Det påvirker oss når vi går inn i en tid hvor indre verdier spiller en større rolle. Da er det godt å lene seg på kunst, musikk og god kultur som fyller oss opp med inspirasjon og liv. Gå ikke glipp av Plntys kulturguide i oktober.

Plnty Kultur i Oktober

14. september – 21. desember – gruppeutstilling – Kunsthall Trondheim
Empati på tvers av ulike arter. Et Nytt Vi viser arbeider av mange internasjonale kunstnere på Kunsthall Trondheim.

Kunsthall Trondheim presenterer Et Nytt Vi, en gruppeutstilling med historier og empati på tvers av ulike arter. Et Nytt Vi viser arbeider av Amanda Ackerman & Dan Richert (USA), Honey Biba Beckerlee (Danmark), Ursula Biemann (Sveits), Karin Bolender (USA), FRAUD (Fran Gallardo (Spania) & Audrey Samson (Canada)), Kathy High (USA), Oskar Jakobsen (Sverige), Arendse Krabbe (Danmark), Rosemary Lee (USA), Rachel Mayeri (USA), angela rawlings (Canada/Island) og Asbjørn Skou (Danmark).

Et Nytt Vi kommer til å utfolde seg gjennom to ’kapitler’ gjennom høsten i forskjellige deler av museet.

mer om utstillingen her

22. september – 28. januar 2018 – Matias Faldbakken – Astrup Fernley-museet
I 2012 deltok Matias Faldbakken på prestisjeutstillingen dOCUMENTA (13) i Kassel og i 2016 på den 11. Gwangju-biennalen i Sør-Korea.

Faldbakken har fått stor oppmerksomhet og kritisk anerkjennelse på den internasjonale kunstscenen. Som billedkunstner og forfatter refererer Faldbakken både til modernismens og samtidskunstens historie, samt til litteraturen i sine arbeider. Denne utstillingen, med tittelen Effects of Good Government in the Pit, presenterer Faldbakkens arbeider og beskjeftigelser det siste tiåret.

mer om utstillingen her

LES OGSÅ: FRISTILT. EN VIKTIG ILLUSJON

– intervju med Helle Kaarem om å kontrollere det ukontrollerbare

9. september – 22. oktober – fotoutstilling – Fotogalleriet
Sveitseren Thomas Hirchhorn viser bilder på Fotogalleriet.

– I think that ‘pixelation’ or blurring, masking and furthermore censorship or self-censorship, is a growing and insidious problematic, also in regard to the new social media. Obviously I don’t accept what has been pixelated in my place ‘to protect me’.

Sveitseren Thomas Hirschhorns utstilling på Fotogalleriet viser seks nye verk i hans Pixel-Collage serie, i kombinasjon med en vitrine som inneholder viktig kildemateriale valgt ut av Hirschhorn, fra hans personlige eie.

mer om utstillingen her

5. – 21. oktober – maleriutstilling – Galleri LNM
Janne Gill Johannesen viser «Ute står trærne tett» på Galleri LNM.

Utstilling med malerne Janne Gill Johannesen og William Nicolaysen. Gill Johannesens tittel Ute står trærne tett er hentet fra minnet til et barn på fem år, som kjenner alle detaljer i et hus, fra der lys faller inn fra venstre, en hard flekk, lukt av sur melk på et punkt bak sofaen. Janne Gill Johannensen (f. 1972) henter objektene og motivene fra sin egen historie, og gir oss særegne motiver ofte kombinert med dominerende renskårne geometriske former med figurative innslag. Johannesen er utdannet ved Kunstakademiene i Trondheim og Helsingfors i Finland.

Det samme galleriet viser malerier av William Nicolaysen.

Nicolaysen (f. 1954) ønsker å formidle en følelse av uro, en truende og pessimistisk tilstand som gir en melankolsk avspeiling av det som skjer rundt oss. Han bygger opp maleriene sine ved hjelp av former og bildedrom, og har utviklet en teknikk som gir en særegen tredimensjonal virkning. Nicolaysen finner inspirasjon i motiver som studerer fabrikkbygninger eller andre tilsynelatende forlatte bygg, alminneliggjort i et strengt og nøkternt uttrykk, som kan referere til «hard edge» tradisjonen. Kunstneren er utdannet ved Vestlandets Kunstakademi 1975-1979.

mer om utstillingen her

5. – 22. oktober – kunstutstilling – BOA
Ustilling på BOA der alle kunstnerne fra Frysja kunstnersenter er representert.

RAUST: Jannik Abel og Liva Mork satt sammen en bred presentasjon av nesten alle kunstnere som har atelier på Frysja Kunstnersenter i dag. De har valgt salongutstillingen som format, der bildene og objektene henger tett i tett, for å gi alle muligheten til å bidra og for å få frem mangfoldet i teknikker og generasjoner, alt er samlet her.

mer om utstillingen her

LES OGSÅ: HAUTE COUTURE AV MØBELSTOFF

– motedesigner James Lazar Braathen viser møbelmote på catwalk

12. – 14. oktober – uncontaminated festival – Aker brygge
Anja Carr er en av mange utstillere under Uncontaminated på Aker brygge i oktober.

Festivalen Uncontaminated vender lyskasteren mot nye dialoger mellom etablert og nykommende påvirkning fra den digitale mediearenaen og kunstnere innenfor vår nye tids mote og kunst. Den digitale friheten vi alle har i dag, har endret måten vi oppnår et publikum på. Her vil du kunne oppleve mer enn 20 utstillere, kunstnersamtaler, pop-up-eventer og konserter i det som blir et helt eget kulturområde på Aker brygge.

21. oktober – Kakkmaddafakka – Rockefeller
Det siste albumet «Hus» til Kakkmaddafakka er spilt inn i bygningen som er tegnet av Einar Oscar Schou i Bergen.

Med fengende låter og liveopptredener har Bergensbandet Kakkmaddafakka opparbeidet seg en solid fanbase, ikke bare i Norge, men også i Tyskland, Spania, Mexico, Danmark og Frankrike.

Det nye albumet ”Hus” er spilt inn og produsert i en gammel villa i Bergen, tegnet av arkitekten Einar Oscar Schou. Albumcoveret er et maleri av villaen. Over ti spor på albumet viser bandet fra flere sider, fra ”Neighbourhood” – up-tempo indie banger til ”Holding Me Back” – hjertefølt ballade om et forhold som går mot slutten. Introduksjonsbildet til saken er av gruppen Kakkmaddafakka.

Se mer om konserten her

Close