Skulpturparken i Nordland: Fotokonkurransen er bare en liten del av programmet som er satt opp for å markere at det er 25 år siden skulpturparken ble åpnet. Denne parken består av 35 kunstverk som er plassert i landskapet til  33 kommuner i Nordland fylke. I tillegg er det også plassert én skulptur i Troms. Skulpturene er lagd av kunstnere fra 18 forskjellige land, og de hentet inspirasjonen til kunstverkene da de besøkte kommunene de fikk tildelt.

Skulptur i Natur, En Fotokonkurranse

Skulpturparken er internasjonal samtidskunst som er tilgjengelig for alle. Mange kommuner har sin egen skulptur, og folk i området har gjerne et forhold til skulpturene.

«En ny samtale» av Kain Tapper. Vega kommune. Foto: Ernst Furuhatt.

– De er tatt inn i undervisningen på skolen, og man bruker dem for eksempel for å lære matematikk. Sånn sett har skulpturene et ganske stort bruksområde, forklarer Susanne Forsland.

Den unike skulpturparken består av 35 kunstverk som er plassert i landskapet til  33 kommuner i Nordland fylke.

Hun representerer Nordland fylkeskommune i juryen som skal velge ut vinnerbildet i den utlyste fotokonkurransen, og kan fortelle at det allerede har kommet inn en rekke bidrag til konkurransen, som har innleveringsfrist 1. november.

LES OGSÅ: INSPIRASJON TIL REDESIGN

«Vindenes hus» av Sissel Tolaas, Alstahaug kommune. Foto: Susanne Forsland.

Kombinerer kunst og natur

Fotokonkurransen er bare en liten del av programmet som er satt opp for å markere at det er 25 år siden skulpturparken ble åpnet. Denne parken består av 35 kunstverk som er plassert i landskapet til  33 kommuner i Nordland fylke. I tillegg er det også plassert én skulptur i Troms. Skulpturene er lagd av kunstnere fra 18 forskjellige land, og de hentet inspirasjonen til kunstverkene da de besøkte kommunene de fikk tildelt.

«Havsøye» av Sigurdur Gudmundsson, Sortland kommune. Foto: Susanne Forsland

Idéen bak skulpturparken er at kunstverkene skaper sitt eget sted. Men at det samtidig bidrar til og synliggjøre naturomgivelsene skulpturene er plassert i, og at de på denne måten bidrar til å skape en ny dimensjon i områdene der folk ferdes.

Stort engasjement

Noen har sendt inn mange bidrag. Andre har kun har sendt inn ett. Vi har fått innsendt bilder fra utlandet også. Det har kommet bidrag fra både Russland og Nederland, men majoriteten av alle bidrag er sendt inn av nordlendinger, sier Forsland.

«En ny samtale» av Kain Tapper. Vega kommune. Foto: Ernst Furuhatt

Ifølge jurymedlemmet er det tydelig at konkurransen har vekket et stort engasjement hos folk, og hun synes det er veldig morsomt å se alle de ulike bidragene som er sendt inn.

– Vi har fått innsendt bilder fra utlandet også. Det har kommet bidrag fra både Russland og Nederland. Susanne Forsland

– Det er artig å oppdage hvilket forhold folk har til skulpturene, og ikke minst å se variasjonen i de ulike bildene, forklarer hun.

Åpent for alle som fotograferer

Konkurransen er ikke bare for de dyktigste fotografene. Den er åpen for folk i alle aldere, og man vinner ikke nødvendigvis hvis man tar et teknisk godt bilde. Førstepremien er på 5000 kroner.

LES OGSÅ: OSLOVE OG MAGI ELVELANGS

«Protractus» av Kristján Gudmundsson. Skjerstad kommune, nå Bodø. Foto: Ernst Furuhatt.

– Her handler det ikke om å være den beste fotografen, og om noen ønsker å sitte i Photoshop for å redigere er det helt greit. Alt er lov så lenge en av skulpturene er delaktig i det ferdige produktet de leverer, sier Forsland.

– Jeg håper at vi får muligheten til å vise frem noen av de flotte bidragene vi har fått tilsendt, legger hun til.

«Indre følger ytre (2006-2010)» av Per Inge Bjørlo. Rødøy kommune. Foto: Ernst Furuhatt.

Vinneren av fotokonkurransen kåres i desember 

Etter at innleveringsfristen har gått ut skal Forsland vurdere alle bidragene sammen med Cathrine Persson fra Bodø Kunstforening, og Tine Brembo fra Bodø fotoklubb. Deretter skal vinneren kåres ved et eget arrangement den 2. desember.

Close