirling.

Utstilling med DOGA-merket nykommer

Alle de nominerte vil finnes på DOGA sine hjemmesider. For å holde stigningen og spenningen oppe mot selve dagen, legger stiftelsen ut én nominert hver dag.

Etter prisutdelingen åpnes utstillingen av årets DOGA-merket nykommer. Det vil være ni prisbelønte utstillere – studenter og av nyetablerte utøvere – som vil vise frem sine arbeider innen design og arkitektur.

Close