Pris til Norsk Designstudent - PLNTY | kulturmagasinet

Pris til Norsk Designstudent

Designers’ Nest presenterer årlig nordiske klesdesignerstudenter for bransjen ved å dele ut priser til årets beste motestudenter. Danmarks kronprinsesse Mary er beskytter av arrangmentet.

Norge vinner for første gang

For første gang ble det Norge som skulle av med seieren i det prestisjetunge arrangementet og visningen som går av stabelen to ganger i året under Copenhagen Fashion Week.

LES OGSÅ: FAM IRVOLL – PARTY PÅ CATWALKEN 

Foto: Marvin Pope / @marvinpope

Motestudent Elnaz Gargari tenkte at hun kunne være aktuell for andreplassen, men hun ble svært overrasket da hun ble ropt opp som vinner.

Stort å være med på visningen

– Jeg hadde ingen forventninger, sier Gargari til Aftenposten, da hun ble intervjuet etter plasseringen. Hun kunne fortelle at hun var stresset, men at hun syntes det var stort å være med på visningen nettopp fordi den foregår i en internasjonal setting.

Danmarks kronprinsesse Mary er beskytter av Designers’ Nest, som gir pris til en motestudent som utmerker seg to ganger i året, under Copenhagen Fashion Week.

Kolleksjonen hennes blir beskrevet av Italienske Vouge som «grenseløs», at den beveger seg i et landskap på tvers av kjønn og geografi. «Hun har tolket to dominante systemer uten å idolisere eller romantisere noen av dem. Hun forteller en personlig og sammenhengende historie om å være kvinne og å ta tilbake kvinnekroppen. En ren øvelse i kvinnekraft», skriver journalist Nicoletta Spolini.

Foto: Marvin Pope / @marvinpope

Gikk til topps med ide og tolkning

Gargaris kolleksjon fikk mye oppmerksomhet og gikk helt til topps på grunn av hvordan hun har utviklet den, fra idé til ferdig produkt. Med flerkulturell bakgrunn har hun valgt å tolke hvordan hun mener at kvinner objektiveres i forskjellige kulturer. Selv har hun bakgrunn fra Finland, Norge og Iran.

Les Også:  Ungdommer mot riving av Y-blokken – demonstrerte foran Stortinget
Foto: Johannes Sunde / @johannessunde

– I Iran blir bilder av kvinner fra vesten sensurert ved at de blir kledd på. Det er ofte bare ansiktet som synes, noe som har ført til en oppgang i ansiktsoperasjoner.

I vest blir kvinner objektivisert ved å vise mye hud, forklarer hun. Klær er altså avgjørende for hvordan kvinner objektiveres av menn, i østen for påkledd, i vesten svært avkledd.

Foto: Roger Fosaas

Påpeker påvirkningen av «male gaze»

Gargari mener at problemet ligger i at det gjerne er menn som eier media og påpeker å ville fremheve det hun kaller «male gaze», som betyr at menn ser på kvinner på en viss måte, med en manns øyne og oppfatning.

LES OGSÅ: – NORSK MOTE PÅ SITT BESTE

Foto: Roger Fosaas

Talentspeidere fra hele verden

Designers’ Nest plukker studenter fra kunst-, design og tekstil-utdanninger i hele norden. Norge deltar hvert år med studenter, og har hatt flere gode plasseringer etter at vi deltok for første gang i 2002. Aldri har noen norsk student vunnet prisen, som gir 50 000 danske kroner i premie.

Gargaris kolleksjon fikk mye oppmerksomhet og gikk helt til topps på grunn av hvordan hun har utviklet den, fra idé til ferdig produkt.

Copenhagen Fashion Week er en av de største motemessene i Europa, og den tiltrekker seg mange viktige bransjefolk fra hele Europa og verden. Det kommer også studentvisningen Designers’ Nest tilgode. Hit kommer det talentstpeidere fra hele verden.

– Det er høres kanskje veldig kjedelig ut, men jeg skal bruke alt på en ny symaskin, svarer Gragari på spørsmål om hva hun skal bruke pengepremien til.

Close