Kjell Nordström tilbake på catwalk

Kjell Nordström om den håndsydde lille sorte

– Du sa at du aldri skulle sette din fot i motebransjen mer. Nå har du lansert en ny kolleksjon som du kaller Black Rose. Du lovet på tro og ære – går det ikke an å stole på deg, eller?

Kjell Nordström aka baron von Bulldog kan fremstå veldig bastant for de som kjenner litt til ham. Han snakker klart og ettertrykkelig i mediene når han slipper til, og til de nøyaktig fem tusen følgerne han har på Facebook er ofte vitne til halvpolitiske sukk og betrakninger.

Designprosjektet med Sisters in Business har pågått siden 2013, og nå har Kjell Nordström skapt kolleksjonen «Black Rose», en hyllest til alle kvinner.

Samfunnsengasjert designer

Kjell er over gjennomsnitt samfunnsengasjert. Og folk liker og kommenterer. For øyeblikket sitter han i helt nyinnflyttede lokaler i Øvre Slottsgate i Olslo sentrum. Han ler og ser riktig fornøyd ut.

– Jeg føler ikke at dette er «motebransjen», sier han. – Jeg føler at jeg har kommet tilbake til et håndverk, noe jeg alltid har ment er veldig viktig. Jeg har savnet det og jeg mener at vi ikke har den respekten og sansen for håndverk så mye lenger, så jeg føler at jeg bidrar på det området.

Kontroveriselle Kadra Yusuf i Chanelinspirert kjole med røket perlekjede.

Den håndsydde lille sorte

Black Rose-kolleksjonen er Kjells første på 35 år, og som han selv sier så er den en uforskammet hilsen til alle kvinner. Han mener det snakkes mye om at klær passer alle kvinner og kropper. Men han synes ikke det blir gjort mye for å bevise det.

Idéen til Black Rose-kolleksjonen er tuftet på kvinnegarderobens «lille sorte» – plagget enhver kvinne bør ha i skapet. Den er skapt i 24 utgaver.

Black Rose-kolleksjonen ble vist i 24 modeller på catwalk under Oslo Runway i august 2017.

Ikke noe comeback i motebransjen

I august var det flere enn én som gispet da han annonserte at han skulle vise sin nye kolleksjon på catwalk under Oslo Runway. Flere spurte seg selv hva som hadde skjedd – det skal prosesser og krefter til for å lage en kolleksjon som skal vises for et publikum.

Sisters in Business er et sosial entreprenørskaps-prosjekt for innvandrerkvinner. Det er en gruppe som møter mange utfordringer, og som ofte ikke har et godt sosialt nettverk. Det handler om å få dem i jobb.

– Det kan være innenfor alt mulig, men den delen jeg er involvert i er de damene som er skredder- og syutdannet. Kravet for å delta er at de har oppholdstillatelse i Norge, og at de kan norsk såpass at de kan kommunisere, forklarer han.

Kjell Norström mener det er tull å si at kleskolleksjoner er skapt for alle kvinner. Han har fått mange tilbakemeldinger om det.

Sisters in Business syr plaggene

I samarbeid med etablerte aktører, frivillige ressurspersoner, stat og kommune, næringsliv og private aktører, går prosjektet ut på å skape arbeidsplasser og bidra til økonomisk selvstendighet for innvandrerkvinner. Den norske designeren Nina Skarra er en av partnerne. Han forklarer nærmere:

– Jeg føler ikke at dette er «motebransjen». Jeg føler at jeg har kommet tilbake til et håndverk, noe jeg alltid har ment er veldig viktig.

– I september deltok de blant annet på Tekstilaksjonen 2017 med et atelier på Ikea. Så er det denne delen som heter SIB Norsk Design, som jeg er ansvarlig for, og der jobber vi med designere, så de kan komme inn her og få hjelp til å få sydd prototyper eller en liten produksjon.

Gjennom skreddersøm og basemodeller, kan alle kvinner være med å designe sin «lille sorte» kjole. Fotoene vi har avfotografert er tatt av Haakon Hoseth. Linn Stokke var en av Baron von Bulldog aka Kjell Norströms mange kjente modeller da Black Rose-kolleksjonen ble til.

Kortreist klesproduksjon

Idéen var til å begynne med at vi skulle ha ateileer. Nå har vi ett her. Men designer Tine Solheim er også involvert. Hun er ansvarlig for å organisere en gradering av kunnskapen. Noen er skredderutdannet, andre syutdannet. Tallet på sykyndige er rundt 30.

Unni Askelands kjolemodell er inspirert av bohemen.

Ingen produksjon i Kina

– Ofte legger man jo klesproduksjon utenlands, til Øst-Europa eller Kina. Min idé var å ta skredderkunnskapene tilbake hit sammen med produksjon. Det er jo smart med kortreist produksjon. Da kan jo designerne stå her og jobbe med sydamene direkte. Det er en vinn-vinn-situasjon, sier han.

Lange, korte, langermede – eller kjoler med stropper. Black Rose-kolleksjonen er skreddersøm der personen står i sentrum.

Atelierer og partnere

Kjell Nordström har jobbet det siste året med å knytte norske designere opp mot Sisters in Business, og er kommet opp mot ti designere som samarbeider, og mange er allerede i gang, som Cecilie Melli, Tina Haagensen, Malin Molden og Nina Skarra, for å nevne noen.

– Vi skal også jobbe med Kunsthøyskolen, avdeling for klesdesign, med deres avgangselever. Kjell har mange jern i ilden. Hans jobb er å knytte kontakter, komme opp med idéer, og være kontaktperson mellom designere og sydamer.

I atelieret i Øvre Slottsgate skal kvinner tas imot på eventer fremover.

Kolleksjonen som fant veien til catwalken

Også forefallende arbeid skal læres bort. Der er det andre som bidrar med kompetanse. Kvinnene som Baron von Bulldog aka Kjell Nordström forholder seg til er selvstendig næringsdrivende som fakturerer.

– De jobber på oppdrag, men det er jo ting som skal legges tilrette så alt går rett for seg.

Og slik ble kolleksjonen Black Rose til. Sisters in Business er en del av årsaken til at Baron von Bulldog skapte kolleksjonen så den havnet på catwalk.

Alle kvinner er invitert inn i Kjell Nordströms kolleksjon. Også de som i utgangspunktet ikke er født som kvinne.

Black Rose er ingen «moteting»

– Jeg føler ikke at Black Rose er en «moteting», sier han med en armlengdes avstand til alt som har med mote å gjøre. Han forklarer at prosjektet har gått ut på å skape noe tidløst som tar utgangspunkt i en kvinnes «lille sorte» – den lille sorte kjolen alle damer bør ha i garderoben, som kan brukes med og uten accessoirer og smykker, til avslappede kvelder eller kledte anledninger.

Baron von Bulldog er ikke tilbake i motebransjen. Prosjektet med kolleksjonen Black Rose er ment å være bærekraftig produksjon.

Alle skal finne sin stil

Han har gått til bunns i ideen om at «alle kvinner» skal kunne finne sin stil, uansett kropp, fasong, alder, etnisitet – og kjønn. I prosjektet har Kjell tatt med transseksuelle, bare for å være tydelig på at «alle kvinner» er inkludert. Når han sier alle, mener han alle. Til visningen jobbet han hardt med å fremstille ideens virkelighet.

Designeren er fascinert over bestemors fortelling om at de tegnet søm på strømpene under krigen, da det var umulig å få tak i.

Personligheten det viktigste tilbehøret

– I og med at kolleksjonen skulle ta utgangspunkt i den lille sorte, så skulle personligheten være den viktigste accessoiren, og da falt valget på 24 veldig tydelige og sterke personligheter. Jeg skapte modellene ut ifra deres ønsker og tilbakemeldinger. Så jeg vil jo si at de har vært med på å designe kjolene. De har vært mer en modeller, de har vært muser.

Birgitta Kriisin er tidligere svensk modell og «back on stage» i Kjell Norströms prosjekt Black Rose.

I fortsettelsen skal Kjells altelier i Øvre Slottsgate ta imot kvinner som vil ha en klassisk sort kjole, basert på seks basemodeller som er utviklet. Og de skal alle tilpasses og endres slik at man får sitt unike plagg, tilpasset sin figur, i materialet man ønsker. Og Sisters in Business skal sy den sorte klassikeren.

Kjell Nordström tror at en kjole man selv har vært med å utvikle er et plagg er et bærekraftig valg man kan leve med i all fremtid.

Fotoene som er avfotografert er tatt av Haakon Hoseth.
Close